Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Обвиниха октопод за задържане на тигри

Разследването срещу групата на Октопода започна да придобива оттенъци на фарс. Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Йордан Стоянов, единия от сочените за членове на организирана престъпна група братя, известни като Дамбовците. Но ще му се търси отговорност за незаконно отглеждане на диви животни. Това съобщи за Параграф 22 братът на обвиняемия Пламен Стоянов, известен като Големия Дамбовец, който любезно прати в редакцията дори копие от документа за обвинението.
Прословутите три тигъра и един ягуар бяха открити при обиск в дома на братята в София през месец февруари по време на страховитата полицейска акция Октопод, при която бе заловен и соченият за глава на групата Алексей Петров. Според огласената тогава информация те са източили металургичния комбинат Кремиковци. Частният зоопарк освен с четирите хищници разполагал и с пауни и с други екзотични птици. Отделно от това малкият Стоянов отглеждал и коне, но те не са обект на прокурорското постановление.
Документът е любопитен сам по себе си и затова тук ще цитираме една част от него. Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства за виновността на Йордан Димитров Стоянов... за това, че за времето от 31 януари 2008 г. до 10 февруари в гр.София, ж.к. Кремиковци, ул. Цар Калоян №5 в обособени клетки, монтирани в дворното място на къщата му на адреса, е задържал екземпляри от световно застрашени диви гръбначни животни - три броя екземпляра от вида Тигър (Panthera Tigris), без да има необходимото за това разрешение - като отглеждането на диви хищници от семейство Котки/Felidae e забранено със Закона за защита на на животните (Обн. ДВ бр.13/08. 02 2008 година в сила от 3.01.2008 г.). За любопитните читатели ще поясним, че в чл.21 от този закон е записано, че не се допускат внасяне, придобиване, продажба, притежание и отглеждане на полумаймуни от разред Примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове. Престъплението е по чл.278в, ал.4 от Наказателния кодекс и не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. На обвиняемия Йордан Стоянов е наложена мярка за неотклонение гаранция в размер на 1000 лева. Постановлението може да се обжалва пред прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинителният акт е подписан от обвинител и от разследващ полицай от 5-о РПУ в София. Постановлението е с дата 30 юли 2010 година.
Тук не е зле да поясним, че според горепосочения чл.278в от Наказателния кодекс на Република България всеки, който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително и от видовете по приложение №3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*), без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.
Това постановление за привличането на брат ми като обвиняем звучи толкова смехотворно, че се чудя как да го коментирам, заяви Пламен Стоянов пред Параграф 22 в понеделник (16 август). В цитирания член от закона пише, че по него се полага наказание, ако някой унищожи, улови, задържи или продаде такъв животински екземпляр, а брат ми не е извършил нито едно от тези неща, каза Стоянов. Той заяви също, че постановлението вече е обжалвано пред Софийската градска прокуратура (СГП).
Преди да бъде привлечен към наказателна отговорност заради дивите животни, Йордан Стоянов вече получи глоба от 3000 лв. от Регионалната инспекция за опазването на околната среда и водите (РИООСВ) в София. Това е максималният размер, който предвижда Законът за защита на животните. Както бе казано, той постановява хищници от семейство диви котки да се отглеждат единствено в зоологически градини и в спасителни центрове. Не е ясно на какво се чуди Стоянов, след като е установено, че имотът, в който са отглеждани животните, не е лицензиран като зоологическа градина и не е обявен за спасителен център. Друг въпрос е, че дивите животни са настанени в два зоопарка, но според Стоянов гладуват и те трябвало да им осигуряват храна.
Относно по-сериозните обвинения - за източването на Кремиковци, Големия Дамбовец беше категоричен, че обвиненията няма да издържат в съда. Отглеждането на диви екзотични животни без лиценз към момента е единственото безспорно и видимо нарушение на Дамбовците, задържани в рамките на операция Октопод, но освободени от ареста поради липса на доказателства за източването на металургичния комбинат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във