Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Оградата с Турция - приоритет на кабинета

Изграждането на оградата на българо-турската граница е приоритет на правителството, заяви в сряда (16 април) вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на Министерския съвет.Кабинетът обсъди проект на план за допълнителни мерки за повишаване на готовността при засилен миграционен натиск по границата на България.


От правителствената пресслужба уточниха, че по този план са набелязани общо 33 мерки и 129 дейности. От тях в процеса на изпълнението им е отпаднала необходимостта от четири дейности, обясни МВР шефът Йовчев. Това са назначаване на служители към Главна дирекция "Гранична полиция", изграждане на нов център в с. Телиш, преминаване на Държавната агенция за бежанците на 24-часов работен режим седем дни в седмицата, назначаване на служителите на граждански договор в центровете на Държавната агенция за бежанците и провеждане на извънредни заседания на Министерския съвет по въпроса.


"В процес на изпълнение са други 10 дейности, които се забавиха. Смятам да ги завършим в кратки срокове. На първо място това е изграждането на съоръжението на границата с Турция. Министър Найденов (Ангел Найденов, министър на отбраната - бел. ред.) ни запозна, че се работи усилено, с много бързи темпове и се надявам в кратки срокове да се справим с тази задача. Също така в процес на изпълнение е подписването на междуправителствено споразумение между България и Турция, както и изграждане на тристранен център. Те се забавиха предвид това, че имаше определени политически процеси в Турция, които доведоха до невъзможност в предвидените срокове за извършването. Също така създаване на междуведомствена група за обмяна на опит, изграждане на центрове за настаняване от затворен тип. Това нещо е свързано с въвеждането и с промените на закона за бежанците, които ще подмогнат да преминем към различна организация", обясни Йовчев.


Новият план има две основни цели - ограничаване на миграционния натиск по нашата граница и осигуряване на по-добри условия в местата за настаняване, за гарантиране на сигурността на българските граждани, както и на настанените в тези центрове. В тази посока са предвидени 11 инициативи и 65 дейности, които са ясно разписани, както и механизмите и начините на финансирането им, каза министър Цветлин Йовчев


Според вицепремиера сроковете за изграждането на оградата с Турция зависят и от климатичните условия, но като цяло изграждането на оградата върви с бързи темпове. В момента на границата са изпратени допълнително около 1500 души. Когато оградата бъде готова, 700 от тях вече няма да са необходими за опазването на границата. В МВР са установили, че има промяна в маршрутите, по които преминават нелегални емигранти в страната - засега това се случва най-често през Резово.


В интеграционната стратегия за бежанците, разработена от правителството, са заложени програми за децентрализацията на бежанците, както и такива за подобряване на комуникацията. Стратегията се изготвя на базата на досегашния опит на други страни, сблъскали се със същия проблем. Предвижда се бъде изграден и превантивен буфер за настаняване на бежанци, който ще се използва, ако отново станем свидетели на засилен миграционен натиск. Последните данни на МВР сочат, че вече има повече бежанци, които напускат страната, отколкото, които влизат. "Към момента имаме не повече от 160-170 души, които влизат в страната, но извеждаме много повече", каза Йовчев . Той уточни, че навлезлите на българска територия го правят поради икономически причини и затова няма причина да останат в страната.


След заседанието на кабинета стана ясно, че за плана за бежанците ще бъдат отделени около 35 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във