Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБЩИНАРИТЕ В БУРГАС ИЗГОНИХА ИВАЙЛО ДРАЖЕВ

Много му се събра на небезизвестния шеф на ПФК Черноморец - Ивайло Дражев. През април Бургаският окръжен съд му наложи мярка за неотклонение задържане под стража и го обяви за национално издирване, защото макар да е подсъдим по дело за катастрофа с двойна смърт, от една година Дражев не се е вясвал в залата.
В началото на май столичният градоначалник Бойко Борисов го разобличи като лъжец, защото Дражев се регистрира в съда като регионален представител на ГЕРБ. Преди десетина дни стана известно, че двата бургаски футболни отбора - Нафтекс и Черноморец, се обединяват, новият отбор ще се казва Черноморец - Бургас, а негов шеф (поне засега) ще е Христо Порточанов. А в сряда (31 май) Бургаският общински съвет почти единодушно гласува срещу футболния бос и... прекрати предсрочно пълномощията му като общински съветник.
Докладната записка срещу президента на Черноморец бе внесена в деловодството на общинския съвет преди около месец от петима негови колеги - Георги Манев, Георги Найденов-Гого, Симеон Симеонов, Христо Порточанов и Уляна Желева. Малко по-късно искане за изхвърлянето на Дражев бе внесено и от председателя на общинския съвет Лена Бахчеванова.
По време на сесията в сряда пред общинарите бе прочетена справка за това как Ивайло Дражев е оправдавал доверието на избирателите си. Според нея, от местните избори на 26 октомври 2003 г. досега Бургаският общински съвет е провел 103 сесии, като футболният бос не е присъствал на 79 от тях. Освен това той не е взел почти никакво участие и в работата на трите общински комисии, на които е бил избран за член.
Заседанията са почти през ден, един нормален човек не може да насмогне да отиде навсякъде, реагира Ивайло Дражев, след което направи опит да обясни кой и защо иска да го изхвърли: Гого Найденов е заинтересован, защото следващата в листата е съпругата му Ева от Тоника. Христо Порточанов - ясно е защо е заинтересован. А Лена Бахчеванова сигурно ме сънува накриво, защото й поисках оставката.
Въпреки енергията и чувствата, които Ивайло Дражев вложи в 10-минутната си реч, той не успя да събуди абсолютно никакво съчувствие у колегите си. Те предпочетоха да повярват на споменатата вече справка и на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), според които Дражев е пропуснал общо 79 сесии на съвета - осем от тях без уважителни причини, въпреки че по закон (чл.36, ал.2 от ЗМСМА) има право да не участва само в три поредни заседания на общинския съвет или в общо пет заседания на общинския съвет без уважителни причини.
Очаква се Ивайло Дражев да атакува решението за отстраняването му пред областния управител на Бургас, но малцина вярват, че Любомир Пантелеев ще го реабилитира. И то не за друго, а защото малко преди да го изхвърлят от редиците си, бургаските общинари единодушно одобриха сливането на футболните отбори Нафтекс и Черноморец.
Междувременно стана ясно, че за да може да види с очите си как бургаските общинари му режат главата, Ивайло Дражев е трябвало да поиска разрешение от Бургаската окръжна прокуратура. Причината за това е последното развитие на делото срещу футболния (все още) бос, образувано за смъртта на 40-годишния Димитър Кехайов от Велико Търново и на 20-годишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица, както и за средната телесна повреда, нанесена на Верка Димитрова, майка на Румяна.
Параграф 22 вече няколко пъти писа по този повод, така че сега само припомняме някои основни моменти. Трагедията се разигра на 31 юли 1998 г. между бургаските села Черноморец и Атия, след като Дражев се блъсна челно с волвото си в насрещно движещия се Мерцедес на Кехайов. Процесът срещу него започна на 1 декември 2004-а, но от август миналата година той не се е явил на нито едно от заседанията заради... влошено здравословно състояние. На 17 април 2006 г. председателят на съдебния състав - Веселка Узунова, наложи на Дражев постоянна мярка за неотклонение задържане под стража и на 18 април той бе обявен за общодържавно издирване.
Във вторник (29 май) Ивайло Дражев най-изненадващо се появи в залата, придружен от нов адвокат, който веднага се опита да отложи делото с три-четири месеца, за да се запознае обстойно с фактите и доказателствата по него. Единственото обаче, което защитата успя да постигне, бе, че съдът се смили над Дражев и реши да не го хвърля зад решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във