Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оцениха оборота на мафията

Организираната престъпност изкарва до 3.5 млрд. лв. годишно

Дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности в легалната, сива и криминална икономика в България генерират близо 3.5 млрд. лв. годишен оборот. Оценката е на неправителствената организация Център за изследване на демокрацията. Съизмерено със стойността на брутния вътрешен продукт на страната тази сума представлява 4.7% от него. А в сравнение с бюджета на вътрешното министерство, което е призвано да пребори мафията, парите на организираната престъпност са три пъти повече.


Доколко точна е оценката за престъпните обороти може да се спори, тъй като у нас сериозните парични потоци без криминален елемент едва ли са много. Според представилия изследването Тихомир Безлов то се базира на анализи и данни на основни български институции. Като основна заплаха логично се определя обвързаността на престъпността на белите якички с организираната престъпност. А за особено рискова форма на тази обвързаност се сочи корпоративната престъпност, позната в обществото като олигархия. Според доклада най-големият нелегален пазар е този на сексуалните услуги - той носи 1.26 млрд. лв. годишно, но имало индикации, че потреблението им се свива.


Вътрешният министър Цветан Цветанов бе повече от благосклонен към изнесените в доклада данни. Според него това е още едно доказателство за наложеното от сегашното българско правителство политическо поведение на откритост, прозрачност, отчетност и диалог между правоприлагащите институции и неправителствения сектор.


Вицепремиерът се похвали също и с решителните действия на правителството в борбата с мафията. Най-добрият пример според Цветанов за това е създаването на адекватна нормативна уредба, довела до появата на специализирани съдилища, прокуратури и специализирана структура за разследване в Главна дирекция Борба с организираната престъпност.


Доволен от чутото, заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов , който оглавява и партниращата в проекта парламентарна Комисия по вътрешна сигурност, също определи доклада като значителна стъпка в борбата срещу престъпността. Анастасов изпадна в тоталитарна риторика с дълбокомисления извод: Анализът на генезиса на същността и на основните характеристики на това явление показва, че не е достатъчно само да има готовност за борба и да се приемат определени действия с краткосрочен ефект. Изучаването на опита на водещи в това отношение европейски партньори и анализът на собствения ни опит показва, че стратегията за противодействие трябва да се основава на задълбочено познаване на противника и на неговите силни и слаби срани.


Като отдавна познат рефрен прозвуча и вметката на Анастасов, че в период на криза има икономично недофинансиране на правоприлагащите органи и е важно определянето на престъпни проявления, които нанасят най-големи щети на държавата и обществото. Така можело да се окаже значителна помощ на политическото ръководство за вземане на практически решения за засилване на противодействието в едно или друго направление. А европейският модел за борба с престъпността бил вече по-активен и трябвало да се съобразяваме с партньорските си отговорности.


Главният секретар на МВР Калин Георгиев беше по-конкретен. По негови данни през 2011 г. са заловени 463 млн. къса нелегални цигари и пикът на контрабандата от предишната година е преодолян. Печалбите на бандитите от този бранш вече били съизмерими с тези от наркотичните вещества, имало и преливане между двата сектора: групи, които са се занимавали с трафик на наркотици, се преквалифицирали в трафик на цигари. Общо през 2012 г. са разкрити 20 организирани престъпни групи със 172 участници. Все още намаляват посегателствата над моторните превозни средства и България дори вече е под средностатистическото ниво за Европейския съюз. Надолу вървял и бизнесът с фалшифицирането на банкноти.


Според доклада през 2011 г. няма престъпен бизнес, който да е увеличил своя обем, най-вече заради кризата. Тя ограничила ДДС-измамите, неправомерните сделки с петролни продукти, търговията с отделни наркотици като хероина. Организираната престъпност обаче е открила нови ниши - източването на банкови сметки с помощта на скимиращи устройства, разпространението на популярни наркотици като марихуаната и т.н. В крайна сметка излиза, че финансовата криза е най-успешният борец срещу организираната престъпност у нас, а преодоляването й ще означава още повече престъпност.


nbsp;


nbsp;


Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) откри във вторник (3 април) офис в София. Тържествената церемония се състоя в посолството на САЩ у нас и директорът на агенцията Мишел Лионхарт участва в откриването. Тя обясни, че това е 85-ят чуждестранен офис на DEA и е естествено продължение на общия ангажимент на двете страни в борбата срещу наркотрафика.


Нашето приятелство се основава на взаимно уважение и обща загриженост за намаляване на наркотрафика. През изминалото десетилетие стотици български служители са участвали в обучения на DEA. В момента агентите ни работят рамо до рамо и много успешно с нашите български партньори. Само през миналата година стотици килограми наркотици и тонове прекурсори бяха спрени, преди да стигнат лабораториите, за които бяха предназначени. Затова днешното откриване на офис на DEA в България е изключително важно, каза Мишел Лионхарт. Тя не пропусна да похвали премиера Бойко Борисов и МВР-шефа Цветанов за подкрепата им при всяка стъпка към създаването на офиса - от първоначалните разговори до изпращането на представител на DEA в България преди няколко години, а после и изпращане на аташе по въпросите на наркотрафика в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във