Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвинен по ФАР излезе на бял кон от съда

Бившият шеф на дирекция Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост в областната управа в Русе Димитър Маринов бе оправдан във вторник (1 септември) от Русенския окръжен съд по обвинение за престъпление по служба. Областният чиновник излезе на бял кон от покоите на Темида, след като първоначално бе обвинен за кражба на пари по програма ФАР, а най-накрая магистратите му умиха очите с оправдателна присъда.
Служителката от областната управа Дориана Димитрова обаче беше призната за виновна и бе наказана с 500 лв. глоба. Съдиите отсякоха, че бившата чиновничка е извършила престъпление, подписвайки дъщеря си по граждански договор за облагородяване и популяризиране на пещерата Орлова чука. Парите вече бяха внесени от жената още първия път, когато тя бе осъдена през април тази година.
Шефът й Димитър Маринов със сигурност помни емоционалния 22 април тази година, след като първо беше амнистиран и после осъден в рамките на няколко часа в един и същи ден. Маринов отговаряше пред съда за присвояване на пари по ФАР. Това стана ясно от внесения в Русенската окръжна прокуратура обвинителен акт за престъпление по служба, безстопанственост и съставяне на документ, с който е удостоверил неверни факти и обстоятелства. Заедно с него пред Темида бе изправена и експертката от областната управа Дориана Димитрова, обвинена в съставянето на неистински документ.
Двамата седнаха на подсъдимата скамейка заради обвинение за нанесени щети на Министерството на регионалното развитие по проекта Чудният свят на пещерата Орлова чука на стойност над 50 000 евро, отпуснати по програма ФАР. Според обвинителния акт Маринов е ощетил държавата с 13 893 лева по европрограмата, тъй като в качеството си на длъжностно лице не е упражнил достатъчен контрол (безстопанственост) и е сключил договори за изпълнението на проекта с лица без нужната квалификация (престъпление по служба).
Според прокуратурата на два пъти Димитрова подписвала вместо дъщеря си документи по досието на проекта, представени в периода февруари-август 2005 година. Общата щета, нанесена от двамата служители на държавата, е около 50 000 лв.
Делото срещу Маринов в частта му за безстопанственост обаче бе прекратено заради влезлия в сила Закон за амнистия. Той предвижда прекратяване на висящи производства, включително и съдебни, за определени случаи, сред които бе и казусът за Маринов. Така бившият областен шеф стана и първият в Русе, амнистиран по новия акт. По обвинението за престъпление по служба той бе признат за виновен и бе осъден на 8 месеца условно. Освен това съдът го лиши от правото да заема държавни и общински длъжности, свързани с управлението на чуждо имущество, в рамките на 2 години.
Присъдата обаче беше обжалвана пред Великотърновския апелативен съд, а в последвалото преразглеждане Окръжен съд-Русе издуха от лицето на Маринов и прашинката на условната присъда. Амнистираният и невинен областен чиновник само преди година бе оправдан по друго дело, в което заедно с бившия областен управител Румен Януаров отговаряше за нанесени щети на държавата в размер на 9182 лв. за отдаването под наем на резиденция Липник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във