Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвиненият за документна измама Цанко Дренски: ЗАД ДЕЛОТО СРЕЩУ МЕН СТОЯТ ХОРА НА ФИЛЧЕВ

От известно време насам свидетелите и подсъдимите в България се оказаха в плен на нова мода: за всички техни сблъсъци с органите на правосъдието се оказва виновен бившият главен прокурор Никола Филчев. Това стана ясно и след последното заседание по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева (на 7 януари 2007 г.). Тогава съпругата на покойния прокурор Николай Колев - Нанка Колева, и небезизвестният моряшки синдикалист Пламен Симов припознаха бившия шеф на държавното обвинение като физическия екзекутор на Георгиева.
В началото на миналата седмица името на Никола Филчев отново стана тема за наказателноправна дискусия.
Този път неин идеолог бе Цанко Дренски (съпруг на царската депутатка Теодора Дренска), който, за разлика от Нанка Колева и Пламен Симов, предпочете да хвърли обвинението си съвършено... задочно. Не само в отсъствието на Филчев от страната, но и извън съдебните протоколи.
В понеделник (22 януари) в Софийския градски съд бе проведено поредното заседание по делото срещу Цанко Дренски, по което той е подсъдим за измама в особено големи размери (чл.212, ал.4 от Наказателния кодекс) заедно с още четирима свои колеги. За разлика от депутатския съпруг обаче, Тодор Тодоров, Ангел Маргаров, Васил Василев и Камен Банков ще отговарят пред закона само за престъпление по чл.311, ал.1 от НК - за съставяне на фалшиви документи.
Според обвинителния акт по делото на 14 март 2001 г. Цанко Дренски внася в Данъчно подразделение Средец молба за възстановяване на данъчен кредит в размер на 180 400 лева. Към молбата са приложени четири фактури, от които става ясно, че в периода 1-28 февруари 2001 г. фирмата на Дренски - Легис консулт-ЦД ЕООД, е получила от Ливиа 95 ЕООД (с управител Тодор Тодоров) крем за повишаване на потентността , наречен Гел Лубрикант - на обща стойност 902 000 лева.
Вместо обаче да уважат молбата му данъчните сюрпризират Цанко Дренски с... тежка ревизия, която разкрива перфектно организирана схема за източване на ДДС. В хода на данъчната проверка (а по-късно и по време на следственото дело) е установено, че в периода 19-28 февруари 2001 г. споменатата Ливиа 95 ЕООД (това дружество се е подвизавало като ООД в периода 1996-1999 г., а негов мажоритарен собственик и управител е бил Цанко Дренски) получава 240 000 опаковки Гел Лубрикант, които се очаква да повишат потентността на българина до съвършенство.
По документи стоката е експедирана на седем транша от фирмата производител - Весмил ЕООД, собственост на Ангел Маргаров. Цената на цялото количество е 581 760 лв., дължимият от държавата ДДС е в размер на 96 960 лв., а за всяка доставка Ливиа 95 ЕООД е издавало фактури, подписани и от производителя Ангел Маргаров.
Тази педантичност дава възможност на данъчните (а по-късно и на следователите) да установяват, че Ангел Маргаров се снабдява с билковия екстракт от ЕТ Мираж - Васил Василев. Според документите производителят на вълшебния гел само за девет календарни дни - от 5 до 13 февруари 2001 г., получава от едноличния търговец Васил Василев цели 3335 опаковки билков екстрат на обща стойност 588 396 лева.
Но и това не е всичко. В хода на разследването е установено, че същинският производител на екстракта не е едноличният търговец Васил Василев, а фирма ЕТ Камен Банков - ЛБС 1. Тя е собственост на лицето Камен Банков и е регистрирана във Велико Търново. По документи Банков се води арендатор в с. Неделино, Пловдивско, където отглежда билките и извлича от тях екстракта. Разсадът за скъпоценните растения обаче той си купува от асеновградския клон на Еко клуб - 2000 с управител Павел Пъндърски.
От обвинителния акт по делото не става ясно кога измамата е разкрита в пълния й блясък, но това не е толкова интересно. По-важното е, че Дренски и хората му не са произвеждали и продавали нито Гел Лубрикант, нито билков екстракт, нито... нищо. Първо, защото фирма Еко клуб - 2000 не е доставяла никакъв разсад на ЕТ Камен Банков - ЛБС 1 и няма клон в Асеновград. Второ, защото Камен Банков никога не е вземал под аренда и един квадратен метър земя в пловдивското с. Неделино. И трето - две от основните билки - Caleazacante chichi и Sceletium tortuosom, са... тропически растения. Те виреят предимно в Южна Америка и в Южна Африка, а според биологическата експертиза по делото от засяването им до първата беритба минават най-малко две години.
Обвинителният акт срещу Цанко Дренски, Тодор Тодоров, Ангел Маргаров, Васил Василев и Камен Банков е внесен в Софийския градски съд на 23 декември 2005 г. и нито веднъж не е връщан на Софийската градска прокуратура за доразследване. Въпреки това обаче на делото и досега не е даден ход, защото или някой от подсъдимите е болен, или някой от техните адвокати е зает.
(Единственото реално отлагане на делото е в края на май 2006 г., когато подсъдимият Ангел Маргаров катастрофира тежко и председателят на съдебния състав Лада Паунова назначи тройна медицинска експертиза, която да установи в какво състояние се намира и докога няма да участва пълноценно в процеса.)
От процесуална гледна точка, в понеделник (22 януари) също не се случи нищо особено, защото съдът отново не даде ход на делото. Този път заради заболяването на друг подсъдим - Васил Василев, който предишния ден едвам събрал сили да се обади на адвоката си и да го предупреди, че не може да мръдне от леглото.
Съдът насрочи следващото заседание за 21 март, когато в залата трябва да бъдат прочетени два основни документа - заключението на експертите за катастрофата на Маргаров и болничният лист на Василев.
Успокоен, че има пред себе си цели два пълноценни месеца, след края на заседанието Цанко Дренски събра около себе си съдебните репортери и набързо им обясни подробности около пъкления заговор срещу него.
Не мога да си обясня защо съм обвинен в изготвянето на документ с невярно съдържание, засягащ месечна данъчна декларация, след като имам решения на Софийския градски съд и на Върховния административен съд, които напълно ме оневиняват. Но знам със сигурност, че на следователите им е било заповядано от бившето ръководство на Върховната касационна прокуратура да ме докарат до съдебната зала - заяви Цанко Дренски. - Става дума за ръководството по времето на Никола Филчев. Атаката е срещу мен и съпругата ми заради едно друго дело, в което ставаше дума за много пари - над 10 млн. лева. По това дело Теодора беше адвокатка, предложиха ни споразумение, но ние отказахме. В този момент едни хора ми казаха: Добре, тогава ще се разправяме по друг начин, но аз не искам да разкривам нито въпросните лица, нито какъв е този процес, отряза журналистическото любопитство депутатският съпруг.
Ако вината на Цанко Дренски бъде доказана, той може да бъде осъден на лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, докато неговите колеги ги заплашва затвор до пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във