Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обречените магистратски дела

Учебният център на Върховния административен съд (ВАС) в крайморския курорт Лозенец да бъде преоборудван в затвор за осъдени магистрати. Това е предложението на майтапчийския сайт Рога и Копита. Зевзеците съветват, след като бъдат осъдени от бъдещия спецсъд, магистратите да изтърпяват присъдите си при лек слънчев режим. Освен това да им се начисляват вредни. Всеки ден, прекаран в магистратския затвор над свлачището, върху което е кацнала сградата, ще се счита за три заради психологическия тормоз да живееш в постоянен страх от срутване. Сайтът Рога и Копита припомня, че земята под хотела на ВАС е на първа линия над малкия плаж в Лозенец и е купена на цена от 14 лв. кв/м от общината в Царево...
Ако оставим шегата настрана, няма дори хипотетична възможност в обозримо бъдеще да видим осъден магистрат, камо ли да лежи той в затвор. Не че е задължително да има осъдени служители на Темида, но през последните няколко години хората в черни и червени тоги се оказаха замесени в толкова скандали, че е почти невъзможно в една нормална правова система нито един от тях да не е осъден.
Сред най-фрапиращите случаи на явно размотаване са процесите за подкуп срещу бившия прокурор от Върховната прокуратура Ангел Дончев и срещу бившия шеф на варненския административен съд Анелия Цветкова. Не по-малко впечатляващо е брадатото дело срещу бившия районен прокурор на Оряхово Тома Томов. Той влиза в съда за корупционни практики още през далечната 1998 г., но по процеса все още няма никакъв напредък - дори отчасти е прекратен.
От началото на тази година се проведоха няколко заседания по тези дела, но всички те бяха отложени по една или друга причина. Това за сетен път показа, че никакви мерки срещу бавенето на процесите, каквито непрекъснато предприемат и ВСС, и Министерството на правосъдието (МП), не са в състояние да променят качествено нещата, когато става дума за подсъдими в тоги.
Кой знае защо Комисията към ВСС, която следи знаковите процеси, е загърбила и делото за подкуп срещу бившия председател на варненския административен съд Анелия Цветкова. Изминаха повече от две години и половина, откакто през юли 2008 г. магистратката бе задържана в кафене във Варна, докато получаваше 30 000 лв., за които се твърди, че са част от подкуп. В апартамента й бяха намерени още 150 000 лв., но и до днес не е ясно какво търсят толкова много пари в дома на висш магистрат. Както многократно сме разказвали, според обвинителния акт тя поискала 60 000 лв. от бизнесмена Стефан Стефанов, за да реши конкретно дело в негова полза. Парите й е предал неоткриваемият и до ден днешен адвокат Георги Стефанов - син на бизнесмена. Цветкова пък твърди, че част от парите в дома й били на вуйчо й, който ги получил като заем от Гриша Ганчев. Бизнесменът вече даде показания пред Софийския градски съд (СГС) и потвърди изявленията на Цветкова...
На 4 февруари най-важният свидетел по делото - Георги Стефанов отново - за четвърти път, стана причина за отлагане на процеса. Адвокатът трябваше да бъде доведен принудително, но явно той се е превърнал във фантом, защото служителите от звеното Съдебна охрана четири часа го чакали пред дома му, но той така и не се появил. Заради трайната му липса съдебният състав най-сетне предложи на прокуратурата той да бъде заличен от списъка със свидетели. Държавното обвинение обаче възрази с аргумента, че Стефанов е важен за доказване на обвинителната теза. В крайна сметка делото бе отложено за 18 март. Дано дотогава го открият.
През декември миналата година другият основен свидетел - Стефанов-баща, най-безцеремонно поиска съдът да му плати 400 лв. разходи за пътуването му от морската столица до София. Свидетелят събра очите на съдията в Софийския градски съд с обяснението, че е пътувал с джип Хамър, който харчел над 20 л на 100 километра. Съдията обаче нареди да му се плати само половината път - 200 лева. Дано този свидетел избере за следващите заседания някоя по-икономична кола, защото ако делото върви с това темпо, ще излезе през носа на данъкоплатеца.
Поредното дело срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев пък бе отложено една седмица след това на варненската магистратка - на 11 февруари. Според обвинителния акт през декември 2007 г. Дончев взел 20 000 евро подкуп от колегата си от районната прокуратура в Сливница Емил Милев. Дончев поискал парите, за да лобира за прекратяване на проверка на ГДБОБ, засягаща Милев. От записи на разговори между двамата, направени със СРС, става ясно, че той казал, че крайният получател на парите е Румен Петков. Бившият вътрешен министър, който навремето бе разпоредил използването на СРС по случая, заяви, че с името му се спекулира.
През ноември миналата година в съда бе прожектиран първият в историята на Темида ням разузнавателен филм за подкупа на Дончев. От лентата ясно се вижда как в кафене в столичния кв. Дървеница софийският магистрат прибира под масата голяма сума в евро, която му подава неговият колега от Сливница Милев. Секунди след като прибира 20 000 белязани евро, Дончев е окован с белезници.
По думите на Милев, който сега е адвокат, Дончев поискал парите, за да потули проверка срещу него за недеклариран имот. Версията на върховния прокурор е, че парите са били заем, с който той щял да ремонтира къщата си. Не е ясно обаче защо при това положение ги предава на колегата си при описаните по-горе обстоятелства. На тези въпроси немият филм не можа да даде отговори.
Освен лентата за срещата между Дончев и Милев в съдебната зала бяха пуснати и записи на диалози между двамата магистрати. Но въпреки усилията на техническите спецове един от звуковите файлове не можа да се отвори. По тази причина в един от компютрите на съда трябваше да се инсталира специален софтуер за разчитане на файла.
Но явно и в този случай, който предхожда широкото навлизане на СРС-тата не само в съдебно-криминалната, но и в широката обществена практика, има нещо, което не е направено, както трябва. Затова и на последното заседание по делото преди две седмици защитата на Дончев поиска нова експертиза на прословутия запис. Причината за искането на повторна експертиза е, че била установена разлика във времето между звуковия запис и видеозаписа и че често се чували допълнителни шумове. Все пак по делото бе разпитан бившият вътрешен министър и сегашен депутат Румен Петков, който категорично заяви, че не познава нито единия, нито другия от двамата прокурори.
Защитната теза на Дончев до момента е, че сливнишкият прокурор го е накиснал, за да спаси себе си. Кой крив и кой прав ще се изяснява и на следващото заседание, което далеч няма да е последното. Но давността все още е далече.
Шампион по издръжливост в този род процеси е оряховският прокурор, бивш депутат от Коалиция за България и ромски водител Тома Томов. Той, заедно с бившия си заместник Димитър Викентиев и с ексследователя Цецко Кривачков бяха обвинени за корупция, за насилствено изтръгване на показания, за принуда и за какво ли още не. И тримата обаче са на път да се отърват от делото заради давност.
Първоначално бяха повдигнати обвинения само срещу Викентиев и Кривачков. След като Томов напусна Народното събрание, бе обвинен и той. Това стана през юли 2009 г., но по-късно се оказа, че срокът на давност по тези престъпления е изтекъл предишната година. Това обаче се разбра едва през октомври 2010 г., когато Софийският градски съд (СГС) спря наказателното производство срещу оряховския прокурор по четири от общо петте обвинения. Адвокатът Васил Василев поиска наказателното производство да бъде прекратено изцяло, тъй като срокът за давност за визираните престъпления е изтекъл още през 2008 година. Едното обвинение срещу Томов обаче остава, тъй като според съда искането на главния прокурор Борис Велчев за снемане на депутатския имунитет на Тома Томов преди години е правно действие, което прекъсва давността. В крайна сметка са елиминирани обвиненията за изнудване и за престъпление срещу правосъдието и сега бившият прокурор Томов е обвиняем само за подкуп.
Беше в далечната 1998 година. Разкрихме контрабанден канал на граничния пункт в Оряхово, чрез който от хазната се отклоняваха хиляди левове. Спипахме митничарите при опит да направят далавера за около половин милион лева. После те дадоха показания, че съм присъствал на разпитите и съм ги скланял да направят самопризнания, спомня си Томов. Той не е удовлетворен от частичното прекратяване на делото заради изтекла давност и плаши, че ще съди държавата в Страсбург. Когато му дойде времето, защото тя си го заслужава.
В момента тече дело за подкуп и срещу съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Той според прокуратурата е замесен в схема за вземане на подкуп заедно с бившия министър Николай Цонев и бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Съдията по това дело Десислав Любомиров пък нашумя с това, че осъдени от него трафиканти на дрога искат да го ликвидират и сега се движи с охрана.
Дано и на това дело не му минат сроковете за давност. А да се възлагат прекалени надежди, че спецсъдът ще доведе до присъди срещу магистрати, си е чиста заблуда. Просто трябват нормални съдилища...

Facebook logo
Бъдете с нас и във