Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБВИНЕНИЕТО СЪС СПЕЦОТРЯД СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Част от така дългоочакваните структурни промени в прокуратурата най-сетне бяха огласени. В сряда (15 март), след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), главният прокурор Борис Велчев обяви откъде ще започнат те и какви ще бъдат първите стъпки в тази насока.
Най-късно в началото на следващата седмица ще се създаде специално звено във Върховната касационна прокуратура (ВКП), което ще се занимава само с противодействие на корупцията и с борбата с организираната престъпност. Звеното ще е на пряко подчинение на главния прокурор. Все още не е ясно кой ще го ръководи, нито пък колко общо прокурори ще работят в него.
Идеята за това звено бе лансирана от Велчев още на 19 януари, когато ВСС го избра за главен прокурор. Пред магистратите наследникът на Никола Филчев обясни, че ще лобира за промени в Закона за съдебната власт, позволяващи му да назначи трети свой заместник, който да отговаря само за борбата с корупцията и организираната престъпност.
Но тъй като засега няма изгледи законът да се промени, главният прокурор намери друг начин да прокара идеята си.
В новия отдел ще бъдат назначени само най-добрите представители на държавното обвинение, на които Велчев имал пълно доверие. Там няма да се трудят хора с мускули, а такива с много ум, изключителен професионализъм, висок морал и с голям хъс за работа. За краткото време, през което Борис Велчев е главен прокурор, е успял да придобие някаква визия за качествата на своите подчинени и знае кои прокурори може и кои не може да включи в отдела.
Ще изберем най-добрите, за да използваме най-високия експертен потенциал на прокуратурата в едно направление, което е може би най-приоритетното за държавата в този момент, обясни главният прокурор. Той има предвид критиките на Европейския съюз, че България постига незначителен напредък в борбата с корупцията и с организираната престъпност.
Въпросният екип щял да бъде лицето на прокуратурата в противодействието на двата вида престъпления. Хората в отдела ще имат възможност да се специализират в тези области, ще могат да навлязат в тънкостите на борбата срещу корупцията и организираната престъпност, смята още Велчев.
Факт е, че със създаването на такова звено ще може да се персонализира и отговорността за сполуките и провалите. Част от тази отговорност ще носи и главният прокурор, който пряко ще наблюдава и контролира работата на спецотдела. А е необходимо въпросният екип да е на пряко подчинение на обвинител №1, за да бъде напълно независим. Спецотделът ще работи не само по сигнали на държавни институции, но и по такива от граждани, медии, чуждестранни инвеститори, български бизнесмени и други организации.
Ние ще работим много активно, няма да чакаме някой да дойде със сигнал, а сами ще търсим информация за прояви на корупция и на организирана престъпност, поясни още Борис Велчев. Обвинител №1 е категоричен, че подобни звена ще бъдат създадени и към Софийската градска прокуратура, както и към някои окръжни прокуратури в страната.
В момента във Върховната касационна прокуратура има отдели Организирана престъпност и Престъпления по служба и корупция, които се ръководят съответно от Володя Коматичев и Георги Кювлиев. Според концепцията на Борис Велчев обаче тези звена ще бъдат закрити. На тяхно място освен новия спецекип ще бъдат създадени други отдели. Борис Велчев заяви, че преструктурирането на прокуратурата ще бъде съпроводено и с кадрови промени, но спести какви ще бъдат те.
Новият главен прокурор не скри, че от следващата седмица започва и укрепване на инспектората на прокуратурата. Освен че ще продължи да следи държавните обвинители как си вършат работата и дали приключват делата си в срок и професионално, инспекторатът ще бъде натоварен и с още една задача - ще проверява сигналите за корупция в самата съдебна система. Докато новото звено ще проучва всички останали сигнали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във