Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обир под носа на МВР

Обир в столицата, извършен в най-добрите традиции на екшъна, разкри печалната истина за незавидното състояние на вътрешното министерство, което по закон е призвано да бди над обществения ред и сигурност в държавата. Частен обществен трезор бе обран като на кино в четвъртък (2 април) вечерта в самия столичен център.
Двама маскирани нападатели нахлули към 21 часа в помещението на трезора на ул. Княз Борис I, недалеч от кръстовището с бул. Ал. Стамболийски. Както информира МВР в съобщение за инцидента, двамата били с вид на полицаи. Вратата им отворили двамата невъоръжени охранители, след като обирджиите културно позвънили. Озовавайки се в трезора обаче, облечените като полицаи мъже се нахвърлили върху бодигардовете и за секунди ги закопчали с белезници.
След това в помещението нахлули още неколцина нападатели, които бързо започнали да опразват металните касети. Според оскъдната информация на МВР от тях са взети златни накити, пари, ценности. Тепърва ще се оценяват щетите, причинени при обира.
За инцидента Столичната полиция е научила от буден гражданин, който звъннал към 21.30 часа и описал какво става. На мястото е изпратен екип криминалисти от Трето РПУ, дежурна оперативна група на СДП, които огледали обстановката след визитата на нападателите. Според неофициална информация охранителите (на 22 и 56 години) са били здраво набити, но без тежки поражения. Те са успели да дадат бегло описание на обирджиите, въпреки шока от нападението.
Екшънът е протекъл по време, когато улиците са все още многолюдни, буквално под носа на МВР. На пет-шест метра диагонално срещу трезора се намира бившата сграда на Гранична полиция, а сега офис на специализираната административна дирекция на вътрешното ведомство Управление на собствеността и социалната дейност, известна повече като тила на МВР.
Както е редно по закон, и тилът на ведомството има денонощна въоръжена охрана. Как обаче постовият в дирекцията е изпуснал случващия се на метри обир с участието поне на пет-шест души е истинска мистерия. Липсата на каквато и да е реакция на постовите в специализираното звено на МВР някак изобщо не кореспондира с шумните протести на униформените полицаи за по-високо заплащане на техния високорисков труд. Струва си да се отбележи, че обирът е станал часове след като и президентът Първанов направи поредното си византийско изказване, в което застана хем зад исканията на протестиращите за по-високи заплати, хем зад структурните реформи в МВР, извършвани от министър Миков и екипа му. Явно реформите в структурите на министерството са толкова дълбоки, че служителите са забравили коя е първата и основна задача на МВР.
Повече от любопитен факт е, че собственик на трезора е небезизвестният бизнесмен със скандална слава от недалечното борческо минало Валери Димитров. Познавачите на подземния живот у нас го свързват със силовата групировка Клуб 777, която по подобие на останалите си посестрими ВИС-2 и СИК даде скъпи жертви по време на прехода от бухалковото застраховане към препраното настояще на бизнесмените с дебели вратове. Трезорът е собственост на фирма ВАЛИНВЕСТ АД, в която 52% от собствеността принадлежи именно на Димитров. Рекламна обява на фирмата уточнява, че отдава под наем касетки, които се намират в специално оборудвано хранилище. Посочва се още, че касетите са огнеупорни, с двойна осигурителна система.
Според неофициална информация полицията работи и по версията за обир, извършен по поръчка. Тя е на дневен ред заради ширещите се твърдения за огромните дългове на стопанина на трезора. Извършен е и втори оглед на мястото, предстои оценка на загубите, които са претърпели клиентите на хранилището.
Последният голям подобен удар бе през декември 2008 г. в Благоевград, където бяха откраднати над 700 бона от банков трезор. Тогава обаче се реши, че работата е дело на вътрешен човек, тъй като не бяха открити никакви следи от насилие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във