Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В РУСЕ ПОЛУЧИ ВТОРА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА

Втора ефективна присъда, само в рамките на няколко месеца, получи общинският съветник в Русе Цветан Стефанов, известен като Цецо Гербера. В сряда (16 април) той бе осъден на четири години затвор при първоначален общ режим от състав на Русенския районен съд за неплащане на ДДС и измами с горива.
Тридесет и четири годишният Цветан Стефанов - бивш активист от СДС, а сега общински съветник от партия Северна лига, има още една ефективна присъда за рекет от ноември 2007 г. по делото Търговска база, която бе върната за преразглеждане в Русенския окръжен съд от Апелативен съд - Велико Търново.
На 16 април Цветан Стефанов беше признат за виновен за това, че в съучастие с 67-годишния си баща Недю, 41-годишния Юлиян Симеонов, шофьора на цистерна Юлиян Йорданов и бургазлията Никола Куртев са извършили измама в особено големи размери. Те продали над 100 т леко корабно гориво, за което не се плаща акциз, като дизел. Освен това пласирали и 25 т фалшив бензин А-92 и А-95.
Престъплението е квалифицирано като особено тежък случай, заяви съдията Велизар Бойчев. Цветан Стефанов ще трябва да излежи присъдата при първоначален общ режим, като освен това съдът постанови конфискация на половината от имуществото му. По пет години затвор и конфискация на половината от имуществото им получиха Никола Куртев и Юлиян Симеонов.
Бащата на Гербера - Недю Стефанов и Юлиян Йорданов, получиха тригодишни условни присъди с тригодишен изпитателен срок, като първият ще заплати и административна глоба от 1000 лева. Срещу петимата бяха повдигнати две обвинения. Първото е по чл.232, ал.2 от НК, за измама на клиентите на бензиностанциите относно качеството на горивата, а второто - по чл. 211, за измама в особено големи размери. Става дума за невнесени акцизи и ДДС в размер на 225 277 лева. Измамата е реализирана по класическа схема. Фирмата на обвиняемите давала нефт за преработка на ишлеме на Нефтохим, след което изтегляла количествата произведени бензини и леко корабно гориво, за да ги изнесе извън страната. Вместо това фирмата продавала горивата на русенска фирма, която ги натоварвала на цистерни и ги доставяла на бензиностанции в града край Дунав. Така, чрез фиктивен износ, е било избегнато плащането на акцизи и ДДС за горивото.
Делото бе свързано и с отнетия имунитет и разследването срещу заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров, който бе обвинен по чл.288 от Наказателния кодекс за осуетено наказателно преследване на извършителите на измамата с горивата, след като се разпоредил иззетите от полицията веществени доказателства да бъдат върнати.
Името на Венелин Тодоров гръмна около скандала с 16-те папки сигнали, уличаващи тогавашния окръжен прокурор Люлин Матев и прокурора в столицата Николай Ганчев, а делото срещу магистрата тръгва утре.
През пролетта на 2004 г. след задържането на група, свързана със СИК, полицията получи разрешение от Районния съд - Русе, за обиск в офисите на няколко петролни търговци. Оттам бяха иззети компютри с важна за разследването информация. В офис на ул. Симеон Велики униформените се натъкнаха на 180 000 лв., скрити в каса. Тогава окръжният прокурор Матев си направи самоотвод и случая пое заместникът му Венелин Тодоров. След час обаче той отмени следствените действия, извършени до момента, и разпореди веднага да се върнат иззетите вещи.
Димитър Ростиславов

Facebook logo
Бъдете с нас и във