Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обрат в делото Борилски

Убийците на студента Мартин Борилски ще лежат в затвора, стана ясно в четвъртък (4 февруари) късно вечерта, когато състав на Апелативния съд във Велико Търново призна Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона за виновни по повдигнатото им обвинение за убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Според обвинителния акт на прокуратурата, на 18 юли 2000 г. двамата са причинили смъртта на студента Мартин Борилски, нанасяйки му 93 рани с нож. За това деяние Георги Желязков ще лежи зад решетките 19, а Стоян Стоичков - 17 години при първоначално строг режим. Двамата ще трябва да заплатят и 120 хил. лв. на майката на убития Иванка Въчева за причинените й неимуществени щети. Тя бе поискала кръвнината да е 400 хил. лева. Двамата подсъдими ще трябва да заплатят също и 7322 лв. разноски по делото, както и 2400 лв. за адвокатските услуги за майката Въчева.
След приключването на съдебното следствие в четвъртък повече от осем часа продължи изслушването на пледоариите на прокуратурата и адвокатите на гражданските ищци и подсъдимите. Адвокатът на майката на Борилски - Владимир Иванов, разби на пух и прах опитите на подсъдимите да прикрият вината си, като точка по точка описа всички противоречия в техните думи. Оказа се, че Желязков и Стоичков дават коренно различни показания за това какво точно се е случило в квартирата на жертвата във вечерта на убийството. И двамата поддържат версията, че студентът е бил убит от други въоръжени с ножове хора. Според Барона обаче нападателят е бил един, а според Желязков - двама. Единият от подсъдимите твърди, че въоръжените са се нахвърлили само върху Мартин, а другият, че е имало меле между всички в стаята. Шокиращо е и твърдението на подсъдимите, че след като бил намушкан с ножа или ножовете най-малко 15 пъти в главата и шията и кръвта е течала отвсякъде, Мартин съвсем спокойно помолил сънародниците си да го оставят с непознатите, тъй като му нямало нищо и щял да се оправи. Нападателите пък на свой ред съвсем нелогично накарали двамата свидетели да се преоблекат и да си тръгнат, което те и сторили.
Необяснимото във версията на подсъдимите е, че не са се докосвали до Мартин, но как по дрехите е попаднала негова кръв, както и как тяхна ДНК е било открита под ноктите на жертвата?! И защо след като не са извършвали убийството, Желязков и Стоичков са си тръгнали един след друг, като единият е слязъл с асансьора, а другият по стълбите? Последното се потвърждава от живеещата в съседния апартамент до Борилски французойка, която видяла промъкващите се на излизане българи. Ако се приеме също тезата на подсъдимите, че те са били само свидетели на нещо, извършено от други лица, защо след като са напуснали апартамента, те не са сигнализирали в полицията или не са се обадили в българското консулство, запита адвокат Иванов.
Според него най-вероятно, след като са отишли на гости в квартирата на своя сънародник, подсъдимите са откраднали или измъкнали със сила банковата му карта. А убийството е било извършено, след като Борилски е отказал да им съобщи нейния ПИН-код. Убийството е било за пари и потвърждение на това са обърнатите наопаки джобове на дрехите на Борилски, както и това, че никъде в жертват не били открити пари, твърди адвокат Иванов.
Той предостави на вниманието на съда и още едно невероятно противоречие в показанията на подсъдимите. Според техния разказ, преди да отидат в квартирата на Борилски, в таксито студентът е продал чисто новия си мобилен телефон на Желязков. Купувачът твърди, че двамата с Мартин са се разбрали за цена от 200-300 долара. Другият подсъдим Барона обаче твърди, че телефонът е бил купен за 30 евро.
Желязков твърди, че е споделил намерението да си купи евтин телефон и помолил Мартин да му намери. Борилски е имал три телефона и необяснимо защо е решил да продаде на сънародника си точно най-скъпия, който си бил купил едва преди шест дни. При това, давайки му телефона си, Борилски е оставил вътре SIM картата си, в която са били всичките му служебни и лични контакти. Според подсъдимите това е станало, защото и тримата много бързали. Но не това е най-важното в случая. По-важното е твърдението на Стоичков, че телефонът е продаден за 30 евро. Забележете, това се случва в средата на 2000 г., а еврото е въведено като официална европейска валута през 2002 година. Значи Желязков е платил за мобилния телефон с една все още несъществуваща в целия свят парична единица. Как е могло да стане това?, попита адвокат Иванов.
Според него вината на двамата подсъдими е безспорна и за извършеното убийство Желязков и Стоичков трябва да получат доживотен затвор. Същата присъда поиска и прокуратурата. Според представителя на държавното обвинение прокурор Борис Миновски обаче с оглед на възрастта на двамата присъдата може да бъде намалена и на 20 или 30 години затвор. Адвокатите на подсъдимите пледираха за невинност на своите подзащитни.
Мистериозно самите подсъдими не се появиха в залата. Те не присъстваха на заседанието, на което се решаваше съдбата им. Адвокатите им лаконично съобщиха, че са тръгнали сутринта от Варна, но близо до Търговище са претърпели авария, без да уточнят каква точно. След произнасянето на осъдителната присъда съдът промени и мярката им за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража. Присъдата на Апелативния съд във Велико Търново може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС.
Минути след прочитането на присъдата защитата на подсъдимите поиска да внесе касационна жалба, но им беше отказано, тъй като в 20.00 часа вечерта канцеларията на съда беше затворена. Те обаче бяха категорични, че ще сторят това на следващия ден. Според адвокат Ина Лулчева, защитник на Желязков, върху съда е оказан натиск, тъй като по процеса нямало достатъчно доказателства, че именно Георги Желязков и Стоян Стойчев са убийците. Тя заяви, че обвинителната присъда по делото се очаквала, тъй като процесът бил тест за българското правораздаване пред Европейския съюз. Подсъдимите са лишени от право на справедлив процес, при положение че последните две седмици се говори от посланици, министри и прочее, че те трябва да бъдат осъдени, защото са виновни, заяви адвокат Лулчева.
Това осъдително решение изведнъж идва като последица на дългогодишния натиск, който започна да се упражнява след постановяването на оправдателната присъда на Шуменския съд. Говореше се, че това дело ще представлява лакмус за състоянието на българското правосъдие - не зная дали сегашният му ход показва, че българското правосъдие е читаво, или показва обратното, каза защитникът на Барона Юлиян Георгиев. Според представителя на гражданските ищци адвокат Владимир Иванов обаче присъдата е справедлива. Аз лично мога да заявя, че се радвам, че в лицето на този състав българското правосъдие по това дело прогледна, заяви той на излизане от залата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във