Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОБВИНЯЕМ ПО ДЕЛОТО Е РАЗСЛЕДВАН И ЗА ТРАФИК НА КРАДЕНИ КОЛИ

Единият от обвиняемите по делото Индиго - бодигардът Анри Силаги, и брат му Пею са участвали в канал за износ на крадени коли, действал в периода 1999-2000 година. Според източници на Параграф 22 двамата братя са били мулета и тяхното задължение е било да изкарват возилата, откраднати в България с фалшиви пълномощни - по метода коли-двойници. Което означава, че върху рамата и двигателя на откраднатите коли се пренабиват номера на автомобили, които изобщо не са крадени и не са обявявани за издирване.
В хода на предварителното разследване е установено, че Пею Силаги е напускал страната поне три пъти през инкриминирания период. На 2 септември 1999 г., на излизане от България през ГКПП-Гюешево, той е представил на граничните власти фалшиво пълномощно от името на Атанас Ивановски. А на 30 март и 10 юли 2000 г. е изнесъл от страната други два автомобила с фалшиви пълномощни на името на Иван Табаков.
За бодигарда на Индиго Анри Силаги е доказано, че е напуснал страната на 29 ноември 1999 г. през ГКПП-Калотина. Той е прекарал през границата крадена кола с фалшиво пълномощно, издадено от името на Стефан Чолаков.
Разследването е установило още, че нито един от титулярите, посочени във фалшифицираните пълномощни, не се е подписвал под такива документи. Доказано било още, че върху рамите и двигателите на крадените коли са пренабити номерата от автомобилите на Атанас Ивановски, Иван Табаков и Стефан Чолаков, които никога не са пътували с тях зад граница. Тримата не са подвеждани под отговорност, защото не са участвали в съставянето на фалшивите документи и нямат нищо общо със случая.
Братята Силаги също не ги заплашва нищо лошо, защото до момента няма данни предварителното производство срещу тях да е приключило с обвинителен акт, внесен в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във