Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБЛАГИТЕ НА ВОЙНОВ ПРЕД ТЕМИДА

В разгара на летните горещини, когато човек си взима дългоочакваната отпуска и отпрашва към морето, вътрешният министър Румен Петков в рамките на няколко часа в понеделник (21 август) окастри шефовете на пожарната Кирил Войнов и на столичния КАТ Илия Илиев заради извършени от тях нарушения.
На 17 август Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Илиев по чл. 387, ал. 3 от Наказателния кодекс - за злоупотреба с власт и служебно положение. Четири дни по-късно шефът на столичния КАТ бе уволнен. В понеделник със същото обвинение бе сюрпризиран и директорът на Националната служба Противопожарна и аварийна безопасност (НСПАБ) главен комисар Кирил Войнов. Часове по-късно той сам подаде оставка.
Евронаблюдателите могат вече широко да се усмихнат, понеже тъкмо преди да сложат печата върху изготвения доклад за напредъка на България, който ще огласят на 26 септември, могат да се похвалят и с ефективност в борбата с корупция по високите етажи.
В последния си брой Параграф 22 разказа за далаверите на Нестор Илиев Несторов сина на началника на столичния КАТ - , Илия Илиев, заради това сега няма да се спираме на тях. Но ще обърнем внимание на онова, което се случва с Войнов.
Според военните прокурори той е вършил престъплението, за което го обвиняват, през периода от 2001 г. до май гази година. Те наложиха на шефа на пожарната най-леката мярка за неотклонение - подписка.
Около името на огнеборец №1 се вдигна шум през април тази година, когато негов подчинен подаде сигнал за нарушения в Инспектората на МВР.
Със заповед на главния секретар на МВР Илия Илиев бе сформирана комисия от служители на инспектората, на отделите Човешки ресурси, Ревизионна, Национална служба Полиция, Правнонормативно осигуряване и Академията на МВР за извършване на проверка на сигнала. Докато вървеше ревизията, в инспектората бяха получени още два анонимни доноса срещу Кирил Войнов. В тях са изброени няколко случая за нарушение на служебната дисциплина и злоупотреби със служебното положение - че е дал разрешение дискотека Индиго да заработи отново, че пожарникари са ремонтирали апартамента на дъщеря му в столичния кв. Младост и вилата на семейството в с. Дръмша, която беше обновена с нова алуминиева дограма, копие на тази в дирекцията на пожарната.
В един от сигналите се казва, че бургаски пожарникари в работно време са оградили парцел в Приморско край бившата резиденция Перла, с който бившият шеф на пожарната се сдобил с помощта на кмета. За да се издължи на местния градоначалник, Войнов пък открил участък на пожарната в Приморско. Според другите жалби Войнов е получавал дарения срещу издаването на разрешителните, без които нито един нов обект не може да започне работа. Парите били превеждани в сметката както на Националната служба Противопожарна и аварийна безопасност, така и в Балканската федерация за пожароприложен спорт. Управител на федерацията бил именно Войнов и той се разпореждал с постъпилите финансови подкрепления.
В резултат на сигналите на 2 юни министърът на вътрешните работи Румен Петков временно отстрани от длъжност шефа на пожарната и разпореди МВР да провери цялата събрана информация.
В края на юни резултатите от ревизията бяха пратени на Софийската военноокръжна прокуратура, която в понеделник повдигна обвинение срещу Войнов.
Ако бъде признат за виновен, бившият шеф на огнеборците ще прекара част от старините си - до десет години, на топло. Засега Войнов мълчи и оставя всичко в ръцете на адвокатката си Даниела Доковска. Тя защитава и уволнения директор на столичния КАТ Илия Илиев. Ако ударът над двамата директори е бил целенасочен, то поне да бъдат единни в защитната си кауза, казват наблюдателите на процесите в МВР.
Кирил Войнов бе назначен за шеф на пожарната на 9 юни 1994 година. През 1999 г. бе избран за мъж на годината на България. Но засега това не му помогна пред Темида.

Facebook logo
Бъдете с нас и във