Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвиненията срещу Ковачки - напълно недоказани

"Първостепенната цел на обвинителната власт е била да представи пред съда убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса за виновността на подсъдимия Ковачки. Няма основания настоящата инстанция да не се солидаризира със заключението на въззивния съдебен състав, че тази цел не е постигната." Това написаха съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Жанина Начева в мотивите на решението си от тази седмица, с което окончателно оправдаха Христо Ковачки.


Той беше обвинен, че в периода между 2005 и 2008 г. е източвал ДДС чрез фиктивни сделки, извършвани от четири свързани с него дружества: ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс", "Данесто" и "МАХ-2003. Така бизнесменът неправомерно си е "прихванал" над 16.7 млн. данъчен кредит. Разследването срещу него започна шумно в края на 2008 г. - тогава съдът му наложи рекордната за онова време гаранция от 300 000 лева. Впоследствие обаче сумата се стопи, чак... до подписка.


Същото се случи и с присъдите - през 2011 г. състав на Софийския градски съд смело наказа Ковачки с три години условно, с което предизвика бурни коментари по форумите за това как "за кокошка няма прошка", а за 16 млн. се дават само условни наказания. След което нещата бързо си дойдоха по местата и Ковачки бе изцяло оправдан от Апелативния съд. Последва протест на прокуратурата и ВКС върна делото отново на Апелативния съд, но резултатът и при повторното разглеждане бе същият. А сега и самият ВКС бе категоричен: Ковачки е невинен.


Въпросът е кой е виновен за този конфуз, за който ако Ковачки реши, може така яко да одруса държавата в Страсбург, че свят да ни се завие на всички. Защото обезщетенията ще ги плаща хазната. Защото освен че беше разкарван като маймуна на синджир по съдилищата, той стана и безспорният ВИП-клиент на комисията за конфискация на престъпно имане, която наложи запори и възбрани върху цялото му имущество и дружествени дялове на зашеметяващата стойност от 143 411 811. 44 лева.


Отговорът, който дава ВКС, е еднозначен: работа на прокуратурата е да докаже обвиненията, които повдига, но в случая тя не е успяла да се справи.


Най-общо тезата на обвинението е, че няколко дружества, свързани с Ковачки, са извършвали фиктивни сделки, като са осчетоводявали покупка на машини и стоки, които на практика не са били извършвани. Бизнесменът създал стройна система за осчетоводяване на тези "фиктивни" сделки с цел да получи данъчен кредит и да избегне по този начин заплащането на данъчни задължения в особено големи размери. Според ВКС обаче нито едно от събраните доказателства по делото не потвърждава тези твърдения на обвинението. На първо място, не е доказано личното участие на Ковачки в схемата, обрисувана от прокуратурата. Съдът приема, че в периода 2004-2008 г. Ковачки е бил собственик или е участвал в управлението общо на 26 търговски дружества и е напълно нормално да не е могъл лично и непосредствено да осъществява, ръководи и контролира цялостната им дейност. "По делото няма нито едно доказателство, че подсъдимият Ковачки е бил запознат с всяка една фактура, посочена в обвинителния акт или че е бил уведомяван за закупуване на всяка стока. Установено е точно обратното", категорични са съдиите във ВКС. И наричат "абсолютно незаконосъобразно" твърдението на прокурора, че подсъдимият е създал система за "фиктивно"осчетоводяване на нереално сключени сделки.


Нещо повече - държавното обвинение не е успяло да докаже, че самите сделки са били фиктивни и че справките-декларации и дневници за покупки, отчетени пред данъчните власти, са с невярно съдържание. Няма нито едно доказателство и за това, че Ковачки е участвал в сключването на сделките, за които се твърди, че са били формални - те са реализирани от търговските представители на дружествата. Бизнесменът не е подписвал отчети и фактури, не се е интересувал от конкретните сделки и не е присъствал при сключването им.


Съдът не приема за основателно и възражението на прокуратурата, че няма как данъчен кредит от 16 781 960, 72 лв. да остане незабелязан от Ковачки. Според съдиите тази сума не е постъпила наведнъж, а по банковите сметки на четири отделни дружества за дълъг период от време - три години.


Резултатът от всичките тези липси на доказателства е еднозначен: оправдателна присъда за бизнесмена. "Не е установено по несъмнен начин, че подсъдимият Христо Ковачки е извършил инкриминираните с обвинението деяния", категорични са съдиите от ВКС. А обстоятелството, че две съдебни инстанции са се произнесли коренно различно по едно и също обвинение, обясняват така: "Такава възможност е уредена изрично със самия процесуален закон. Въззивният съд е имал основание да пререши делото, тъй като е се е ръководствал от трайно установени принципи в демократичните наказателно-правни системи, а именно:възложената върху прокуратурата тежест да докаже внесеното в съда обвинение при спазване на правилата на справедливия процес и на изискването на закона за постановяване на осъдителна присъда само при доказване на обвинението по несъмнен начин", казва съдът.


Топката отново е в полето на главния прокурор Сотир Цацаров. Той би могъл да опита да поиска отмяна на влязла в сила оправдателна присъда и възобновяване на делото така, както направи с едно от обвиненията срещу Марио Николов по аферата "САПАРД". Но и това бе едно упражнение с неясен ефект до момента. Може да стигне и дотам да се извини публично на Ковачки така, както направи след ареста на трима мъже, обвинени без нито едно доказателство в опит за убийство на депутата Делян Пеевски. А може и най-накрая да се заеме да позатегне прокурорите си, за да не внасят откровено поръчкови или пък некадърни обвинения. Защото после масрафа им го плащаме всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във