Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обновиха комисията по помилвания

Поредният женски десант към сладките държавни длъжности е в Комисията по помилванията към президентството. Навръх 8 март (четвъртък) вицепрезидентът Маргарита Попова представи новия състав на комисията, която ще взема решения по молбите за помилване на престъпници. Комисията е учредена с указ на президента Росен Плевнелиев от 23 февруари 2012 година.


За неин председател е назначена Ива Пушкарова, преподавател по наказателно право в СУ СВ. Климент Охридски и в Академията на МВР. Юристката прави завидна биография още от студентската скамейка. Съчетава академичната си практика с участие в безброй финансирани от чужбина и осъществявани от неправителствени организации проекти. Тя е председател на управителния съвет на Фондация за развитие на правосъдието, изпълнителен директор на Съюза на съдиите в България и експерт към фондация Риск Монитор.


Постоянни членове на комисията са проф. Снежана Начева, преподавател и бивш конституционен съдия, проф. Юлия Бояджиева, преподавател и криминолог, а за цвят е сложен и един мъж - психиатърът доц Владимир Велинов. Юлия Бояджиева вече е била член на тази комисия, и то в мандатите на трима президенти в периода от 1994 до 2010 година. Както стана ясно, покрай скандала с помилванията, направени от бившата президентска двойка Георги Първанов-Ангел Марин, в мандатите на Петър Стоянов и на Желю Желев са помилвани неколкократно повече осъдени, включително за убийства и за други тежки престъпления.


Един от членовете на комисията ще е на ротационен принцип и ще работи от три до шест месеца. Идеята явно е той да бъде човек от президентската администрация, тъй като беше уточнено, че може да е член на Правния съвет към президентството, юридически секретар или съветник там. Първа с този статут в комисията влиза Петя Дянкова, юридически секретар на президента Росен Плевнелиев. До момента са били разгледани 80 молби за помилвания, но нито една от тях не е уважена. Предстои да бъдат разгледани 380 молби, затова комисията ще заседава по-често.


Попова, която ще подписва указите за помилване, обеща да се съобразява с мнението на експертите, но припомни че не е длъжна да го прави. Тя декларира, че помилването не е начин за ревизиране на съдебната практика, но и няма категория престъпления, за които не би използвала помилването. Празникът Прошка е един път в календарната година, заяви вицепрезидентът, с което даде да се разбере, че ще бъде строга. Членовете на комисията щели да проучват детайлно всеки конкретен случай, а прозрачността щяла да бъде приоритет. В какво ще се изразява тя обаче не стана ясно, тъй като имената на помилваните ще бъдат съобщавани по досегашния ред - ще се иска тяхното съгласие.


Председателят на комисията Ива Пушкарова добави, че тя и с анализи, ще изготвя и препоръки към други държавни институции. Тя ще заседава всяка седмица, а ще се отчита към десето число на всеки месец със статистически справки, представяни на електронната страница на президентството. Ще се правят обобщения и ще се изготвят препоръки към други държавни институции.


Два дни преди Маргарита Попова да представи новия състав на комисията изпълнителният директор на Главна дирекция изпълнение на наказанията(ГДИН)към правосъдното министерство Митко Димитров заяви пред парламентарната Комисия за проучване на мандатите на Първанов и Марин, че до 2006 г. не е имало писани правила за помилванията. Той поиска с подзаконов нормативен акт да се регламентират отношенията между ГДИН и Комисията по помилванията, но в същото време, каза че дирекцията няма дума в тази процедура.


Димитров предложи представител на ГДИН да участва в комисията, без да има право на глас, а да дава информация за осъдените. По-късно Маргарита Попова обясни, че този вариант е изоставен и представител на дирекцията няма да присъства на заседанията на комисията, тъй като служителите на дирекцията са близо до осъдените и е възможно да се поддадат на влияния. Попова уточни, че комуникация между комисията и ГДИН ще има, но тя ще е от друг тип. От думите на Димитров стана ясно, че дирекцията не получава и не знае какви са мотивите на президентската институция за помилването или да откаже помилване, тъй като кореспонденцията между затворниците и президентската институция била лична.


Вероятно на това се дължи и липсата на ходатайства за помилване пред шефа на затворите. Още като избухна скандалът около помилванията , председателят на парламентарната комисия Яне Янев даде да се разбере, че ходатайствата са правени директно в президентството. Димитров увери, че от февруари 2011 г., когато стана шеф на ГДИН, никой не го е търсил за съдействие. Системата на затворите била обаче червива, а корупцията в нея била истински бич. Върховната касационна прокуратура води преписки и досъдебни производство срещу 40 длъжностни лица от дирекцията. Имало и осъдени служители, но никой от тях нямал отношение към помилванията на затворници. От 77 затворници, пуснати на свобода веднага след помилването им от Ангел Марин, 13 души са се върнали обратно в затвора за същите или за други, по-тежки престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във