Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ МИТЬО ОЧИТЕ: РУНД... СТОТЕН

Знаете ли какво ще се случи, ако несебърският бизнесмен Димитър Желязков (известен с екзотичния си прякор Митьо Очите) и хората му изведнъж решат и заминат завинаги в чужбина? Отговорът е много елементарен: бургаските полицаи и магистрати ще плеснат с ръце, ще се прегърнат и ще заработят в екип. По простата причина, че половината от тях вече няма да се чудят какво точно да измислят, за да видят Очите и антуража му в затвора. А другата половина - просто няма да дават (или да вземат) мило и драго, само и само от главите на екзотичния бизнесмен и на хората му да не падне и косъм.
Последното доказателство, че блюстителите на реда и орлите на правосъдието по Южното Черноморие изобщо не са наясно както със себе си, така и с онова, което искат на сторят на Митьо Очите, долетя откъм Бургас в петък (24 март). Тогава стана известно, че състав на Бургаския окръжен съд е прекратил съдебния процес срещу трима от хората на Митьо Очите - Марин Куцаров, Калин Кирилов и Петър Памуков, и е върнал делото на Бургаската окръжна прокуратура заради неясноти в обвинителния акт.
Формално погледнато, това връщане не би трябвало да бъде новина, защото никой няма реална представа какъв е общият брой на делата, които съдът е върнал на държавното обвинение по най-различни причини през последните... пет години. Да речем: 5000, 20 000 или 50 хиляди.
Днешният случай обаче е малко по-особен, тъй като стандартната (по принцип) процедура е приложена не след внасянето на обвинителния акт в съда, а значително по-късно. Тоест тогава, когато от процесуална гледна точка това връщане е съвършено безсмислено. Било защото по време на съдебното дирене страните по делото могат да изяснят всички неясноти в обвинителния акт чрез прилагането на нови доказателства. Било защото в директния сблъсък със защитата прокуратурата може да преоцени позицията си и да преформулира обвиненията както сметне за необходимо - в полза или във вреда на подсъдимите.
Според неясния обвинителен акт Марин Куцаров, Калин Кирилов и Петър Памуков са арестувани на 26 юли 2005 г. в курорта Слънчев бряг при специализирана операция на НСБОП, започнала по сигнал за рекет. Срещу тях е образувано предварително производство, по което тримата са обвинени за престъпление по чл.214, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - за изнудване, а Бургаският окръжен съд им налага постоянни мерки за неотклонение задържане под стража, защото законът предвижда наказание до десет години лишаване от свобода.
В хода на разследването е установено, че в периода 15 май - 26 юли 2005 г. Куцаров, Памуков и Кирилов са рекетирали десетки улични търговци в курорта, като са им искали по 25-30 лв. на ден за охрана. За да вземат страха на търговците, тримата са се рекламирали като хора на несебърския бос Митьо Очите и са събирали парите от негово име. Обикновено плащанията са ставали в различни кафенета, където инкасаторите са привиквали търговците един по един.
Криминалисти твърдят, че дневният оборот на Куцаров, Памуков и Кирилов рядко е падал под 7000-8000 лв., а част от парите наистина са влизали в джоба на Митьо Очите. В материалите по делото обаче данните за охранителната дейност на тримата са малко по-различни, защото само един от потърпевшите събира смелост и дава показания пред следствието. По делото има и няколко анонимни свидетели, но връзката между рекетьорите и Митьо Очите остава недоказана и затова отпада като обвинителна теза.
На 23 ноември 2005 г. Бургаският окръжен съд за последен отказва да удовлетвори молбите на тримата за пускане под гаранция, а в навечерието на коледните и новогодишните празници става ясно, че началото на съдебния процес срещу Марин Куцаров, Петър Памуков и Калин Кирилов е насрочено за 7 февруари 2006 година. И наистина, на тази дата в една от залите се събраха почти всички участници в съдебния двубой - обвинението, тримата подсъдими, свидетелите, вещите лица и... част от защитата. Именно заради отсъствието на един от адвокатите, който предварително бе депозирал болничен лист, съдът не успя да даде ход на делото и го насрочи за след три седмици.
На 28 февруари, пак по вина на защитата, съдът отново не успя да свърши за пет пари работа. Този път обаче причина за отлагането на делото стана безпричинното отсъствие на други двама адвокати - известния столичен защитник Марин Марковски и неговия син - Димитър. По делото срещу тримата рекетьори те трябваше да бранят интересите на един от най-приближените хора на Митьо Очите - Марин Куцаров-Куцара, и както се вижда - дори с невъоръжено око - засега прекрасно се справят с възложената им задача. Защото... дело просто няма да има. На споменатото заседание председателят на съдебния състав - Весела Узунова, глоби строго безпричинно липсващите адвокати с по 500 лв., а на следващата сбирка (на 23 март) тя безцеремонно върна обвинителния акт на прокуратурата, защото бил пълен с неясноти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във