Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Одрусаха Коце Маца с 14 500 евро

Президентът на ФК Беласица- Петрич, Костадин Хаджииванов, популярен с прозвището си Коце Маца, бе осъден в сряда (27 май) от Окръжен съд - Благоевград за нанесени финансови вреди на италиански бизнесмен у нас.
Исковите претенции срещу фирмата на Костадин Хаджииванов - Рондиа, в размер 14 500 евро бяха предявени от собственика на международния консорциум Ти джи-Еуропа Джовани Мартинели.
През 2001 г. Костадин Хаджииванов и баща му Страхил Хаджииванов наели тежкотоварни автомобили от транспортната фирма на Джовани Мартинели, с представителство в София. След като извършили външнотърговска сделка, Костадин Хаджииванов и баща му забравили, че имат финансово задължение към Мартинели в размер на близо 14 000 евро.
След осем години очакване сега магистратът Валери Междуречки възстанови справедливостта и постанови в сряда решение в полза на италианския бизнесмен, с което Коце Маца трябва да върне 14 500 евро.
Това е втората присъда на футболния шеф и петрички бизнесмен. На 9 декември миналата година съдът в Аугсбург му даде две години лишаване от свобода условно и глоба от 120 000 евро. След решението на германските магистрати Коце Маца категорично отхвърли информацията, че е признал вината си в съда, и определи процеса в Аугсбург като скалъпен. Както е известно, футболният бос бе подсъдим в Германия по дело за нелегален трафик на 4500 мастербокса цигари. Коце Маца бе екстрадиран там през есента на 2008 г., след като бе арестуван от гръцките власти на Промахон.
Името на Коце Маца се мярка и сред страниците на едно знаково дело у нас - това срещу Мирчо Петков, познат като Мирчо Циганина, за източване на държавния резерв. Мирчо Циганина, с още осем подсъдими, е обвинен за далавери от резерва през далечната 2003 г., в резултат на които бюджетът е ощетен с милиони левове. Според източници от разследването Циганина е действал в комбина с футболния бос Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Двамата направили оборот от около 50 млн. лв. от продажбата на 43 500 тона дизел и на над 80 000 тона зърно от Държавния резерв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във