Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обир на трезор като на кино

Пореден обир на обществен трезор в столицата вдигна на крак полицията десетина минути след полунощ в четвъртък (10 декември). От МВР уточниха, че сигналът е бил подаден на тел. 112. Според първоначалната информация нападателите са били тежко въоръжени с автомати и пушки. Те нахлули в денонощния обществен трезор на бул. Дондуков, елиминирали двамата възрастни пазачи с по един удар в главата, след което ги закопчали с белезници.
От известно време в трезора се влизало с клиентска карта. Точно такава използвал един от групата нападатели, става ясно от показания на охраната. Той застанал пред вратата и показал клиентска карта за трезора, след което му отворили. Останалите от групата нахлули, вдигнали записващите видеокамери към тавана, след което разбили голям брой касети. След като си свършили работата, за всеки случай те отнесли и компютъра, в който се съхранявали данните от системата за наблюдение. Според очевидци десетимата бандити избягали с няколко коли.
В продължение на няколко часа полицията безуспешно издирва крадците, масово проверява автомобили, а след това започва и проверка в околностите край София за изоставени коли.
Не е известно какви са щетите от обира, предполага се, че трезорът е бил застрахован. Между 160 и 190 са разбитите касетки, съобщи в четвъртък главният секретар на МВР Калин Георгиев. Видимо недоволен, той заяви, че не е нормално няколко часа след като е извършено такова тежко престъпление, МВР да има някакви конкретни резултати. Професионалист №1 каза, че все още няма и категорични данни колко са били извършителите.
През юли при обир на друг трезор в столицата бяха задигнати над 400 000 лева. Досега от разследването по този случай няма резултати.
Ден преди обира МВР проведе специализирана полицейска операция в офиси на бул. Драган Цанков в близост до БНР. В четвъртък (10 декември) от МВР уточниха, че са задържани трима души при съвместна операция на МВР и специализирани екипи за противодействие на корупцията и организираната престъпност. В резултат е осуетен опит за въздействие върху ключов свидетел по придобилото известност дело срещу Златомир Иванов-Баретата, съобщиха от МВР.
Действията по разследването продължават, като прокуратурата в момента уточнява статута на задържаните в рамките на образуваното досъдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във