Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Общопрактикуващите лекари няма да имат право да издават болнични листове

Общопрактикуващите лекари няма да имат право да издават болнични листове на хора, участващи в съдебни дела от особен обществен интерес. Това съобщи пред БНР директорът на Изпълнителна агенция Медицински одит доц. Златица Петрова.
Болничните на участващите в съдебни дела ще се издават от ТЕЛК и НЕЛК по образец, който е подписан от двама министри - на здравеопазването и на правосъдието. Новата процедура ще бъде разписана в наредбата за медицинска експертиза, както е препоръчано от Европейската комисия.
Агенция Медицински одит ще участва в контрола върху издаването на тези болнични листа, допълни Петрова.
През последните години редица знакови дела се отлагат и проточват тъкмо заради заболявания на подсъдими. Списъкът от заболявания, с които подсъдимите отлагат делата, е безкраен, а диагнозите - най-различни. След години настояване от Съюза на съдиите през 2007 г. за първи път беше приет частичен регламент за болничните, които се представят пред съдебните органи.
В Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета през 2005 година и актуализирана през тази година е записано, че ако болният е на свободен режим или му е определено домашно лечение, трябва да се яви пред магистратите. Изключения са напълно възможни, тъй като в графата бележки на болничния лист лекарят може да запише, че заболяването не позволява явяване пред съдия, прокурор, следовател или разследващ полицай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във