Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обречената битка на пушещите в МВР

Племето на пушещите и независимият синдикат на работещите в МВР се изправят в събота (20 март) пред немислим досега за тях казус. В деня на поредния полицейски протест те трябва да заровят томахавката, да извадят лулата на мир и да молят големия бял брат за пощада.
Най-оригиналният и невиждан досега протест на професионална група в обществото ни полека лека подмени дневния си ред - вместо да настоява полицаите да получат повече се стигна дотам те да се молят Богу горещо да запазят поне това, което са имали досега.
Това се разбра в понеделник (15 март), когато бе оповестена идеята на кабинета държавните служители сами да внасят здравните си осигуровки, които до този момент държавата акуратно плащаше.
Неуморното шило на кабинета Борисов - финансовият министър Симеон Дянков, даде обратен завой на намеренията на правителството за увеличение на здравната вноска от 8 на 10% и впери суров поглед към защитената прослойка на държавните служители.
Сред тях, както се знае, са служителите в МВР, магистрати, следователи, военни - все хора, за които бабите ни казваха, че и ножът, и хлябът е у тях. По груби сметки държавните служители са около 150 000 души. Те години наред се радваха на придобивката държавата да се грижи за пенсионното и здравното им осигуряване. Сега, както се разбира, държавата се оттегля и застива в очакване те да поемат инициативата.
Бе открит нов източник на средства за финансиране на здравеопазването - осигуровките на държавните служители. Като престане да плаща здравните и социалните им осигуровки, бюджетът ще реализира икономия от 150 млн. лева. Така изравняваме режима на осигуряване на държавните служители с този на всички останали граждани, заети по трудови правоотношения, обясни Дянков. Според него новата идея до две седмици ще е минала през одобрението на МС и ще кацне за решаване в парламента. Той обаче подхвърли, че се търсят начини за допълнителното стимулиране на служителите на МВР.
С тези думи същия ден другият вицепремиер - Цветан Цветанов, вече беше обиколил медиите, за да пръсне семето на надеждата в изстрадалите полицейски души. Денят започна с новина: Миналия понеделник (8 март - Международния ден на жената - бел.ред.) изпратих едно писмо до премиера във връзка с това да изравним порциона на служителите от Министерството на отбраната и на ДАНС с това на служителите на МВР. Надявам се, че след становището и позицията, която ще заемат и министър Дянков, и финансистите в Министерството на финансите, ще можем да търсим някакъв консенсусен вариант за изравняване на порциона на служителите, обяви Цветанов.
Тъй като министърът е известен вече автор на шаради, да поразсъждаваме над поредното му творение. Ако порционът на военните и на агентите от ДАНС трябва да се изравни с този на работещите в МВР, ще им бъде резнат наполовина - от 60 на 30 лева. Сега така нареченият порцион (необлагаеми пари за храна) във вътрешното министерство е 30 лева. Говорейки за допълнително стимулиране обаче, разчитането на шарадата би ни довело до извода, че парите за храна би трябвало да станат 60 лв., както е в МО. Възможно е и да грешим, ако се има предвид правителствената представа за справедливост, която се изразява в орязване, а не в даване на екстри (пример - здравните осигуровки). От миналата година увеличението на порциона за МВР-служителите е бялото зайче във факирския цилиндър на Цветанов и на ръководството на вътрешното министерство. Ушичките на магическата животинка подръпна и главният секретар на ведомството Калин Георгиев, който през ноември 2009 обеща, че най-малкото, което може да се направи в условията на финансова криза, е порционът на служителите на МВР да бъде изравнен с този на служителите на отбраната.
Месец по-късно зайчето изскокна за миг и при срещата на ръководството на МВР с независимите синдикати. Министър Цветанов обяви тогава, че е успял да издейства безплатен градски транспорт за държавните служители в МВР при служебни пътувания за 2010 година. Без да се ангажира с конкретни срокове, той заяви, че при първа възможност ще увеличи порциона на служителите от МВР от 30 на 60 лв., както вече е в МО.
Голямото суетене в темата за полицейския порцион очевидно се дължи на популисткото мислене на ръководството на МВР. Така нареченото допълнително стимулиране, ако приемем, че полицаите сами ще си плащат здравните осигуровки, е доста съмнително и няма нищо общо със стимулирането. Нека си представим при заплата, примерно 800 лв., колко ще отидат за здравната вноска и как 60-те лв. необлагаеми пари за храна ще дадат стимул на полицая да хвърчи по задачи. В този смисъл думите на главния секретар Георгиев разкриват цялата истина за социалната политика на ръководството на МВР: Материалното не е основното, което води българските полицаи в битката им с престъпността.
Ето как пушещото МВР-племе неусетно бе заставено да седне и да пуши лулата на мира. Трябва да се има предвид - с оглед на широко прокламираната от финансиста Дянков равнопоставеност пред закона?! Ако погледнем от висотата на безпристрастния поглед на финансовия министър, би било препоръчително например полицаите да се простят и с друга своя придобивка - 20-те заплати при пенсиониране. Засега те са гарантирани от Закона за МВР. Но във времето на финансова криза и тези пари биха свършили чудесна работа за запушване на тази или онази дупка в мизерния държавен бюджет. И макар Цветанов засега да гарантира, че обезщетението от 20 заплати при пенсиониране няма да отпадне, не се знае какво ще му хрумне на Дянков. Ето защо пушещите трябва да са готови и да имат едно наум - иде битка, която е обречена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във