Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оформя се партия Знакови подсъдими

Соченият доскоро от прокуратурата като абсолютен престъпник Николай Цонев става все по-относителен такъв и вече отново се захваща с политическа кариера. През тази седмица подсъдимият в няколко шумни процеса ексминистър създаде партия на име Нова алтернатива. На следващите избори видният подсъдим може спокойно да влезе в българския парламент, да стане евродепутат, а в перспектива защо не и президент. Няма какво да му попречи в политическите начинания, тъй като делата срещу него едно по едно гърмят като складове с боеприпаси.


На (13 юни) Върховният касационен съд (ВКС) оневини окончателно бившия държавник по обвинението за неправомерно увеличаване на капитала на ведомственото дружество Терем, с което държавата била уж ощетена с 19 млн. лева. Малко преди това същият съд приключи в полза на Цонев и делото за сключените от него неизгодни сделки през 1999 г. като директор на Управление на доставките във военното ведомство, от които държавата (според прокуратурата) също била пострадала.


Преди две години пък Цонев бе оправдан, че е ощетил държавата с милиони, като сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. Сега единственият висящ процес, по който Цонев остава обвиняем, е делото за подкуп, в което бившият министър споделя подсъдимата скамейка със съдията Петър Сантиров и с бившия секретар на МФ Тенчо Попов. До следващите избори обаче има достатъчно време и тази съдебна драма да приключи. А и да не приключи, тя няма да е пречка пред политическата кариера на видния подсъдими.


Заради общата им съдба бившият министърът може да покани в редиците на своята партия и бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров, известен повече като Вальо Топлото. И неговите дела се развиват блестящо и отиват към постепенното му оневиняване. Така например в края на миналата седмица магистратите от Апелативния съд в София го оправдаха за източване на 6 млн. лв. от Топлофикация, за което на предната инстанция той получи 14 години затвор.


В началото на тази седмица пък бившият началник на парното изненадващо поиска да сключи споразумение с прокуратурата по друго от делата срещу него - за пране на пари и - ако това стане, ще се размине с ефективна присъда и по това дело. Димитров е подсъдим за изпиране на 12 млн. лв. и за 2 млн. лв. невнесени данъци. Адвокатът на Топлото Венцислав Водоленски обясни преди дни, че искането е свързано с процеса за източване на дружеството, по който клиентът му бе оневинен на 22 юни от Софийския апелативен съд (САС). По думите на защитника оправдателната присъда е изиграла основна роля в решението на Димитров.


Дали прокуратурата ще се съгласи на сделка с Вальо Топлото, ще стане ясно чак на 5 октомври, за когато съдията Петя Крънчева със замах отложи делото. Представителят на градската прокуратура на заседанието Виолета Тонева каза, че тя самата не може да вземе такова решение, тъй като титуляр по делото е колегата й Божидар Джамбазов, а той бил в чужбина. За да има сделка между двете страни, Димитров трябва да плати дължимите данъци в размер на 2 млн. лв., но това засега не може да стане, тъй като сметките му са блокирани. Парадоксът в този случай се крие в обстоятелството, че за да има споразумение с обвинението, Димитров трябва да си признае, че е източил горепосочените милиони, за които Апелативният съд на София вече го оправда. Затова и според прокурор Тонева всичко зависи от това, дали колегите й ще протестират пред Върховния касационен съд (ВКС) оправдателната присъда за присвояване на пари от дружеството. През декември 2010 г. Топлото бе осъден на три години затвор за безстопанственост заради неправомерно изхарчени 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи. В края на 2011 г. Софийският градски съд (СГС) обаче отмени присъдата от пет години затвор на Димитров за това, че не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева. Магистратите върнаха делото на районната прокуратура за нарушения в работата на първоинстанционния съд.


Към хипотетичната партия на оневинените знакови подсъдими може да се присъедини и бившият шеф на НАП Мария Мургина. И тя наскоро бе оправдана на втора съдебна инстанция, след като на първата получи четири години затвор за престъпления по служба.


В нейния случай има едно обстоятелство, което задължително трябва да се припомни, защото е показателно за дереджето на съдебната власт и в частност - за хала на държавното обвинение. Някои може вече и да се забравили, но през февруари миналата година Висшият съдебен съвет беше на крачка от гигантския гаф да награди прокурори по делото срещу Мария Мургина, преди то окончателно да е приключило. Градският прокурор Николай Кокинов предложи да бъдат наградени със Служебна благодарност и грамота обвинителите Божидар Джамбазов и Роман Василев - заради деветгодишната присъда срещу бившия бос на Кремиковци Александър Томов, а също Маргарита Немска и Нели Златкова - заради четиригодишната присъда над шефката на НАП Мургина. Тогава ВСС върна предложенията на Кокинов с указания да посочи много конкретно за какво иска да бъдат наградени двамата му колеги. Благоразумно шефът на СГП не предложи отново своите подчинени да получат грамоти, защото в противен случай всички щяха да станат съвсем за смях, след като Мария Мургина върви към пълно оправдаване, а делото срещу Томов е в девета глуха и краят му тъне в неизвестност.


Към партията на перманентните знакови подсъдими може да причислим и скандалния бизнесмен Марио Николов. На всеки, който следи процесите (с основание) му се струва, че месарският бос никога няма да бъде осъден. Едно от най-шумните съдебни дела от последните години - за източването на 7.5 млн. лв. от програма САПАРД от страна на бизнесмена и компания, все не може и не може да тръгне на втора инстанция. Точно преди две години първоинстанционният съд декорира Николов с 12 години затвор заради фалшифицирането на документите, с която източил споменатите милиони от джоба на европейския данъкоплатец.


Сега обаче процесът цикли ту заради липса на адвокат, ту поради отсъствието на някой от престъпната група. През март например делото не можа да тръгне на втора инстанция, защото бе приет отвод на съдия-докладчика - Красимира Медарова, която е и председател на ЦИК. Това стана, след като защитата на единия от подсъдимите заяви, че има съмнения, че тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на СГС. Доказателства за такова нещо не бяха открити, но самата Медарова пожела да се оттегли от процеса, за да не бъде той компрометиран. Към настоящия момент и други двама съдии се оттеглиха от делото - Бисер Троянов, защото в ЦИК е работил заедно с единия от адвокатите, и Петя Шишкова, тъй като майка й била позната с тази на Марио Николов. Миналата седмица Софийският апелативен съд отново не даде ход на процеса заради нередовно призован подсъдим и отложи делото за 11 юли. След това пък идва съдебната ваканция и всичко отново потъва в застой. В интервю по телевизията миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов отново напомни за цикленето на този прословут процес и уведоми, че замесените в аферата с Николов чужденци отдавна са излежали присъдите си в Германия, докато той си шета на свобода...


Случайно или не осъдителните присъди срещу Марио Николов и неговите съучастници бяха произнесени в навечерието на доклад на Европейската комисия за напредъка на България по линия на правосъдието и вътрешния ред от юли 2010 година. Сега отново предстои - до един месец - регулярният доклад от Брюксел. И по всичко личи, че и сега критичният тон ще преобладава, както намекнаха някои западни дипломатически източници.


Към партията на невинните знакови подсъдими може да се причислят и бившият здравен министър Божидар Нанев - също оправдан за внесените ваксини, съдебният брокер Красьо Черния с провалените дела за укрити данъци и лъжесвидетелстване. В навечерието на брюкселския доклад се оказаха невинни и всички магистрати, замесени в аферата с евтините магистратски имоти край морето. И като капак на всичко спря и досъдебното дирене срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов за прословутите заменки. Той излезе чист от наказателно преследване, след като Софийският градски съд прекрати воденото срещу него в продължение на две години производство...


На фона на цялата тази картина на повсеместно оневиняване на важни подсъдими прокуратурата се е запънала като магаре на мост и продължава упорито да повтаря, че оправдателните присъди били едва 2-3%, а всички останали са осъдителни. Вероятно е така, но важното е, че печели не делата, които трябва...

Facebook logo
Бъдете с нас и във