Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБЯВИХА НИКОЛА ФИЛЧЕВ ЗА НАЦИОНАЛНО ИЗДИРВАНЕ

Хитрата сврака - с двата крака! Нещо подобно се случи онзи ден и с бившия главен прокурор Никола Филчев, който в петък (28 април) за пореден път се направи на интересен и не благоволи да застане пред съда по делото за подслушвателните устройства, открити в жилището му преди шест години. То нашумя под наименованието Филчевгейт и е един от най-драстичните примери за своеволията, извършвани в съдебната система през последното десетилетие и половина.
Предпоследното заседание по това дело бе проведено на 29 март. Тогава Филчев отново не се яви, а причината за отсъствието му бе формулирана като нередовно призован. Въпреки това съдебният състав го предупреди (задочно, естествено), че ако това се повтори и на 28 април, той ще бъде доведен принудително в залата. Е, в петък това не се случи, така че униформените магистрати изпълниха обещанието си и... обявиха Никола Филчев за национално издирване.
Всъщност още тогава (Параграф 22, бр. 13 от 1 април) писахме, че дори и да е искал някой, той трудно би пъхнал в ръцете на бившия главен прокурор призовка, защото... по онова време Никола Филчев беше излязъл в дълбока нелегалност.
Според охраната, която пази служебния му апартамент в столичния кв. Витоша, бъдещият (все още) посланик в Казахстан рядко нощувал там. Според служителите на външно министерство, където пишман дипломатът трябва да изкара едномесечен задължителен курс на обучение, такова лице не работи в Министерството на външните работи и не посещава никакви курсове. А призовкарите на Софийския военноокръжен съд са категорични, Никола Филчев бил неоткриваем и в собственото му жилище в ж. к. Дружба, което той е обитавал, преди да бъде назначен за главен главен прокурор.
Освен това бъдещият ръководител на българската амбасада в Казахстан не се е вясвал и пред парламентарната Комисия по външна политика, на чието килимче стъпват абсолютно всички новоназначени посланици, преди да отпътуват за съответната страна.
Съседи на бившия главен прокурор в ж. к. Дружба твърдят, че той се бил заселил някъде из ж. к. Овча купел, но злите езици твърдят нещо съвсем друго: Никола Филчев се скатава в луксозно жилище на бул. Черни връх, където неколцина бивши барети (сред които бил и Филко Славов - бивш командир на Специализирания отряд за борба с тероризма и пръв приятел на Никола Филчев) си вдигнали бяла спретната къщурка с няколко апартамента и мезонета в нея.
Поне засега тази информация не може да бъде потвърдена официално, защото обектът е строго охраняем, а бодигардовете знаят и могат да бият много силно и много лошо. По-важното е, че според справките на Гранична полиция, станали публично достояние около делото за подслушвателните устройства, Никола Филчев все още не е пресякъл държавната граница нито по работа, нито за удоволствие, нито за... всеки случай.
Какво ще се случи оттук нататък не е толкова важно. Рано или късно Филчев ще бъде изправен пред съда, за да обясни кой е открил бръмбарите в дома му на 29 юли 2000 г. и защо ги е открил чак година и половина след назначаването му за главен прокурор през февруари 1999 година. По-интересното в случая е друго: кога премиерът Сергей Станишев ще се извини не само на българския народ, но и на властите в Казахстан, че е преродил Никола Филчев като дипломат. При това - в условията на дълбока секретност и с унизителното обяснение, че назначаването на посланици било специфично задължение на правителството, което не интересувало никого другиго.
Е, както се казва по друг повод, дойде време бащицата да открие своя блуден син, да го хване за ръката (или за ухото) и да го заведе в Софийския военноокръжен съд. А след като всичко приключи, да го напердаши едно здраво и да го прати на нивата да оре и да сее, за да види как се вади обикновеният хляб...

Facebook logo
Бъдете с нас и във