Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Община буни живи срещу мъртви

Голям скандал за земя между общинари и собственици за поредна година не дава мира на бургаските покойници. Духовете съвсем се разбуниха, след като в средата на месеца кметът на общината Димитър Николов отказа да издаде заповед за сключване на договор за замяна на 4 дка в централните комплекси Лазур и Братя Миладинови срещу 78 дка земеделска земя до гробищата, собственост на съветника от сегашния общински съвет Георги Иванов. Причината за отказа, на която се позовава общината, са промените в Закона за общинска собственост - че вече не се предвижда правна възможност за осъществяване на замяна на общински имот с частен.
Според юристи - представители на общинската управа, изключение от този закон се прави само в три случая - когато имотът е единствен способ за прекратяване на съсобствеността на общината и на физически или юридически лица, когато общината е задължена да изпълни условия по международен договор и ако имотите - предмет на замяна, са включени в проект за уедряване и ползване на земеделски земи. Според кмета на община Бургас нито едно от тези условия не е налице в този случай и няма законово основание да се изпълни решението на ВАС за замяната.
Въпросното съдебно решение бе връхната точка на делото, проточило се малко повече от три години. То бе заведено от Георги Иванов след прокурорски протест и жалба на бургаската Областна управа по повод на решение на предишния Общински съвет в Бургас.
През 2006 г. Иванов заменя свой терен с площ над 78 дка в гробищния парк срещу няколко парцела в два бургаски квартала - Лазур и Братя Миладинови. През същата година Иванов сключва договор с Бургаската община за замяната, който по-късно не е изпълнен заради започнали съдебни процедури. Според Иванов през тези две години, докато са вървели съдебните дела, бургаската общинска управа неправомерно се е възползвала от земите му. Върху 20 дка от тях вече са погребани починали и са направени алеи за нуждите на гробищния парк.
В средата на февруари миналата година общинският съветник Георги Иванов скочи срещу... самата община. Той поиска от съвета да му изплати над 9 млн. лв. за двата терена от 78 дка земя, намиращи се до гробищния парк на Бургас.
В нотариална покана, изпратена на 11 февруари до кмета Димитър Николов, съветникът Иванов твърди, че общината чрез дружеството си Обреден комплекс ЕООД извършва погребения в двата терена повече от 25 месеца без каквото и да е правно основание и се облагодетелства от таксите, събирани от гражданите. Съветникът посочва, че като реален собственик на терените се лишава от приходите, които би имал от тях. Според Иванов оценката на терените е 60 евро на кв. м, или общо 4 687 500 евро. В поканата си до кмета Иванов настоява общината да му изплати сумата, ако ли не - да му предостави в замяна шест терена в ж.к. Лазур и в Братя Миладинови, каквото решение е взел предишният Общински съвет на Бургас.
Замяната на терени край гробищния парк на Бургас с шест имота в двата атрактивни квартала на града бе една от скандалните сделки на стария общински съвет. А началото на скандала датира от март 2002 г., когато свободните места в бургаските гробища свършиха и общинското дружество Обредни ритуали реши да прескочи оградата, нагазвайки в частните имоти встрани.
Една от първите нотариални покани до шефа на общинското обредно дружество срещу тези беззакония е изпратена на 4 март 2002 г. от Паскал Василев, собственик на един от имотите. Той настоява погребенията в частния му терен да бъдат преустановени незабавно, а имотът да му бъде предаден във вида, в който е съществувал преди гробищната инвазия… Три години по-късно Паскал Василев изпраща втора нотариална покана за преустановяване на погребенията в имота му - този път адресирана до кмета Йоан Костадинов.
За случилото се между двете нотариални покани - от март 2002 и септември 2005 г., свидетелства и потърпевшият от незаконната дейност на общинския Обреден комплекс Георги Иванов - тогава преподавател в Бургаския свободен университет. Според него нивите, които граничат с гробищата, са около 300 дка, а собствениците им - около 20 човека. Въпреки сигналите, които отправя шефът на Обредният комплекс Христо Николов до общината, не са предприети никакви мерки. Собствениците на терените настояват община Бургас да ги обезщети с други парцели или с пари, но всичко остава в сферата на приказките, а починалите наематели в техните парцели продължават да се множат.
През мандата 1999-2003 г. на Общинския съвет - Бургас, е внесено предложение за замяна, но съветниците отказват да го гласуват с мотив, че не може да се заменят земи в регулация със земеделски, уточни инж. Николай Милев, ексшеф на дирекция Управление на общинската собственост при ОбС.
И така до януари 2006 г., когато 78 дка ниви край бургаските гробища са изкупени от ЕТ Венус - 11 - Георги Иванов - фирмата на сегашния общински съветник Георги Иванов.
Два месеца по-късно тогавашният бургаски градоначалник внася предложение в Общинския съвет за замяна на шестте общински имота със 78-те дка, собственост на едноличния търговец Георги Иванов. А на 27 април 2006 г. общинарите одобряват сделката и записват решението си като точка №21 в протокола от 35-ото заседание на местния парламент. В деня, в който Общинският съвет взема решението си за замяната на терените, Министерският съвет излиза със свое становище, според което позволява на общината да отчужди въпросните спорни терени за обществени нужди.
Бургаската окръжна прокуратура моментално атакува сделката пред областния управител на Бургас Любомир Пантелеев, но безуспешно. Ето защо на 25 май 2006 г. прокурорът от Бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов внесе протест в Бургаския окръжен съд, с който иска решението на бургаските общинари от април 2006-а да бъде отменено.
Делото преминава последователно през различните съдебни инстанции, докато най-накрая последната - Върховният административен съд, решава, че сделката е незаконосъобразна…
Междувременно стана ясно, че собственици на земи в съседство с гробищния парк на общината са решили да заведат колективен иск в съда срещу община Бургас. Андрей Камиларов, един от собствениците на земи край гробищния парк и сам собственик на над 7 декара земя до гробището, но с лице към пътя, съобщи, че от 2003 г. по стария Закон за устройство на територията общината е обявила, че неговите земи ще влязат в границите на гробищния парк. По думите на собственика това не може да стане, тъй като на 30 сантиметра под земята избива вода и теренът не е подходящ за гробове. От общината искат да изкупят земите им за 20 евро на квадрат, твърди Камиларов. Той допълни, че има клиенти за 100 евро на квадрат, но не може да си продаде собствеността заради факта, че общината не иска да промени статута на земята от земеделска в терен за промишлени нужди. Според него главният архитект на общината заявил, че за да бъде разгледано искането им за промяна на статута, собствениците трябва да платят по 30 лева на декар. Въпреки това щели да получат отказ, тъй като община Бургас се нуждаела от тези земи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във