Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Одисей пътува към Шенген

Както хитроумният Одисей, митичният цар на Итака пътува десет лета до острова си след Троянската война, тъй и държавната ни галера, в която опъват жили прочути гребци, пътува вече четири години към Шенген - земята, дето се лее европейска амброзия.
Продължителната одисея с приемането ни в Шенгенската зона, изглежда, е пред своя финал. Работната група към Европейския съюз разгледа доклада от последната проверка на сухопътните ни граници и констатира, че България е изпълнила всички всички технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Това беше позицията на групата след заседанието, което се състоя в понеделник (4 април).
Последният препъникамък по пътя ни към заветната зона беше незавидното състояние на 37-километровия граничен район, за който се грижат Граничнополицейски участък в Свиленград и ГКПП-Капитан Андреево. През януари именно това бе причината Европейската комисия да заяви, че все още сме далеч от зоната.
Брюксел отново прати на южната ни граница проверяващи между 23 и 25 март, за да си кажат последната дума ставаме ли за Шенген или не. След като се запозна с доклада им, ръководителят на Постоянното представителство на България към ЕС Бойко Коцев увери: Няма никакви технически препоръки, няма допълнителни изисквания, няма условия.
Въпреки добрите новини от Брюксел все пак остава една седмица до 11 април, когато страните членки от ЕС ще формулират допълнителни въпроси, свързани с нашата подготвеност. Отговорите на въпросите трябва да бъдат депозирани също в едноседмичен срок - до 19 април. Едва тогава работната група всъщност ще обяви категорично дали получаваме одобрението й да тръгнем към последната точка на пътуването ни - заседанието на Европейския съвет през юни, когато ще бъде взето политическото решение за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Началото на лятото се свързва с много надежди, най-вече за преодоляване на кризата в отношенията ни с Франция и с Германия, които обвързаха присъединяването ни към зоната с резултатите от борбата с организираната престъпност и корупцията. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов обявиха, че имат положителни очаквания за добри новини от Франция и от Германия и останалите страни членки на ЕС, които се присъединиха към критичните им забележки.
Досущ като Омировия герой, страната ни трябваше да премине през различни изпитания, препречили пътя ни като
Сцила и Харибда
докато стигне Шенген. Последните бяха прословутият Специализиран дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Любимец и граничният пункт Капитан Андреево. Домът - заради това че от четири години фигурираше в обещанията на управляващите като важен елемент от пътя към Шенген, но не излезе извън пауса на строителните планове. А ГКПП - заради ръждясалите ламарини на покрива, заради занемарената сграда, липсата на пътни маркировки и какво ли още не.
Буквално седмица преди проверката в края на март СДВНЧ обаче най-сетне се появи на бял свят и една от тегобите на вицепремиера Цветан Цветанов отпадна. Посланиците на страните членки на ЕС и полицейските аташета, поканени на откриването му се озоваха в нещо като луксозен хотел - стаи с модерно оборудване, с интернет и телевизия, с лекарски кабинети.
Новоизграденият дом заема площ от 22 620 кв. метра. Два триетажни блока имат капацитет от 300 места - 250 за мъже и 50 за жени. Единият е за настаняване на чужденци, а другият - административен. Има лекарски и зъболекарски кабинети, медицински стационар и изолатор, две столови, помещения за молитви на християни и мюсюлмани, приемни за срещи с близки, с представители на посолства и на неправителствени организации.
Върху терен от 7650 кв. м са обособени две спортни площадки, предвидени за включените в дневния режим спорт и разходки. За обезпечаване на сигурността на СДВНЧ се използва най-съвременната сигнално-охранителна система. Тя се състои от охрана на периметъра сензорен кабел, намиращ се на масивната бетонна ограда с височина 3 м, която е надградена с 2 метра тел, аварийна система и пожароизвестяване. В оперативната дежурна част се извършва непрекъснато видеонаблюдение на сградите и двора.
Целият лукс струва около 9 млн. лева
Те са част от онези 160 млн. евро, дадени ни от Европейската комисия, за да си попълним портфейла, докато изпълняваме критериите за присъединяване. Странно защо обаче при този доста пълен портфейл домът цели четири години е фигурирал само на хартия, и нито една тухла не е била поставена до юли миналата година. Иначе идеята за него се ражда още през далечната 2006 година, но тогава МВР не е разполагало с пари. След приемането ни в ЕС през 2007 г. страната ни декларира и желание да влезе в Шенген, а непостроеният все още дом в Любимец се превръща в ключов момент в стратегията за присъединяване. Дотам, че през 2008 г. домът влиза в годишната индикативна програма на кабинета Станишев, намерени са дори и пари. Обектът обаче продължава да живее само своя хартиен живот. Така неусетно стана част и от следващата индикативна програма на правителството на тройната коалиция за 2009 година. Мерки за строителството обаче не се предприемат. Страната е на път да загуби милиони евро, които ни е заделила ЕК за Шенген.
Изграждането на бежанския център започва едва през лятото на 2010 г. - избран е изпълнител. Строителите успяват да изградят напълно обекта само за девет месеца, а часове след откриването му на 15 март тази година в него влизат и първите му обитатели - трима иракчани, заловени при незаконно преминаване на зелената граница в района на Свиленград.
Персонал в СДВНЧ обаче все още не е нает. В Любимец са командировани служители на дирекция Миграция на МВР от други райони. Щатният персонал на дома ще бъде попълнен в края на 2011 г., но засега СДВНЧ ще работи с намален капацитет.
На първо време центърът се нуждае от психолози, които да оказват необходимата помощ на настанените чужденци с наложени административните мерки принудително отвеждане до границата или експулсиране. В деня на откриването на дома Институтът по психология на МВР обяви конкурс за двама специалисти, които ще попълнят отдел Професионална психодиагностика в група Лаборатория-Пловдив и ще се занимават с питомците на дома в Любимец.
Издръжката на дома ще струва на държавата 400 хил. лв. годишно. За един храна на един обитател, задържан временно там, ще се отделят по 4.22 лева. Държавата е поела ангажимент да вдигане още един подобен дом - в село Пъстрогор, Хасковско. Неговата поява също е достатъчно задръстена от неспазени обещания и отписани планове, залегнали в концепциите на различни правителства за влизането ни в Шенген. Последната дума на вицепремиера Цветан Цветанов е домът да бъде открит в началото на май, въпреки че той трябваше да действа и да приема транзитни чужденци още от миналата година. Пълно безхаберие показват нещата, които са се случвали там. Държавата не е оказвала абсолютно никакъв контрол. Защото този дом от години се изгражда и още не е въведен в експлоатация, коментира вътрешният министър.
Въпреки изоставането в сроковете
хората от МВР са оптимисти
и не се притесняват за техническата готовност на страната ни за покриване на критериите. Проблемният граничен пункт Капитан Андреево също е готов според шенгенските изисквания. Ще напомним, че през март вътрешният министър разведе из пункта трима депутати от Комисията по вътрешни работи и сигурност на Бундестага, които заявиха, че са изненадани от техническата му обезпеченост. С такава техника не разполага и федералната полиция, отбеляза депутатът Манферд Беренс.
В доклада, преценяващ готовността ни от януари, най-много забележки бяха направени за инфраструктурата по границата ни с Турция. Конкретно за ГКПП Капитан Андреево проверяващите бяха установили неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите. На пункта липсваше и специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис. Проблем беше и несъответствието на граничните ни печати със задължителния шенгенски стандарт. Отделно проверяващите се сблъскаха и с очевидната слаба квалификация на служителите на ГКПП и с недостатъчния кадрови потенциал за опазване на границата, пропуски в планирането на патрулно-постовата дейност и противодействието на миграционния натиск.
За кратък период сградите на самия ГКПП бяха реконструирани, започна и работа по възстановяване на телените ограждения в района. Дейността се извършва от фирма Марчела, която на 12 януари тази година спечели търг, обявен от областната управа. Вече са издигнати 4-метрови пилони, на които са опънати телените конструкции.
Буквално в 11.55 преди последната проверка МВР успя да стегне работните места за контрол на първа линия на граничния пункт, оборудването за проверка на документи на втора линия, системата за издаване на визи с биометрични данни, лабораторията за откриване на фалшиви документи и техниката за полицейска регистрация. Вътрешното министерство сколаса да инсталира и системата РАЛЕН за локализиране на укрити хора в товарни автомобили, мобилна лаборатория за проверка на документи във вътрешността на граничната зона, мобилна термовизионна система за денонощно наблюдение Терма 06.
Трескавата дейност на МВР не остана незабелязана и определи позитивните заключения в последния доклад от понеделник. Брюксел все пак дипломатично обяви, че предстои политическото решение на страните членки на ЕС. Успокоителна е информацията, че има вариант страната ни да се включи в Шенген по въздух, а когато изпълним и останалите искания, и по земя. Ясно е обаче, че сроковете изцяло ще зависят от политическото решение на ЕС през юни, което ще се формира на базата на резултатите от тежката битка с мафията и корупцията. Това оправдава прогнозата, че началото на лятото ще бъде горещо и нервно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във