Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Охранители и/или рекетьори?

Обществена тайна е, че зад официалната си фасада охранителните фирми у нас се занимават с лихварство и събиране на борчове от затънали длъжници със силови методи. Досега за това само се говореше под сурдинка, но от тази седмица вече е факт и първата акция срещу заподозрени в този вид престъпен бизнес лица. Те са заплашвали, притискали и изнудвали длъжници и кандидати за обществени поръчки, от което натрупали баснословно състояние.
Засега на мушката са трима мъже, двама от които бяха арестувани в зрелищна акция на ГДБОП през седмицата.Този път - незнайно защо акцията нямаше обичайното кодово название, а остана безименна, но би могла да се нарече Охранителите. Операцията се проведе паралелно в централата и офисите на свързваната с братята Маргини охранителна фирма VTA Секюрити сървиз в Студентски град и в шикозния комплекс Макси на Симеоновско шосе в столицата. Белезниците щракнаха върху ръцете на бившия европейски шампион по щанги Севдалин Минчев-Севдо (42 г.), управител на фирмата, и на варненския бизнесмен Ангел Дерменджиев (44 г.), също от ръководството на дружеството.
Според шефа на антимафиотите Станимир Флоров за заподозрените лица, които са участвали в управлението на охранителната фирма, имало данни, че са придобили чрез използване на сила и внушаване на страх с цел извличане на облаги около 1.5 млн. лева. От полицията обявиха, че все още се издирва и трети мъж - 49-годишният Кирил Вeлчев, за когото имало данни, че от негово име са подписвани записи на заповеди, запорирани са сметки и са прехвърляни активи и пасиви на юридически лица.
След първоначалните съобщения от МВР, визиращи фирмата, от прокуратурата побързаха да коригират информацията. Във вторник лично шефът на ГДБОП Флоров съобщи, че неговите служители са заключили охранителни босове за рекет. По-късно същия ден обаче заместник градският прокурор Божидар Джамбазов частично го опроверга, като уточни, че не искал да коментира никакви дружества, тъй като обвинението търсело отговорност от физически, а не от юридически лица. От държавното обвинение уточниха още, че антимафиотите реализирали операцията след сигнали от потърпевши. Неизвестно защо бе премълчан фактът, че единият от задържаните е не кой да е, а бившият европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 62 кг за 2005 г. и спортист № 1 на България за същата година. Бившият шампион по щанги в новото си амплоа е заподозрян за сформиране на група, извършваща побой спрямо длъжници, незаконна банкова дейност, изнудване на лица за печелене на обществени поръчки и принудително прехвърляне на собственост на фирми.
Съвсем очаквано от фирмата отрекоха да имат нещо общо с негативите, които им се приписват. Димитър Рибарски, директор Сигурност във ВТА Секюрити Сървиз ЕООД, лаконично заяви, че засега те не са обвинени в нищо. Рибарски бил първият собственик на охранителната фирма, но впоследствие бил заличен като управляващ.
Фирмата VTA Секюрити сървиз се управлява от двама президенти, сочи сайтът на дружеството. Единият от тях е Бончо Халхулов, който ръководи компанията от създаването й до настоящия момент. Любопитна подробност от визитката на фирмата е, че шампионът ни по сумо Калоян Махлянов-Котоошу е бил неин служител.
В биографията на Халхулов се посочва, че от 1966 г. е работил в системата на МВР, а до 1991 г. е бил началник на охраната на държавния глава. Той е многократен шампион по борба, джудо и самбо и световен шампион от Любляна през 1969 година. Едва след 1993 г. започва дейност, свързана с частния охранителен бизнес.
Очевидно сходната спортна биография е причина за възникването на бизнес отношения между бившия самбист и бившия щангист. Справка във фирмения регистър сочи, че синът на президента - Васил Бончев Халхулов, е съдружник с арестувания Севдалин Малинов Минчев в няколко търговски дружества. Едно от тях е Евро петрол сървиз ООД, с предмет на дейност търговия със суров петрол, петролни деривати и всички видове нефтопродукти, експлоатация на бензиностанции и пр. В друга фирма - Топ Лидер ООД, двамата съдружници се занимават с търговия с промишлени и хранителни стоки, търговско представителство и посредничество, туристически услуги, увеселителни заведения и др. В трета фирма Лифт Експерт Севдалин Минчев се занимава с... поправка на подемни устройства и т.н. В самата VTA Секюрити Минчев се води като управител, което личи от решение на Софийския градски съд (СГС) по фирмено дело № 3003/2005 от 7.XII.2007 година. С него са вписани промени за ВТА секюрити сървиз ЕООД, а именно заличава се като управител Димитър Николов Рибарски и се вписва като управител Севдалин Малинов Минчев, който ще управлява и представлява дружеството. Актуалното положение на Севдо във VTA секюрити дружеството бе разяснено в специално съобщение на фирмата в четвъртък (1 септември) . В него се казва, че арестуваният е бил съдружник в компанията през 2003 г., но и не и неин управител. В периода февруари-юни 2011 г. Севдалин Минчев е бил на трудов договор във VTA, след което е напуснал. От компанията уточняват, че дейността й отговаря на всички законови изисквания.
За другия от двойката президенти на фирма VTA Иван Анчев се знае, че последователно е заемал важни длъжности в Министерството на отбраната (МО), свързани със снабдяването, организацията и окомплектоването на армията.
Справка относно арестувания варненски бизнесмен Ангел Дерменджиев сочи, че той фигурира като собственик (или съсобственик) в цели 19 търговски дружества, сред които по-интересни са Пътстрой и фирмата Пирин Ват. В нея до 2008 г. Дерменджиев е бил съдружник с депутата от БСП Кирил Добрев.
Фирмата „Пътстрой на Дерменджиев стана печално известна с изграждането на завода за боклук в Езерово, Варненско. На 17 юни т.г., притиснат от шефа на ГЕРБ - Варна Павел Димитров, Ангел Дерменджиев набързо официално откри обекта край Варна, за да успее Димитров да направи червени точки пред премиера. Същия ден гръмна скандал около изграждането на обекта, тъй като бивши съдружници алармираха пред Борисов, че от най-високите кръгове във Варна им е искан рушвет за повече от милион. Борисов заяви, че ще даде случая на ДАНС.
Ден по-късно самият Ангел Дерменджиев изказа своята позиция по темата и предостави информация, според която той твърдеше, че „измамените за завода за боклук всъщност представят фалшиви документи. В „Пирин Ват, освен с червения депутат и близък на президента Георги Първанов Дерменджиев е съдружник и с Ангел Гераксиев. Двамата минават за приближени до БСП. Дерменджиев има дялове във фирми, занимаващи се основно с пътно строителство и с ремонти.
Още на други ден след арестите в София крупният варненски бизнесмен, червеният депутат Кирил Добрев, отрече да има нещо общо с арестувания. Не мога да нося отговорност за действията на лица, които познавам отпреди 10 години и оттогава нямам отношение... Доколкото знам, лицето Ангел Дерменджиев е един сериозен бизнесмен, защото лично Павел Димитров и Бойко Борисов му откриха завода за боклука. Така че за повече информация може да се обърнете към тях, препоръча Добрев и отказа повече коментари.
Името на охранителното дружество VTA Секюрити сървиз влезе в светлината на прожекторите още през 2007 г., когато се разбра, че гард на въпросната фирма, зад която по неофициална информация стоят братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, е пазел застреляната свидетелка по делото срещу Евелин Банев-Брендо - Йорданка Запрянова. Тогава тогава градският прокурор Николай Кокинов заяви, че охранителят е разпитан, но така и не се разбра бил ли е той замесен в покушението, или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във