Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обречената битка срещу здравната мафия

Една национална анкета по въпроса кой краде най-много в здравеопазването несъмнено би затруднила българите, тъй като при толкова много крадци е трудно да се ангажираш с мнение кой е топкрадецът. Безмилостното източване на общия казан с мед, наречен здравна каса, достигна обаче критично равнище и атовете взеха да се ритат на кръв. Това се видя веднага след новината за повдигнатите в понеделник (19 април) обвинения срещу директора на НЗОК Жени Бумбарова, срещу бившия заместник-министър на здравеопазването и председател на управителния съвет на НЗОК Емил Райнов и срещу бившия парламентарен секретар на експремиера Сергей Станишев, а впоследствие и началник на неговия кабинет Веладин Битолски.
Операцията на ДАНС и Софийската градска прокуратура беше предизвикана от данни, получени в хода на разследването срещу бившия здравен министър Божидар Нанев, поясни говорителката на Върховната касационна прокуратура Стелияна Кожухарова. Докато разследвали Нанев за сключването на неизгодни сделки за доставка на антигрипния препарат Тамифлу, произведен от швейцарския фармацевтичен гигант Хофман-Ла Рош, разследващите установили, че Начева в качеството си на директор на Дирекция „Бюджет и финансови параметри в НЗОК през 2009 г. е увеличила неправомерно месечните лимити на три болници - в Сливен, ВМА и болница „Токуда. Тя превишила властта и правата си, като неправомерно и еднолично се разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен, и да бъде завишен годишният разполагаем лимит на СБАЛХаджи Димитър в града. Без да са налице основания за това, и - според юридическата формула - с цел да набави за другиго имотна облага в размер на 800 000 лева. През март миналата година пък Начева неправомерно разпоредила на директора на РЗОК в София град да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на МБАЛ Токуда Болница София АД на обща стойност 327 248 лв., отново с цел имотна облага за столичната болница. От подобна операция, но през март, тази година се облагодетелствала и Военномедицинска академия - София, с 511 917 лв. Прокуратурата е установила и
нередности при провеждането на конкурси
за управители на районни здравни каси. Длъжностите са заети от близки на Начева, които не отговарят на условията да ги изпълняват.
За разлика от шефката на здравната каса, която е обвинена в престъпления по служба, срещу Райнов са повдигнати две обвинения за търговия с влияние. Първото от тях е за това, че през 2005 г. в съучастие с Веладин Битолски поискал от изпълнителния директор на Търговска лига АД имотна облага в размер на 17 298 538 лв., представляваща 7% от годишния оборот на големия дистрибутор на лекарства. Корупционните 7% Райнов начислил върху годишния оборот на Търговска лига-АД от доставките на лекарства по обществени поръчки на Министерство на здравеопазването и НЗОК срещу обащанието да упражни влияние върху членове на комисии за провеждане на процедури по обществени поръчки за доставки на лекарства за здравното министерство и за здравната каса. През 2007 г. пък Райнов поискал от шефа на същата фирма 10 964 949 лева. Отново става дума за 7% от годишния й оборот и за същите доставки. Това била цената да упражни влияние върху служители на здравното министерство, отговорни за акредитацията на болнични заведения, и върху служители на НЗОК и на регионалните здравноосигурителни каси в гр. Велико Търново, гр. Варна и гр. Ямбол, отговорни за сключване на договори за оказване на медицинска помощ в болнични заведения за инванзивна кардиология на Търговска Лига-АД.
Още при представянето на обвиненията обаче възникнаха въпроси около разпределението на престъпните блага. Не стана ясно дали ръководствата на болниците, чиито лимити са неправомерно превишени, са се облагодетелствали от това и как и дали се очаква срещу техни членове на свой ред да бъдат повдигнати обвинения. Кожухарова обясни, че не става въпрос за схема, включваща заплащане на неизвършени дейности, но пък и не отрече, че в хода на разследването е възможно да се търси отговорност и от ръководствата на тези болници. Търговска лига-АД твърди, че не е платило исканите милиони. И веднага пак изникна въпрос: какви са шансовете да се докаже престъпната дейност на Райнов и Битолски, ако не са прилагани специални разузнавателни средства, които да свидетелстват, че парите са искани. Градският прокурор Николай Кокинов каза в сряда (21 април), че в производството срещу Начева е използван целият инструментариум, който законът позволява. Кокинов заяви, че Райнов си е
поискал подкупите в прав текст
но не стана ясно дали за това има други доказателва освен показанията на ръководството на фармацевтичния дистрибутор. Но пък от фирмата твърдят, че имат доказателства за подкупи, които Райнов не само искал, но и взел. Обаче - ако не са от тях, от кого ги е взел?!
Засега прокуратурата, изглежда, е насочила вниманието си основно към здравната каса и към отделни кадри от кабинета Станишев. Кожухарова, както и Кокинов наблегнаха на обстоятелството, че има остър дефицит на контролни органи, на кадри и правомощия около дейноста на НЗОК. Прокуратурата търси отговор на въпроса коя институция може да извършва проверка на НЗОК. До момента единственият орган, който има тези правомощия, е Сметната палата, която обаче извършва проверки по искане на парламента или според своя план. Това означава, че невинаги в НЗОК може да бъде правен одит. Последният такъв е правен по отношение на изплащаните командировъчни и заплати в касата. А по отношение на доставката на лекарствени продукти не сме убедени, че в Сметната палата има достатъчно квалифицирани експерти, каза Кожухарова.
За разлика от Нанев, който мълчи за повдигнатите срещу него обвинения, другите подеха яростна съпротива. Не смятам, че съм извършила престъпление, защото здравната каса има ясни правила как се правят плащания. Всяко едно от тях, което е извършвала касата, е било на месечна база, а през 2010 г. - на седмична база. Плащанията са чрез Минситерството на финансите, а всички платежни нареждания се въвеждат в електронната система на НЗОК и се пращат като отчет в Министерството на финансите, поясни Начева.
Според защитата й отстраняването й от длъжност щяло да доведе до хаос в здравната система и да затрудни назначаването на неин заместник. Съдът уважи искането на прокуратурата Начева да бъде отстранена от длъжност, за да не попречи на разследването. Според бившата директорка обаче по закон здравната каса има право да плаща на болниците за извършената от тях дейност, дори ако сумата надвишава лимитите, стига съответната проверка да установи, че работата е реално извършена. За излезлия спешно в отпуск Райнов пък научихме, че предприел изпреварващ ход - на 16 февруари, тази година изпратил писмо до главния прокурор с искане да бъде направена проверка на публикуваните в медиите обвинения срещу него. Заместник-министърът толкова се докачил от тях, че приложил копия от всички публикации, изнесени срещу него напоследък.
Със защитата на новите обвиняеми, които до един са хора на старата власт, се зае и експремиерът Сергей Станишев. Позицията на червените, че обвиненията са поръчкови, не изненадва, но все пак Станишев постави и въпроса за финансирането на бизнеса на Търговска лига-АД, който се разрасна със създаване на собствени болници. Още през септември 2008 г. Търговска лига оказа огромен натиск, за да бъдат сключени договори с три кардиологични болници, които нямаха дори разрешение за лечебна дейност по Закона за лечебните заведения. Трябваше да се сключат договори с тези три центъра на Търговска лига против закона. Оказваха се натиск и изнудване НЗОК да финансира незаконните болници. Още тогава се говореше за искания от д-р Райнов подкуп. Става дума за голям частен интерес, който трябваше да бъде платен от българските граждани. Още тогава бяха въведени нови критерии по отношение на списъка с лекарства и медикаменти, заплащани от НЗОК. Така се постигна понижение на цените с близо 30 процента. Това беше тежка реформа, която срещна голяма съпротива от фармацевтичния бизнес, но спести гигантски средства от бюджета на здравеопазването. Не се удовлетворяваше едно незаконно искане за сключване на договори с кардиологични болници, заяви Станишев, давайки да се разбере, че прокуратурата няма да бъде оставена да подмине бизнеса на фармацевтичния дистрибутор, а защитата на обвиняемите ще го изкара на показ.
Но аргументът на бившия премиер, че е разпоредил на ДАНС проверка на случая, играе срещу самия него. Щом като по думите на Станишев проверката още не е приключила, а е отнела близо година по време на неговия мандат, излиза, че тя е правена формално и е прикривала престъпления, вместо да ги установява. Във всеки случай остава усещането за свирепа битка между различни фармацевтични и здравни лобита, всяко от които се опира, а вероятно и плаща на политически покровители. Изводът може да бъде само един - в тази битка може да пострадат интересите на отделни играчи, но здравната мафия остава в играта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във