Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обречените мачове срещу кмета Лечков

В последно време не минава и ден без някой да не проверява за нещо легендарния български футболист и кмет на Сливен Йордан Лечков. Кажи речи, откакто е станал градоначалник държавното обвинение не го оставя да скучае нито за миг и срещу ексфутболиста непрекъснато текат досъдебни производства. По времето на предишния кабинет на Сергей Станишев го проверяваха, защото играе за ГЕРБ. След като ГЕРБ дойде на власт, а лидерът на партията Бойко Борисов стана премиер - пак го проверяват, при това с неотслабващо темпо. В резултат на цялата кампания към момента срещу бившия футболист текат общо три дела за предполагаеми нарушения от негова страна в качеството му на кмет. Поради тази причина Лечков непрекъснато е в устата на медиите. Прочутият в миналото футболист едва ли е предполагал, че след като стане кмет, около неговото име ще се шуми повече, отколкото по времето, когато риташе в националния отбор и в прочути европейски клубове.
Последно (засега, но вероятно не и за дълго!) градоначалникът влезе в светлината на прожекторите в понеделник (27 юни), когато свика брифинг в родния Сливен, за да оповести резултатите от поредната проверка - този път не от прокуратурата, както сме свикнали, а от страна на данъчните. Както и можеше да се очаква, Лечков е чист! Няма несъответствия между приходите и разходите на кмета и неговото семейство, сочат резултатите от извършената пълна данъчна ревизия. За разлика от проверката, която бе извършена на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов само за три месеца, разследването на Лечковите доходи е продължило цяла година и е било също толкова всеобхватно, колкото и това на Цветановите.
Данъчните обаче свидетелстват, че Лечковите пари били само от играта му във футболни отбори във Франция, Германия и Турция. От странство Лечков се върнал в родината с няколко милиона лева, като именно от тези пари известният сливналия е реализирал различни сделки. Той нямал закупени жилища, а само няколко земеделски имота, при това те са на името на неговата съпруга. Установено било също, че ексфутболистът раздал хиляди левове като заеми на свои близки и приятели, но всички те са били възстановени. Кметът е отчел и всички свои пътувания. Предоставена е подробна информация за това къде е ходил и какви средства е изхарчил, както и откъде са дошли тези пари. Ревизорите дотолкова са се престарали, че проверили дори сметките на кмета към всички мобилни оператори, задълженията му към ВиК и енергоразпределителните дружества, а също какви банкови сметки има и в кои банки са неговите пари. Проверено било също дали Лечков надлежно е внасял дължимите данъци. В крайна сметка ревизията е установила, че кметът е финансово изряден.
Сега остава да видим дали кметът Лечков ще се окаже така изряден и пред Темида. Както е известно обаче, съдебните процеси текат значително по-дълго, отколкото данъчните проверки, особено ако на подсъдимата скамейка застава известна личност. Всъщност съдебната ситуация около Йордан Лечков се заплете съвсем заради поредния отвод на местните магистрати по дело срещу него. Както е известно, съдебните състави в Сливенския окръжен съд си правят непрекъснато отводи по делата срещу Лечков и преписките се прехвърлят за разглеждане в съседни градове. За последен път на 14 юни масов отвод си подадоха съдиите от местния окръжен съд по дело срещу Лечков за престъпление по служба. Мотивите са същите, каквито са били и при отвода на магистратите при други дела срещу него, които бяха пренасочени за гледане съответно в съдилищата в близките Стара Загора и Ямбол. Причината за последния отказ бе, че при гледане на искането на прокуратурата за отстраняването му от длъжност през април м.г. Лечков публично е изразил недоверието си в обективността на съда. И сега, - за да се избегнат съмнения в предубеденост и пристрастност, съдиите се оттеглили от гледане на дела срещу градоначалника.
Обвиненията към кмета за злоупотреба със служебното положение явно нямат край. За капак обаче група роми се изцепиха, че ще съдят семейство Лечкови за дискриминация. Циганите всъщност са обидени на жената на кмета - Светлана Лечкова, която е и управител на хотел „Спорт палас, собственост на футболиста. Жената ги била натирила от комплекса, понеже са от малцинството. „Драмата се разиграла с лидера на ромската организация ДРОМ Илия Илиев и неколцина местни представители на етноса. Лечкова опроверга тази версия, като каза, че групата седяла в ресторанта без резервация, а в същия момент цялото заведение било заето от други посетители на хотела. Ромите били поканени да наемат зала и тогава напрежението ескалирало. По думите на засегнат в ситуацията ром обаче Лечковица не само че не ги поканила да наемат зала, а ги заплашила, че ще ги изхвърли навън като мръсни кучета. Кой е крив и кой прав, явно ще се установява в дискриминационното дело срещу семейството.
Що се отнася до безкрайните съдебни процеси, Лечков заяви по повод на един от тях: Това е мач с предизвестен край. Защо Темида го атакува така активно по фланговете и какъв ще е крайният резултат от мачовете е рано да се каже. Очевидно обаче цялата тази съдебна патаклама изобщо не подкопава самочувствието на сливенския градоначалник, дори го стимулира. За това говори фактът, че наскоро Йордан Лечков обяви, че през септември официално ще обяви кандидатурата си за трети мандат. Изглежда, мачовете ще продължат и след това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във