Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвинението се оля по дело за САПАРД

Още един балон, надут покрай серията скандали около злополучните европари по предприсъединителната програма САПАРД, се спихна тихо, тихо. Пловдивският окръжен съд свали в четвъртък (21 май) булото на срам и грях от челото на обвинения за документна измама и присвояване на пари от програмата дагестанец с българско гражданство Абдусалам Исламов.
Съпругът на бившата шефка на Районен съд -Хасково Златка Исламова бе подведен под съдебна отговорност по чл.310, ал.1 от Наказателния кодекс (документна измама). В периода 3 януари 2006 г. - 25 юли 2007 г. в качеството си на длъжностно лице - пълномощник на ЕТ Дени - Денислав Димитров - Илиас Исламов, той съставил неистински фактури и стокови разписки, издадени на различни фирми от ЕТ Дени - Денислав Димитров - Илиас Исламов. На 25 юли 2007 г. в гр. Пловдив Исламов ги представил пред Регионална разплащателна агенция (отдел Европейско финансиране към Агенция САПАРД при ДФ Земеделие), за да докаже, че са извършени търговски сделки за продажба на млечни продукти в изпълнение на договор с ДФ Земеделие и ЕТ Дени - Денислав Димитров - Илиас Исламов.
Това той направил, за да докаже, че изграденото от него с 400 000 сапард-ови лева млекопреработвателно предприятие в първомайското село Брягово работи с пълна пара. Откъм мандрата обаче не се вдигала никаква пара, въпреки условието в договора с Държавен фонд Земеделие обектът да функционира по предназначение в продължение на пет години, твърди обвинението.
На какви темели е стъпила прокуратурата, за да повдигне обвинението срещу Исламов, е видно от мотивите на Пловдивския окръжен съд, с който той на свой ред е издал оправдателна присъда. Основният аргумент за решението е недоказаност на обвинението. В основата на обвинителната теза е, че подсъдимият е съставил неистински документи, като е положил подписи вместо посочените във фактурите и стоковите разписки лица. Конкретно по това дело обвинението се базира основно на графологичната експертиза. По делото е изготвена такава от експерти в Националния институт по криминология и криминалистика и тя сочи, че подписите не са поставени от подсъдимия Исламов. По делото липсват доказателства, че подсъдимият е извършил деянието, в което е обвинен, пише в мотивите си съдът.
При това положение, дори обвинението да протестира оправдателната присъда в законовия петнайсетдневен срок, едва ли ще има друго развитие на случая. Така той ще влезне в папката с провали, която прокуратурата крие дори и от себе си.
Любопитното е как при наличието на такава авторитетна графологична експертиза обвинителите въобще са намерили мъжество да наденат червените тоги и да се явят в съдебната зала. А не може да се каже, че не е имало време да потърсят доказателства за тезата си, това не е така. Ще припомним, че делото срещу Исламов тръгна през 2008 г., но той остана на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. В началото на декември миналата година процесът бе отложен поради заболяването му, но гаранцията беше отнета в полза на държавата, тъй като защитата на Исламов не удостовери невъзможността клиентът им да се явява в съда по здравословни причини. След това делото тръгна отново на 9 януари 2009 г. с надежда и фанфари. Поредното отлагане бе на 10 април, този път поради заболяване на съдия, за да се стигне най-накрая до 21 май, когато бе издадена въпросната оправдателна присъда.
Направо да не сме на мястото на обвинението в този случай, особено след гръмките думи и обещания от миналата година. Да припомним още нещо - че през есента на 2008 г. бе създадено спецзвено от петима прокурори във Върховната касационна прокуратура, които поеха делата за злоупотреби с европейските фондове по програмите САПАРД, ИСПА, ФАР и Леонардо да Винчи. За негов шеф бе определена Маргарита Попова.
Горе-долу по същото време премиерът Сергей Станишев се срещна с представители на обвинението, с вицепремиера Меглена Плугчиева и с министъра на правосъдието Миглена Тачева. След тази среща прокурор Божидар Джамбазов обяви, че специалното звено за еврофондовете е завело близо 17 досъдебни производства за злоупотреби за милиони, като 80% от случаите са свързани с измами по програма САПАРД. Много важно е да бъде изградена адекватна законодателна база, която да позволи максимално бързо разследване по всички дела. Защото нашите дела се бавят заради тежките формални процедури, които трябва да се спазват, каза тогава той. А премиерът додаде, че трябва да се учим да разследваме достатъчно ефективно и системно злоупотребите и нередностите в усвояването на европейските пари.
Досущ като отличници, през април 2009 г. от прокуратурата отчетоха, че до края на март тази година спецзвеното е внесло 178 преписки за досъдебни производства по програмите САПАРД, ФАР, ИСПА и Леонардо да Винчи. Явно обаче и спецзвеното, и целокупното прокурорско войнство трябва да повтори учебната година. Ако, разбира се, не третират случая Абдусалам Исламов като проблем на българо-дагестанските културни отношения.
Иначе Исламов не е непознато име в китното Хасково и в страната. Само ще припомним, че през октомври 2004 г. името му цъфна край скандала около неговия съгражданин и съфамилник Джелалутдин Исламов. Тогава в Хасковския окръжен съд бе внесено искане за задържане на въпросния господин под стража с цел екстрадицията на Джелалутдин, който бе обявен за международно издирване по обвинение в присвояване на 60 млн. рубли (2 млн. долара) от клон на руската ДСК. Любопитното е, че издирваният бе задържан в автосервиза Каспи АД в Хасково, собственост на Абдусалам Исламов, съпруг на съдия Златка Лавчева-Исламова. Оказа се, че дагестанецът е близък на семейството и от половин година делял покрив с тях. Тогава стана известно също, че живеещият повече от 10 години у нас Абдусалам развива бизнес с фирмите си Каспи АД и Брягово ООД. През 1994 г. Каспи АД придобива градския автосервиз, а второто дружество е собственик... на мандра в едноименното пловдивско село...
Че който има крава, пие мляко, е ясно. Само за прокуратурата - не е...

Facebook logo
Бъдете с нас и във