Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБВИНЕНИЕТО ПРИБРА 2.5 МЛН. ЛВ. ОТ ВАЛЬО ТОПЛОТО

Софийската градска прокуратура (СГП) забогатя с 2.5 млн. лв., след като блокира парите, собственост на бившия директор на столичната Топлофикация Валентин Димитров и майка му Цеца.
В четвъртък (24 август) наблюдаващият делото за аферите в парното прокурор от СГП Божидар Джамбазов оповести, че през последни дни прокуратурата е сложила ръка върху тези пари. Той отказа да уточни дали сумата е била в банкови сметки, или е била скрита под дюшека на баба Цеца.
Единственото, което спомена, бе, че парите са намерени в България, а за тяхното прибиране са помогнали МВР и Агенцията за финансово разузнаване. Намерени са и множество документи, които са свързани със случая Топлофикация, каза още Джамбазов.
Прокуратурата пази в дълбока тайна от адвокатите на Вальо Топлото начина, по който е стигнала до парите и схемата. Няма да е изненадващо, ако се появят още суми, собственост на Димитрови, които трябва да бъдат иззети, казаха от държавното обвинение.
Пазенето на тайната явно е провокирано от избухналия преди около три седмици скандал, че от арестантската килия в Националната следствена служба Валентин Димитров се е опитал да премести суми и да закрие банкови сметки.
По сметка на бившия директор на столичното парно в Австрия бяха открити 1.64 млн. евро. Шефът на Топлофикация бе задържан на 4 юли, срещу него бяха повдигнати обвинения за пране на пари (чл. 253 от Наказателния кодекс) и за укриване на данъци (чл. 256 от НК).
По време на разследването стана ясно, че в Австрия има и друга сметка с 1.5 млн. евро, която е на името на майката на Димитров - 82-годишната Цеца Димитрова. В сметките са превеждани и пари от офшорни фирми. Предполага се, че това са комисиони от сделки.
Според експерти, бившият шеф на столичната топлофикация сключвал договори за доставка на горива или техника за топлофикационното дружество, а цените невинаги са отговаряли на стойността на продуктите. Разликата между реалната и обявената цена е превеждана по сметките на Димитров посредством представители на офшорни компании в Кипър, Лихтенщайн и Панама.
На 19 август прокуратурата повдигна обвинение за пране на пари и срещу Цеца Димитрова. Същевременно Софийският градски съд наложи запор на общо 16 сметки в пет български банки на Валентин Димитров и майка му. Известната баба имала шест в ДЗИ Банк, в ДСК и Ейч Ви Би. Синът й пък разполагал с 10 сметки в ОББ, ДСК, ЦКБ и ДЗИ Банк. Съдът наложи и запор на три имота на семейството - в Банкя, в кв. Белите брези в София и в землището на Бели Искър.
Прокуратурата все още не е получила извлечения от банките, за да види каква е точната сума на парите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във