Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБЪРКВАНЕ

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов тъне в неведение колко са акциите, които е провело МВР от началото на мандата му досега. Това заяви самият той в петък (28 май) в кулоарите на парламента в отговор на въпрос на репортер. Той обясни, че в началото се стараели да ги броят всеки ден. Разбира се, води се статистика, но не бих ви казал точната цифра, защото в момента ежедневно тя се променя, обясни вицепремиерът.
И наистина през последните седмици акциите следват плътно една след друга, дори се застъпват. Тъй че не е чудно затруднението на министъра да каже точния им брой към даден момент. Изглеждаше, че вече няма незасегнат сектор от полицейската офанзива. Ето че дойде ред и на културни ценности. А след онази скандална Галерия може би на дневен ред ще дойде и акция Картинна галерия... Докато се пишат тези редове, със сигурност тече още някаква операция, а докато се отпечатат тези слова, акциите положително ще набъбнат с още няколко. Мога да ви уверя, че те (акциите - б.а.) дават своя резултат, съдейки от това, което е за тежката организирана престъпност, злоупотребите във финансовата част на държавата и това ще продължи и занапред , заяви с характерния си неповторим речеви стил Цветанов.
Тази статистика обаче се разминава със статистиката в съда, където един по един опасни и организирани престъпници биват освобождавани от ареста. Защо? Може би защото опасни и организирани са само набор определения, част от същата неповторима речева конструкция?
Но да видим кога ще започнем да броим присъдите. Борят се две тенденции. Едната твърди, че кусурът е в подготовката на доказателствата и лечението е оптимизиране на досъдебната фаза. Хората от МВР пък залагат на специалните съдилища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във