Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обръщат палачинката за спецсъда

Логично бе битката за новите специализирани съдилища и органи на досъдебното производство да приключи на 27 януари с окончателното приемане на съответните текстове в Наказателнопроцесуалния кодекс, но противно на това тя се разгаря с пълна сила. Така изглеждат нещата след поредицата нервозни изяви на представители на съдебната власт и на управляващите през последните две седмици. От тях стана ясно, че противниците на новата структура не са сложили оръжие, а също че съпротивата смени аргументите с обратните на тези, които привеждаше преди гласуването на проекта.
Преди дни председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви пред медиите, че единствено съдебната власт може да определи датата, от която специализираните съд и прокуратура ще започнат работа. Като представител на законодателната власт Народното събрание е свършило своята работа. Ние сме приели юридическата основа за съществуването на специализирания съд. Оттук насетне точната дата, от която той ще започне да работи, следва да определи съдебната система, ръководещият я Висш съдебен съвет, отсече Цачева. Тя не пропусна да припомни, че в последния междинен доклад на Европейската комисия от края на месец февруари тя дава изключително висока техническа оценка на проекта, и изрази увереност, че в окончателния мониторингов доклад той ще бъде оценен високо и политически.
В междинния доклад се посочва, че създаването на този съд е необходимост, макар и временна, в борбата с организираната престъпност и с корупционните практики в България. Освен европейските ни партньори съвсем наскоро и Държавният департамент в САЩ излезе с доклад, макар и свързан с каналите за наркотици на българска територия, в който също се дава положителна оценка за съществуването на такъв съд, каза още Цачева.
Казаното от председателя на Народното събрание би звучало казионно, ако всъщност не беше ответен удар срещу съдебната власт. А тя в лицето на ВСС продължи съпротивата срещу спецсъда и след като той бе утвърден законодателно. В края на февруари главният прокурор Борис Велчев и председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и на Върховния административен съд Георги Колев остро разкритикуваха хаотичните планове на правителството за специализираните магистратури. И призоваха за отлагане на старта на спецсъда поне до януари 2012 г., при положение че той беше насрочен веднъж за 1 януари и втори път - за 1 май, тази година.
На последното заседание на ВСС тази седмица председателят на ВКС хвърли нова бомба с прогнозата, че планираният бюджет от 20 млн. лв. ще бъде недостатъчен за нормалното функциониране на спецсъда, чиято издръжка може да скочи до 50-100 млн. лева. Управляващите получиха индиректно и упрек, че бягат от отговора на въпроса за финансирането на новата структура. ВСС обяви, че е поискал закрита среща с шефовете на бюджетната и правната комисия в парламента - Менда Стоянова и Искра Фидосова, но те вече две седмици уточняват графиците си.
От своя страна противниците на спецсъда сгъстяват боите неправомерно. Назначаването на спецмагистрати няма как да натовари значително бюджета на съдебната власт, защото те няма да дойдат отвън, а ще бъдат преназначени от други звена, макар и със завишено заплащане. По същата логика и делата, които те ще поемат, ще разтоварят колегите им. Липсата на сграда пък изобщо не е грижа на ВСС, тъй като е предвидено тя да бъде предоставена от правителството.
Любопитен акцент е и позицията на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който наред с Груев и Велчев поиска отлагане за 2012 година. В средата на миналата година, когато Колев беше спряган за председател на спецсъда, той уверяваше, че новата структура няма да струва повече от 6 млн. лв., което се равнявало на издръжката на един окръжен съд. Сега при бюджет от 20 млн. лв. човекът на ГЕРБ в съдебната власт също иска отлагане. Наивно е да се мисли, че Колев изразява мнение, независимо от управляващите, само защото е станал член на ВСС по право. Но пък обратното би означавало, че сред самите управляващи вече има разнобой относно старта на новата структура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във