Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обмислят ротация в съдебната власт

Височайшата брюкселска визита тази седмица в лицето на заместник-председателя на ЕК Жак Баро и критиките, които той отправи към съдебната система, рефлектираха още на другия ден върху работата на висшите магистрати.
На заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда (21 януари) главният прокурор Борис Велчев направи предложение да бъде извършена ротация на административните ръководители на различните институции на съдебната власт, за да се сведат до минимум възможностите за създаване на близки контакти на магистратите с местни политици и с представители на бизнеса по места. Председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) Лазар Груев и Константин Пенчев тутакси подкрепиха предложението на обвинител номер 1. Идеята се появява именно сега, тъй като през тази година изтичат мандатите на около 250 магистрати на ръководни длъжности в съдебната система. До 12 май трябва да бъдат избрани административните ръководители на апелативните съдилища.
Главният прокурор Борис Велчев се обяви за дългосрочна политика по отношение на административните ръководители, като подчерта, че не би трябвало заместниците да наследяват своите шефове. Според него един добър окръжен прокурор от даден град може да бъде повишен в апелативен прокурор, но на другия край на страната.
Трябва да помислим каква политика имаме и искаме ли промяна в рамките на съдебната власт, заяви Велчев. Председателят на ВАС Константин Пенчев пък предложи на едно от близките заседания на ВСС да се приемат правилата, по които ще се осъществяват изборите за апелативни ръководители на местата, където изтичат мандати. В подкрепа на предложението на главния прокурор шефът на ВКС Лазар Груев поиска да бъде свикано специално заседание на ВСС, за да си кажат неговите членове кривиците. По думите му при предстоящите избори на ръководители в съдебната власт трябва да се съпоставят свободните места и отговорностите на всеки пост с качествата на всеки кандидат.
Ден по-рано и неговият колега - Константин Пенчев - поиска да има свиреп мониторинг над ВСС, за да се следи отблизо как се назначават административни ръководители в системата.
Накрая на заседанието ВСС обяви, че ще бъде открито дисциплинарно производство срещу съдията Мариан Марков от Софийския градски съд (СГС) за забавянето на повече 20 дела. Той бе магистратът, който отложи делото срещу Софийски имоти заради това, че двама от 14-те обвиняеми не са получили преписи от обвинителния акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във