Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЧИТЕ ПАК ОЧИ В ОЧИ С ТЕМИДА

Нов процес срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите започва в Бургаския окръжен съд (БОС) в петък (19 юни). Делото за лъжесвидетелстване стартира само седмица след като в БОС бе внесен протест от страна на районната прокуратура в черноморския град.
Четири месеца по-рано Бургаският районен съд наложи на Димитър Желязков условна присъда от година затвор, след като го призна за виновен по обвинение в даване на лъжливи показания по процеса за убийството на помориеца Венелин Москов през юни 2000 година. С присъдата районните магистрати порязаха искането на държавното обвинение да попритвори Очите с четири години зад решетките ефективно. Смятам, че в конкретния случай би съответствало по-строго наказание. Присъдата трябва да се изтърпи ефективно с оглед целите, предвидени в НК и завишената степен на обществена опасност на този вид престъпление, заяви районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков.
На практика наркобосът бе подведен под наказателна отговорност за това, че по време на разпит в съда за смъртта на Москов на 15 юни 2000 г. е съобщил неверни данни. Тогава Очите се опитал да хвърли прах в очите на магистратите, като декларирал, че в нощта на убийството бил в дома си.
Следствието доказало обаче, че Желязков и дясната му ръка Янко Гюров - Поморийския, сочен за стратег на бандата, са били на мястото на престъплението. И станали свидетели как Румен Димитров-Психото, един от първите лейтенанти на Очите, нанизал от упор 7 куршума в тялото на Венелин Москов, оставяйки го на място…
По-късно Румен Димитров - Психото бе хвърлен за 20 години в зандана заради екзекуцията на Венци Москов. И докато Психото обжалва решението на Бургаски окръжен съд, през същата 2002 г., неочакван свидетел буквално взриви общественото пространство, като съобщил на разследващите органи нови обстоятелства около разстрела на Москов. Във фаталната нощ свидетелят имал среща с Психото, Митьо Очите, братята Диньо и Бано Диневи, Янко Гюров и Лъчезар Димитров. Компанията била там и докато Психото напълнил с олово главата на Венци. После заедно напуснали местопрестъплението.
Сензационните разкрития прави криминално проявеният Стоян Димитров-Толупа, който по време на делото за убийството на Москов е в затвора за друго кърваво престъпление. Той е осъден за тройното убийство в Несебър през 2001 г., когато кола бомба избухна пред дома на Очите и отне живота на съпругата му Тянка, брат й и един от бодигардовете на Димитър Желязков.
Имало ли е договорка между Толупа и разследващите органи да му бъде смекчена присъдата, ако накисне наркобоса от Несебър, или съвестта на тройния убиец е проговорила в затвора и той е съобщил неизвестни досега факти от нощта на 15 юни, не стана ясно по време на първоначалното гледане на делото.
Факт е обаче, че след признанията му започва ново разследване срещу Очите, Янко Гюров-Поморийския, братята Диневи и Лъчезар Димитров. Преди шест години те са разпитвани многократно пред окръжни и апелативни магистрати, а през 2006 г. обвинени в лъжесвидетелство и умишлено затаяване на истина по чл.290 от Наказателния кодекс. Но не и за съучастие.
Трябваше да минат обаче още две години, за да влезе делото в съда. Това стана възможно, след като Димитър Желязков и хората му се признаха за виновни и се съгласиха да изтърпят наказания, много под минимума, предвидени в закона при обвинение в създаване на организирана престъпна група за продажба на наркотици…
Какво се опита да докаже държавното обвинение при първоначалното гледане на делото за лъжесвидетелстване в Бургаския районен съд?
Петима души са видели как Румен Димитров-Психото застрелва от упор Венелин Москов преди осем години, но са укрили този факт от разследващите органи. Това се опита да докаже бургаската прокуратура пред районните магистрати при първоначалното гледане на делото. На подсъдимата скамейка тогава като лъжесвидетели, обвинени по член 290 от НК, бяха наредени Димитър Желязков-Очите, Диньо Динев, Янко Гюров-Поморийския и Лъчезар Димитров. Братът на Динев - Бано, за когото се предполага, че е бил част от компанията в нощта на 15 юни 2000 г., бе обявен в неизвестност и за международно издирване…
Вещите лица, бивши гаджета на обвиняемите, и ключовият свидетел по всички дела срещу Очите - антимафиотът Милен Димитров, трябваше още веднъж да възпроизведат събитията около първото брутално убийство в кримиконтингента на Бургас.
Близо пет часа продължиха разпитите в съдебната зала тогава, а по настояване на адвоката на Желязков Илиян Василев съдът нареди очна ставка между служителя на отдела за борба с организираната престъпност Милен Димитров и затворника Стоян Димитров - Толупа, чиито показания провокирали процеса срещу петимата.
Вечерта преди убийството на Венци бях у дома. Гледах телевизия, после отидох до магазина и тогава забелязах автомобилите на Янко Гюров и Румен Димитров-Психото. Двамата слязоха от колите, за да си говорят. Когато се прибрах вкъщи, чух мобилният телефон на Венци да звъни два пъти. Венци говори с някого, дойде в стаята ми и каза, че отива пак да се срещне с Янко. Една година крих всичко това, защото се страхувах. Едва по-късно съобщих на мъжа ми, разкри в Бургаския районен съд Димитрина Москова, съпруга на брата на Венелин Москов.
В съдебната зала другият възлов свидетел Румен Димитров-Психото демонстрира тотална амнезия. И отново повтори тезата си, от която не се отказваше и по време на процеса срещу него, дал му 20 години затвор: Познавам Венелин Москов, бяхме приятели. Нищо не ми е известно във връзка с убийството му. Не знам датата на извършването на престъплението... С Димитър Желязков сме общи познати. Янко Гюров е кум на сватбата ми. Психото бе доведен под конвой в Бургас от кауша в Стара Загора, където излежава присъдата си. Заедно с него пристигна и съпругата му, с която той сключи брак зад решетките.
Още един от седналите на свидетелското място се оказа, че страда от същото заболяване. Стоян Димитров-Толупа бе призован да дава показания, но изведнъж се оказа, че вече нищо не помни. Преди пет години, когато делото за смъртта на Москов се разглеждаше в съда, Толупа обяви, че Очите и Янко Гюров са присъствали на убийството на Венелин Москов и дори са били съучастници в престъплението. На очната ставка Янко Гюров и Митьо Очите отрекоха твърденията му.
Изненадващо е, че при гледането на делото за лъжесвидетелстване в районния съд Толупа обяви пред магистратите: Мина много време. Забравил съм всичко.

тпс
Веселата компания на Очите ще се изправи още веднъж пред съда.
параграф фото брой / Митьо Очите-9.bmp

(каре)
Сплашват хората на Очите един по един
Конкуренти на Димитър Желязков-Очите са притиснали малкото му останали хора на свобода и постепенно ги изтласкват от наркопазара. Срещу хората на Очите се прилагат всякакви мерки - от побой до взривни устройства, уточниха от бургаската полиция. Като пример те посочиха инцидента от вторник (17 юни), когато малко след 2.30 часа избухна поредната бомба срещу човек на Желязков. Този път тя бе заложена пред пред къщата на Христо Иванов, по прякор Ичо Оризарския, в несебърското село Оризаре. Пострадали от взрива няма. Увреден е единствено автомобилът, собственост на сестрата на Оризарския, който е бил паркиран пред къщата. Според експерти, взривното устройство е поставено за сплашване, а не за убиване. На това навеждал малкият тротилов еквивалент на шашката.
Ичо Оризарският е от обкръжението на Димитър Желязков - Митьо Очите и по данни на полицията се занимава основно с рекет - събира пари за наеми от сергиите по плажовете и от проститутки.
Още един от приближените на Митьо Очите хора, 33-годишният Кристиян Коджуклиев, по прякор Лейтенанта, бе пребит преди две седмици посред бял ден в центъра на Бургас с бухалки и метални боксове. Информацията официално бе оповестена от бургаската полиция и изненадващо отречена от самия Коджуклиев часове по-късно. Нападението срещу него бе извършено в центъра на Бургас пред сградата на Новата поща около 17 часа на 3 юни. Коджуклиев управлявал Нисан-а си и малко преди пешеходна пътека намалил скороста и спрял на светофар. Колата му била блокирана от три други возила, от които изскочили 5-6 момчета с внушителни бицепси. Те изкарали Кристиян от колата и започнали да го удрят - първо с бухалки, а след това и с металните боксове, натрошили автомобила му, метнали се на колите си и отпрашили в неизвестна посока. Това са инсинуации. Не се отнася до мен. Използват името ми, защото явно е удобно на някого, обяви по телефона самият Коджуклиев. Бургаските криминалисти са категорични обаче, че именно той е бил обектът на нападението и това е безспорно установено.
Според тях, това е второ предупреждение, отправено към Коджуклиев за разчистване на стари сметки. То става факт само 40 дни след като на 24 април самоделна бомба избухна пред дома му в кооперация на ул. Пробуда №57 в Бургас. Като по чудо взривното устройство не остави жертви след себе си. Интереси в наркобизнеса или финансови затруднения - това са двете версии, по които се работи за атентата, обяви тогавашният директор на ОДП - Бургас, и настоящ главен секретар на МВР Павлин Димитров. Според него, полицията отлично знаела кои са лицата, заложили взривното устройство, имало и конкретни заподозрени. Самият Коджуклиев обаче отказал да съдейства на полицията и се измъкнал с обяснението, че няма идея защо някой ще взривява бомба под дома му.
Според запознати, след побоя е станало ясно, че лейтенанта има финансови проблеми със строителната си фирма. Свидетели твърдят, че когато се оплаквал за инцидента, пред сградата на бургаската полиция Коджуклиев получил SMS с текст Върни парите. Тогава набрал номера и закрещял, че се намира пред полицията и ако на този срещу него му стиска, да дойде и да го пребие отново…
През 2006 г. той бе основен свидетел по делото за рекет над концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков, осъществяван от Николай Попов - Чайника, ортак на Митьо Очите, и Страхил Капелов - дясна ръка на ъндърграунд боса. Очакванията, че именно на този процес ще стане ясно кой взриви съпругата и дъщеричката на Пенков, останаха напразни…
Рекет и наркотици са основните причини за поредицата взривове и убийства, които стават по морето от половин година насам, твърдят полицаи. Според тях, методите, с които Димитър Желязков-Очите работеше до момента, сега се прилагат от конкурентите му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във