Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвинението лази по нервите на Специалния

Държавното обвинение се изгаври в сряда (12 юни) с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, като го разкара като мечкадарин мечка из сградите и залите на Темида.


Цветанов бе обвинен, че не е упражнил контрол върху използването на специални разузнавателни средства в МВР по чл.285 от Наказателния кодекс: Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление. А извършеното от подчинените му престъпление е злоупотреба със служебно положение с тежки последици и се наказва с лишаване от свобода от една до осем години (чл.387, ал.2 от НК). На ексминистъра му беше наложена мярка за неотклонение подписка.


До този завършек се стигна след безпрецедентно размотаване на новия клиент на Темида между различните сгради на обвинението. Най-напред Цветанов се яви в 10 часа в спецпрокуратурата на ул. Черковна. Оказа се, че междувременно прокуратурата е изменила мястото на разпита, което наложи Цветанов да потегли към Софийската градска прокуратура в Съдебната палата. Там той беше изпратен за разпит в 14-а зала пред съдия Мина Мумджиева от Софийския градски съд (СГС). Разпитът обаче не се състоя и Цветанов се върна отново в прокуратурата. А не се състоя, защото останалите обвиняеми по делото за подслушване не са били призовани, обясни Менко Менков, адвокат на Цветанов. Става дума за тримата бивши началници на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и за бившия шеф на отдел в службата Радко Димитров.


Дали тяхната липса обаче е причина за несъстоялия се разпит? Да припомним, че след избухналия скандал с незаконното подслушване на 23 април тази година те бяха обвинени в престъпление по служба (чл.387 от НК). На 30 април държавното обвинение обаче информира, че Софийската градска прокуратура издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 НК (срещу Кацаров и по чл.311 НК) и срещу Радко Димитров по чл.287а НК. Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК от Цветан Цветанов. Същият, в качеството му на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров, да извършат престъпления по чл.387, ал.2 НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл. 34а , ал.1, т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.


Това съобщение очевидно сочи, че четиримата бивши шефове от СДОТО всъщност не са били необходими за разпита на основния обвиняем по делото Цветанов, след като производството срещу тях е спряно и в този смисъл те вече са само свидетели. Твърди се, че обвинението срещу доскорошния им шеф се крепи на техните показания и се очаква свидетелствата им да бъдат потвърдени и пред съда.


Обяснението на адвокат Менков за провала на разпита очевидно цели да прикрие друго обстоятелство. Към това предположение навежда и мъглявият му коментар за размотаването на клиента му. Нещо, за което не бяхме предупредени - те са решили да извършат разпит на моя подзащитен пред съдия. Производството обаче беше много бързо прекратено, вие станахте свидетели, тъй като незнайно по какви причини не са осигурили призоваването на останалите обвиняеми и техните защитници. Затова такъв разпит не беше проведен. При тях се забавихме и защото компютърът им е стар и флашката нещо зацикли, заяви Менков.


Очевидно изборът на Цветанов да се спре върху адвокат Менко Менков при защитата му има своите дълбоки основания. Менков е известен с това, че успява да изгражда ефективни защитни тези. Той беше адвокат на бизнесмена Марио Николов в делото за източване на програмата САПАРД, по което Николов бе оправдан на втора инстанция. Менков защитаваше Йордан Тонов-Данчо Пръча, сред известните му клиенти бяха също Пламен Галев и Ангел Христов. Любопитен детайл е, че сред защитаваните от него е и основният свидетел в делото срещу Алексей Петров Октопод, банкерът Георги Цветанов. Въпреки острите си думи по адрес на адвокатската гилдия в миналото Цветанов нарече Менков професионалист, който е един от най-добрите в сферата и когото той си е избрал лично. Адвокатът пък изтъкна, че г-н Цветанов упражнява правото си на свободен избор на защитник, каквото право притежава всеки български гражданин.


Аз лично останах много изненадан от обвинението, повдигнато срещу г-н Цветанов, заяви Менков. Той беше категоричен, че няма доказателства за незаконно използване на СРС-та. На моя подзащитен беше повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконно подслушване. Това навежда на мисълта, че се прави нещо, за да му се повдигне все пак някакво обвинение. На нас не ни бяха предоставени никакви материали от досъдебното производство. Не получихме никакво доказателство, въз основа на което на моя подзащитен е повдигнато това обвинение. Не можем да гадаем какво има в делото, но е категорично, че това деяние не може да съставлява престъпление въобще, заяви той.


Клиентът му също категорично заяви, че не се чувства виновен. Цветанов заяви, че не се притеснява и от предстоящата проверка на имотите на семейството му. В деня на разпита му стана ясно, че прокуратурата ще поднови проверката на имущественото състояние на Цветан Цветанов, по която беше постановен отказ за образуване на досъдебно производство в началото на мандата на ГЕРБ. Скандалът с апартаментите на Цветанов беше раздухан преди три години от лидера на РЗС Яне Янев. Проверката на НАП, ръководена от днешния депутат от ГЕРБ Красимир Стефанов, обаче установи, че приходите на семейството са били по-високи от разходите му. Проверката показва, че за 2004-2009 г. семейството има парични постъпления над 589 000 лв., а разходи - 459 000 лева. Данъчните заключиха, че Цветанов и съпругата му Деси са могли да си позволят направените разходи. През този период те закупили два апартамента с ипотечни кредити със собствени спестявания и с дарение от семейството на съпругата Десислава Цветанова, а всички останали имоти са придобити като наследство, заяви тогава НАП. Имотите на Цветанов включват два апартамента в сграда в столичния квартал Изток, купени от строителя Тодор Бояджиев за около 250 000 лева. Той се оказа и кум на семейството. Освен тези жилища Цветанов притежава триетажна къща в село Шума и още два апартамента в столицата. Шестият апартамент - панелно жилище от 85 квадрата в столичния квартал Дианабад - Цветанов продал за сумата от 126 600 лева.


Най-любопитното е, че бисът на проверката за имотите на Цветанов ще е своеобразен поправителен изпит за прокурора, който през 2010 г. написа отказ за образуване на досъдебно производство. Това е заместник градският прокурор Роман Василев, който сега разпореди НАП наново да разследва богатствата на Цветанови. Столът под Василев в СГП също се клати, особено след резила с абсолютния престъпник Николай Цонев, който беше оправдан. Заместник градският прокурор понесе и друг силен удар - главният прокурор Сотир Цацаров се изтърва, че е бил заблуден от Василев да подпише (докато още работеше в Пловдив) искане за прилагане на СРС спрямо Цонев и групата му. А Цацаров разрешил, защото Василев се аргументирал, че престъплението - подкуп, ще се реализира на територията на Пловдив.


Всичко, което започва, нали виждате, е тенденциозно, така че... За периода, в който беше осъществена проверка за мен като физическо лице, за семейството и за всички около семейството, знаете, че бях единственият, който даде възможност публично всичко да бъде оповестено, напомни Цветанов.


Дали новата ревизия на НАП ще повтори заключенията на предишната, не е ясно. Очевидно е обаче, че срещу Цветанов се предприемат стъпки от много посоки, за да му опъват нервите. Остава да видим дали държавното обвинение ще удържи обещанието си разследването срещу Цветанов да привърши бързо. Срокът, който си даде прокуратурата, е един-два месеца. Бившият вицепремиер и МВР-шеф пък се прочу у нас и по света с острите си нападки срещу нереформираната съдебна система. Навярно по тази причина Цветанов призна, че заради разкарването от сграда в сграда вече се чувства специален.

Facebook logo
Бъдете с нас и във