Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБВИНЕНИЯТА ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

Все повече хора са на път да изгорят покрай далаверите на бившия директор на Топлофикация - София Валентин Димитров. Един по един те се сдобиват с различни обвинения и се оказват в един кюп с Вальо Топлото.
Във вторник (29 август) Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение за помагачество за пране на пари (чл. 253 във вр. с чл. 20, ал. 4 от Наказателния кодекс) на адвокат Гроздан Добрев.
Ден по-късно наблюдаващият делото прокурор Божидар Джамбазов заяви: Добрев е извършвал дейност, която няма нищо общо с адвокатската професия. Той е създавал пречки, спънки, давал е съвети и разяснения на Валентин Димитров как да изпере парите. Според прокурора Гроздан Добрев е участвал в цялата престъпна схема още от самото начало. През цялото време той не е бил конституиран като защитник на бившия шеф на парното. Това е станало на един по-късен етап - вече след арестуването на Димитров.
На Гроздан Добрев му е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.
Името на адвоката нашумя в началото на август, когато директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров заяви, че Добрев е посещавал Димитров в ареста без надлежното разрешително.
Тогава Александров допълни, че адвокатът най-вероятно е бил връзката между Вальо Топлото и две жени, които са имали достъп до три сейфа в две банки. Именно в тези сейфове на 21 август бяха открити и иззети 2.5 млн. лева. Парите били в пликове.
На един от намерените пликове е имало написано име на лице - бивш председател Столичния общински съвет. Лицето няма връзка с обвинението срещу Валентин Димитров, каза в сряда Джамбазов.
Ден по-късно (в четвъртък, 31 август) адвокат Гроздан Добрев бе привикан на разпит в Националната следствена служба (НСлС). На излизане от сградата той заяви, че не може да разбере повдигнатото срещу него обвинение.
Освен че съм си свършил адвокатската работа, няма някакво нарушение или престъпление. Не съм давал финансови съвети на Валентин Димитров, защото подобни - дават счетоводители и те попълват банковите документи. Съветвал съм го по всички въпроси, които касаят гражданско-правната материя, заключи Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във