Параграф22 Weekly

пиле

Обединително

Случайно през август тази година се озовах в Гърция по време на един от най-големите им празници. Сутринта градчето, в което бях, неочаквано се препълни с празнично облечени хора, които заляха улици, градинки и църкви, а после множеството се пръсна из местните таверни или по къщите си, край опънатите на косените им морави отрупани трапези, откъдето се понесоха синкопи на бузуки, смях и глъч на истинско веселие.


В деня на Съединението на България 6 септември, една от най-важните в историята ни дати, българите се качиха на колите си и хукнаха... към Гърция. Загриженото за сигурността им МВР дори разпространи информация, че потокът на излизащи от страната автомобили е изключително интензивен и се е образувала колона от чакащите да излязат от страната в посока Гърция.


В деня, когато празнуваме 127 години от Съединението на България, истината за нас, потомците на онези екзалтирани и жертвоготовни родолюбци от 1885 година, сякаш е още по-горчива. В часа, когато хиляди нашенци изпразваха обединената някога от българския революционен дух и родолюбие територия на България, депутатът от ГЕРБ Иван Иванов се похвали, че партията му е реализирала на практика посланието на предшествениците ни Съединението прави силата. Успяхме да запазим единството на парламентарната ни група, няма крамоли, интриги, единоборства, обяви гордо народният избраник.


Когато го чух, съжалих, че и аз не съм сред онези мои съграждани, наредили се на опашката за излизане от страната. Като черна сянка през мислите ми мина и споменът за приятелите ми, които в далечната 1989 г. се качиха на самолета за Канада и опразниха живота ми. Защото им беше писнало да слушат за ръководната роля на партията, която с годините става все по-силна и обединена. Обединена от идеята за себе си.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във