Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обидени подбраха Галеви в съда

Дупнишкият цирк Галеви продължава с представленията, въпреки газовата криза. Освен приумиците на времето сред най-важните новини за седмицата се оказаха две дела за обида, водени от двама общински съветници срещу скандалноизвестните бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов.
В сряда (14 януари) председателят на Районен съд - Дупница съдия Ели Скоклева отложи делото срещу братя Галеви. Обвиненията срещу тях са за обида и са образувани по молба на общинските съветници от ПП Атака в Дупница Методи Стойнев и Милен Попов.
В молбите си двамата пишат, че се почувствали обидени, след като Ангел Христов ги е нарекъл идиоти в национален ефир и по местната кабелна телевизия. Обвиненията срещу Пламен Галев са същите защото той подкрепил думите на Христов. Затова искът е предявен и към него, обясниха самите атакисти пред съдебната зала.
Сагата с обидните дела в Дупнишкия районен съд обаче започна още във вторник (13 януари), когато Галев и Христов трябваше да се изправят пред съдия Гиздова по дело за обида, заведено само от общинския съветник Милен Попов.
До даване на ход на процеса така и не се стигна заради нередовно призоваване на подсъдимите Пламен Галев и Ангел Христов. За най-голямо учудване се оказа, че Пламен Галев е нередовно призован, защото призовкарите не са могли да го открият.
Очаквах отлагане, но не и да не бъде редовно призован Пламен Галев. Не мога да гадая дали не е намерен в Националната следствена служба, каза след края на заседанието Милен Попов.
С решение на съдия Гиздова двете дела, водени от съветниците Милен Попов и Методи Стойнев, се обединяват в едно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, обяви във вторник съдийката.
Така на следващия ден още около 9.30 часа сутринта във и пред сградата на Темида в Дупница се събра доста сериозна агитка, начело с кмета на града Атанас Янев, заместника му Йордан Йорданов и председателя на общинския съвет Явор Тодоров. Компания на тримата първи мъже на града правеха около стотина дупничани и почти толкова представители на медиите.
Причината да дойдем в съда е, че искахме да чуем какво ще каже адвокатът на общинските съветници от Атака Антон Сираков. Нас сега ни интересува как да направим бюджета на общината 67 млн. лв. и да завършим обектите, по които работим, обясни кметът на Дупница Атанас Янев.
На въпрос отразява ли се отсъствието на Пламен Галев върху функционирането на Консултативния съвет кметът на Дупница отговори .... и половината от Консултативния съвет да ги няма, работата си върви....
Самият Галев пристигна в града, придружен от 10 полицаи от ареста на Национална следствена служба. Членът на Консултативния съвет към кмета на Дупница дойде без адвокат и демонстрира добро настроение.
След края на отложеното за 18 февруари т. г. дело съдията по случая обясни, че причините за отлагането са две. Първата е, че Пламен Галев не е успял да си упълномощи защитник, тъй като материалите по делото му били връчени два-три дни по-рано. Съдия Скоклева уточни, че от страна на Пламен Галев е постъпило искане да не бъде сниман.
Втората причина за отлагането на делото е отсъствието на другия подсъдим Ангел Христов. Оказа се, че по-малкият брат не може да бъде открит на адреса си в град Дупница, за да му бъде връчена призовката. Съдия Скоклева наложи и 500 лв. глоба на кмета на дупнишкото село Ресилово Пламен Пиперевски. Съдействието на селския кмет е потърсено от магистратите, тъй като имението на братя Галеви се намира в Ресилово.
Интересното в случая е защо магистратите са решили да пратят призовката именно в ресиловското имение. То не се води нито на името на Пламен Галев, нито на Ангел Христов. Според официалните регистри въпросното имение е собственост на офшорката ПИ ЕЙ ДЖИ НОРТ АДАМС ЛИМИТЕД, регистрирана на Сейшелите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във