Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОЧИТЕ С УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВАНЕ

Соченият за наркобос №1 В Бургас и региона Димитър Желязков-Митьо Очите лека-полека се превърна в перманентен клиент на полицията и съда. Бургаският окръжен съд потвърди в началото на седмицата присъдата му от една година условно с две години изпитателен срок по обвинение в лъжесвидетелстване по делото за убийството на Венци Москов в бургаския квартал Сарафово.
Повдигнато беше обвинение за прикриване на истината и съзнателно потвърждаване на дадени лъжливи показания (чл.290 от Наказателния кодекс). Наказанието предвижда лишаване от свобода до пет години.
Делото веднъж вече завърши с осъдителна присъда за VIP-затворника. На 23 март тази година делото срещу Очите, дясната му ръка Янко Гюров-Поморийския, Диньо и Бано Диневи и Лъчезар Димитров приключи в Бургаския районен съд (БРС) с осъдителни присъди. Компанията, за която се предполагаше, че е присъствала на екзекуцията на наркодилъра Венцислав Москов, но е спестила този факт пред полицията, получи условни присъди.
Последваха протести на прокуратурата. От страна на държавното обвинение настояха за ефективно изтърпяване на наказанието. Адвокатите на петимата задържани пък поискаха те да бъдат оправдани.
Сега постановеното решение на окръжните магистрати в Бургас припокрива изцяло това на БРС. Присъдите, постановени от Бургаския окръжен съд за Митьо Очите и компания, не подлежат на обжалване.
Тялото на Венци Москов бе открито на 15 юни 2000 г. в Мерцедес-а му, надупчено от упор със седем куршума. Като обвиняем за убийството бе привлечен Румен Димитров-Психото, един от хората на Очите в онези години. През 2001 г. Психото бе осъден на 20 години затвор за разстрела на Венци Черния, въпреки че отказа да се признае за виновен.
Представителят на държавното обвинение заяви тогава пред съдебния състав, че има събрани безспорни доказателства за това, че Димитров е прекият извършител на кървавото деяние. Като мотив за покушението бе посочено разчистването на сметки във войната, водена от Митьо Очите за монопол на наркопазара по Южното Черноморие.
Въпреки издадената присъда на Психото плъзна слухът, че Димитър Желязков и хората му всъщност са наблюдавали пряко убийството на Москов и са присъствали на самото местопрестъпление. Тази информационна бомба бе хвърлена от смъртния враг на Очите - Стоян Димитров-Толупа. Той бе нарочен за поръчител на взрива в Несебър през 2001 г., когато бомба, заложена в изоставена лека кола Жигули, уби на място Тянка, съпругата на Митьо Очите, брат й Славчо Дерелиев и бодигарда им. Точно по време на съдебния процес срещу него Толупа обяви сензационно, че бомбата е била предназначена за Очите заради поръчаното убийство на Венци Москов.
Не съм присъствал на убийството на Венци, ние бяхме приятели с него, а в деня, в който бе разстрелян, не съм излизал от къщи, опроверга повдигнатите му обвинения Очите. Другият заподозрян от Толупа - Янко Гюров-Поморийския, пък обяви, че в нощта на убийството на Москов е бил на дискотека с приятелката си. От своя страна Гюров посочи, че самият Стоян Димитров имал зъб на Венци и се е опитвал нееднократно да го очисти.
Според обвинението в процеса по лъжесвидетелстване няма доказателство Гюров и Очите да са съучастници или поръчители на убийството на Венци Москов. Събраните факти обаче недвусмислено сочели, че те са присъствали на местопрестъплението и са скрили този факт от разследващите органи.
Другите трима - Бано и Диньо Диневи и Лъчезар Димитров, бяха изправени на подсъдимата скамейка заради това, че са се опитвали да изградят фалшиво алиби на Психото. Братята заявиха пред следствието, че по време на убийството на Венци Москов Румен Димитров е бил в дома им в село Богомилово. А Лъчезар Димитров потвърдил думите им.
Показанията на тримата обаче били отхвърлени от други свидетели и събрани доказателства по случая. Срещу Бано Динев процесът се водеше задочно, тъй като той е в неизвестност и за задържането му е издадена европейска заповед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във