Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обръчът около Панов се затяга

Проверката срещу Лозан Панов ще е първият истински тест за шефката на инспектората Теодора Точкова.
S 250 a1d07ad3 bfb6 4252 8ab7 f53d4b3affa0
S 250 f2c1c93d b60e 40fd ab63 778498ad8d71

По всичко изглежда, че 2019 г. ще е годината, която ще е решаваща за Лозан Панов. Това се вижда от ескалацията на атаките срещу него, които започнаха с лични нападки по медиите, но в последните месеци поетапно се превърнаха в истинска война, в която една след друга бяха замесени няколко държавни институции. И въпросът дали ще се стигне до опит срещу Панов да бъде проведена процедура за отстраняване от поста му, или не, все повече изглежда само като въпрос на време.

Една от версиите защо се случва всичко това  е свързана с желанието на управляващите спешно да бъде дисциплиниран  Върховният касационен съд.  Защото ВКС - с всичките си кусури и множество персонални изключения, все пак остана една от малкото институции в държавата, в която все още се говори за право - такова, каквото то се знае и помни от римско време насам.  Това страшно боде очите на фона на откровената политико-икономическа целесъобразност, с която се пише и прилага днешното българско законодателство. А и пречи на зрелищните пиар акции, наричани от медиите "знакови дела", които обичайно катастрофират точно пред него - при това нерядко с отчайващи за качеството на разследването констатации. Този съд  обърква доста сметки и с тълкувателната си практика,  с опасното си правомощие да сезира Конституционния съд  и най-вече с правилното прилагане на закона. А Панов не може и очевидно не иска да се намесва в решаването на този "проблем"...

Дали е вярно и другото медийно подозрение: че Сотир Цацаров не би имал нищо против да оглави ВКС след края на мандата си като главен прокурор (мандатът му изтича през декември 2019 г.), тепърва ще стане ясно.

Но затягането на обръча около Панов е вече факт.

В навечерието на коледната си ваканция съдийската колегия на ВСС спретна знаменателно обсъждане за независимостта на съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). В края на което реши да предизвика проверка на Инспектората към ВСС срещу Лозан Панов - заради проверката, която той поиска относно, меко казано, спорните действия на специализираните съдии по делото за ареста на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и  на заместничката й Биляна Петрова.

Да припомним историята: при поредното искане за изменение на мярката за неотклонение на двете арестантки съдията от първоинстанционния спецсъд Иво Хинов реши да ги пусне под домашен арест. И докато всички очакваха двете жени най-сетне да излязат от ареста, от прокуратурата светкавично поискаха от АСНС да спре изпълнението на това съдийско решение. АСНС се произнесе също така светкавично и само няколко часа по-късно постанови това спиране - както се оказа, без да има пред себе си дори нормален (и най-вече подписан, както си му е редът), протокол от съдебното заседание в долната инстанция.

"Специалната процедура" логично предизвика множество въпроси в медиите, а и много юридически спорове за действията на АСНС. Тогава Лозан Панов прати проверка - три мастити съдийки от ВКС трябваше да преценят законосъобразни ли са действията на колегите им от АСНС. И отговорът им беше: не.

Съдиите от АСНС обаче се обидиха от проверката на Панов и се оплакаха пред ВСС, че председателят на Върховния касационен съд проявява "тенденциозно" отношение към тях.

След два часа дебати, в които се обсъждаше нещо, от което всъщност дори съдиите от АСНС не се бяха оплакали - дали Панов е посегнал на тяхната независимост, членовете на ВСС се съгласиха, че нямат правомощие да обсъжда действията на Панов, защото не са негова "контролираща инстанция" и пратиха казуса в инспектората.

Но въпреки цялата говорилня, която се изля, дебатът удобно подмина резултата от въпросната проверка и становището на ВКС,  че специализираните магистрати все пак не са спазили закона. И едва накрая на дебатите стана дума за още едно безпрецедентно действие, което видяхме във връзка с делото срещу Иванчева: "указание" от прокуратурата към съдиите от АСНС да не дават материалите по делото за проверка от ВКС. Но и този въпрос бе оставен просто да "увисне" във въздуха...

Казусът "Панов" ще е първият истински тест за инспектората и персонално за неговия шеф Теодора Точкова. Тепърва ще видим какво ще покаже той.

А междувременно КПКОНПИ вече действа. И новата година със сигурност ще започне с още новини около Панов. Които не се очаква да са никак светли...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във