Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвиненията срещу Николов-Стойков издишат

Къде е шефът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер да види какво става с мегаделото срещу любимата му група Николов-Стойков за злоупотреби по САПАРД?
През юли тази година шефът на службата каза в прав текст, че иска съдебни санкции за измамите с европейски средства в България. Но очевидно ще трябва още дълго да почака, а нищо чудно и да се пенсионира, докато чака.
Ако германецът беше надникнал през изминалата седмица в зала №14 на Съдебната палата в София, щеше да се убеди, че подобна перспектива е напълно възможна, поне що се отнася до този процес, където напредъкът е нулев. Не само че никакви присъди не се задават на близкия хоризонт, но и делото си стои в същата мъртва точка от август 2008 г., когато Брюнер бе на визита у нас и прояви подчертан интерес пред главния прокурор какво става с групата Николов-Стойков .
На заседанието на Софийския градски съд (СГС) в понеделник (23 ноември) Брюнер дори щеше да види как се появяват първите пукнатини в българското обвинение за пране на пари срещу т. нар. в докладите на ОЛАФ престъпна мрежа от компании, включваща повече от 50 български, европейски и офшорни фирми....
Нека припомним, че
това дело е за пране на 14 млн. лева
придобити от фондовете на САПАРД посредством фиктивен внос на стари месопреработвателни машини, фактурирани като нови. Според обвинението едно от дружествата, през което са препирани парите от еврофонда, е Дюни-АД, контролирано от президентския спонсор Людмил Стойков. Прокуратурата твърди че средствата, източени от САПАРД, са се вливали в регистрираната в САЩ офшорка Кингстън ентърпрайсис, а оттам са постъпвали в Дюни. Чрез съдебна поръчка до Съединените щати българските разследващи получили данни, че милионите евро са постъпили във фирмите на Марио Николов и хората му, а след това са превъртени през горепосочената офшорка и инвестирани в курортния комплекс Дюни, който бе собственост на Людмил Стойков.
Неочаквано за обвинението обаче прозвучаха заключенията на съдебно-счетоводна експертиза, представена на процеса тази седмица. От показанията на финансовия експерт Янка Демирева например се разбра, че няма данни за нерегламентирани плащания от кипърската фирма към южния ни черноморски комплекс. Демирева заяви, че е прегледана цяла стая, натъпкана с документи - около 200 тома, със счетоводна документация на Дюни, и при тази щателна проверка не би открито нищо нередно. Налице бил принципен договор на фирма Дюни-АД с чуждестранния туроператор, по силата на който са превеждани авансово пари в българското дружество през месеците февруари и март. По-късно, през май, при пристигането на туристите е прехвърляна и останалата част от парите.
Във ваучерите подробно са описани логото на фирмата, както хотелите, цените на стаите, в които са отсядали летовниците.
Счетоводството е водено перфектно
заяви в заключение финансовият експерт. Водещата делото съдия Румяна Ченалова (която миналата седмица също се оказа сред телефонните контакти на Красьо) бе на път да приеме експертизата. Но не го стори, тъй като прокуратурата - в лицето наблюдаващия делото Андрей Андреев, възрази с искане да бъдат приложени всичките 200 тома документация, върху които е изготвена счетоводната експертиза. Андреев уточни, че иска това във връзка с изготвянето на допълнителни въпроси. Финансовият експерт обясни, че не е домъкнала в съда всички бумаги поради огромния им обем, но всички са надлежно описани. Въпреки това съдия Ченалова отложи приемането на експертизата за следващо заседание - на 18 декември.
Това е класически пример на умишлено забавяне на делото от страна на прокуратурата, заяви пред Параграф 22 адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдимия Людмил Стойков. Малко преди да приключи продължилото три и половина часа съдебно заседание, в заседателната зала с количка бяха внесени два огромни кашона и една мукавена чанта, от които самият Стойков, подпомогнат от Лулчева, започнаха да вадят и да описват документацията...
Скандал се заформи и около друга съдебно-счетоводна експертиза по същото дело. Тя се базираше на банкови извлечения за движението на сиви пари по сметките на фирмите Палмигруп, Сунимекс и Руждие- АД, през които, твърдят прокурорите, са препирани парите. Адвокат Менко Менков, който е защитник на подсъдимия Марио Николов, поиска отвод на едно от трите вещи лица - Стоян Гешев, тъй като изводите, които правел били предубедени. Защитата изложи тезата, че Стоян Гешев е посочил в заключението си, че се наблюдавала безконтролност от страна на държавните органи по отношение на преводите по програма САПАРД към фирми, а нямало право на подобни изводи. Гешев пък посочи, че е изготвил заключението си, с оглед да се предотвратят бъдещи злоупотреби около САПАРД. Съдът прие експертизата и не уважи искането за отвод. Според съдебния състав вещото лице е уточнило мотивацията за изводите си и източниците, от които са направени. Според съда те не са относими към останалата част от експертизата. Прокурор Андрей Андреев заяви пред журналисти в кулоарите на съда, че обвинението разполага с достатъчно доказателства, за да докаже тезата си, и те се опират на експертизи и на свидетелски показания. Менков възрази също, че тримата експерти, изготвили комплексната експертиза, са ползвали заверени копия на банкови извлечения, а не първични счетоводни документи от фирмите, според които били изпрани парите от САПАРД. Въпреки тези възражения обаче
съдът прие представената финансово -счетоводна експертиза
и не прие искането за отвод на вещото лице. Съдия Ченалова заяви, че експертизата е пълна и подробна и отговаря на въпросите, поставени по време на досъдебното производство срещу подсъдимите. В същото време съдът обяви, че въпросът - има ли нарушения при отпускане на средства по САПАРД, е недопустим, защото отговор на него може да даде единствено самият съд.
Трите вещи лица - Антония Пендичева, Стоян Гешев и Сашо Николов, трябва да изготвят за следващото съдебно заседание (на 18 декември) и комплексна икономическа експертиза на дружествата, които според прокуратурата са замесени в прането на средствата по САПАРД. По искане на защитата на подсъдимите като част от експертизата ще бъдат приложени и счетоводните документи, които са ползвали вещите лица.
По време на съдебното заседание адвокат Менков обори твърденията на вещите лица в една от експертизите, според които подзащитният му е бил управител на фирмите Палмигруп, Сунимекс и Руждие - АД. Оказа се, че той бил само ...упълномощено лице в дружеството и вещите лица се отказаха от първоначалните си твърдения.

Бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков заедно са обвинени по чл.203 от Наказателния кодекс (НК) за това, че са изпрали около 14 млн. лв., придобити по програма САПАРД чрез фалшиви документи за фиктивен внос на нови машини. Николов, заедно с още седем души, пък е обвиняем за източване на близо 7.5 млн. евро от САПАРД по друго дело, което се гледа също в Софийския градски съд. То бе спряно през юни заради участие на един от подсъдимите - Иван Иванов, в парламентарните избори. По това дело обаче обвинението срещу Людмил Стойков бе свалено, защото не се намериха доказателства срещу него.
Както е всеизвестно, първи за скандалните злоупотреби с европари съобщиха разследващите от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Неотдавна говорителят на германските митници и представител на ОЛАФ Волфганг Шмитц припомни в интервю, че делото Николов-Стойков отдавна е приключено в Германия (където вече има осъдителни присъди) и не знае защо в България още няма резултат. В такъв случай може би е необходимо да вземе Брюнер под ръка и да посетят някое от делата в Софийския съд. И със сигурност ще разберат...

Facebook logo
Бъдете с нас и във