Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Охранителят на Борисов тури генералски лампази

Бившият охранител на някогашния главен секретар на МВР и столичен кмет Бойко Борисов литна нагоре в офицерската кариера. Заместник-началникът на Националната служба за охрана Тодор Коджейков беше удостоен с генералски лампази. Заповедта на президента Георги Първанов е от 4 май (вторник).
Със същата заповед генерали станаха петима висши офицери от въоръжените сили: директорът на дирекция Логистика Живко Михайлов, шефът на дирекция Подготовка и използване на войските и силите Марин Начев, командирите на 2-ра лекопехотна бригада Петър Петров и на 61-ва механизирана бригада Красимир Кънев. Държавният глава повиши в звание и шефовете на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров и на Националната служба за охрана Димитър Димитров и те вече са генерал-лейтенанти.
В сряда правителството предложи на президента да издаде традиционните укази за промени във висшия състав на въоръжените сили преди празника на Българската армия. Между тях обаче не бе и това за нов директор на дирекция Военна информация, която е на подчинение на министъра на отбраната. Това създаде напрежение между президента и правителството. Министър Аню Ангелов обвини Първанов, че блокира висшите назначения в армията заради свой съветник. Имаше предвид твърденията, че ябълката на раздора всъщност е съветникът на президента по военната сигурност контраадмирал Николай Николов, за чието повишение в звание вицеадмирал кабинетът Борисов мълчеше като двойкаджия на черната дъска.
Други коментари по случая свързаха предстоящото пенсиониране на шефа на военното разузнаване ген. Пламен Студенков със задкулисната борба между президента и правителството около избора на неговия приемник. Ген. Студенков излиза в заслужен отдих през септември. По този повод министър Аню Ангелов даде доста странно обяснение, че приемникът на Студенков не е избран заради искане от страна на президента Георги Първанов освобождаването на отговорни длъжности да става месец или максимум два, преди да навършат пределната за заемане на дадения пост възраст.
Както и да е, назначенията са факт, което говори, че страните са си стиснали ръцете. Вярно е, че контраадмирал Николов го няма в списъка на повишените, но за сметка на това там фигурират двама от шефовете на служби, подчинени на президента. Пагони на генерал-лейтенант получиха директорът на НСО Димитър Димитров, както и шефът на разузнаването Кирчо Киров.
За да са доволни всички, сред повишените е и заместник-шефът на НСО Тодор Коджейков, чиято кариера очевидно се развива шеметно. Той е роден през 1968 г. в София, завършил е Националната спортна академия. От 1993 г. е на кадрова военна служба като офицер, а от 2005 г. е подполковник. Коджейков е бил гард и на президента Петър Стоянов в периода 1997-2002 година.
Преди да стане заместник-шеф на НСО, Коджейков е пазил живота на главния секретар на МВР от кабинета Сакскобургготски Бойко Борисов, после бдеше над него, докато бившият професионалист № 1 на вътрешното министерство седеше в кметския стол на Московска 33.
През август миналата година подп. Коджейков беше назначен за заместник на ген. Димитър Димитров. Този месец е щастлив за Коджейков, тъй като на 6 август миналата година той е приет за обучение във Военната академия Георги Стойков Раковски. Със заповед на военния министър изучава специалността Логистика на сигурността и отбраната в дистанционната форма на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен магистър по направление Национална сигурност.
Докато той катери върховете на науката и кариерата, службата на другия заместник-шеф в НСО Стоян Томчев не върви толкова гладко. Любопитно е, че ген. Томчев е бивш шеф на президентската охрана, което, изглежда, му помага да върви напред въпреки някои моментни сривове. Името му нашумя при скандал в НСО, свързан с уволнението на охранителя подполковник Николай Марков. Причината за наказанието била, че Марков отказал да направи 40 лицеви опори. Впоследствие Томчев даде Марков на съд за неизпълнение на заповед. Въпреки така формулираната мотивировка стана ясно, че истинската причина за уволнението на Марков е фактът, че той беше изнесъл от НСО злепоставяща президента информация. Ставаше въпрос за информацията, че охранителите от НСО събират и докладват данни за обектите, които охраняват. Сетне папките с данните се докладват на президента.
Докато скандалът се разгаряше, уволненият Марков обвини заместник-шефа си Томчев в тормоз и в неправомерен арест. Все пак Марков влезе в съда, откъдето след дълго влачене между инстанциите най-накрая излезе с условна присъда.
Повишението на ген. Стоян Томчев означава, че интересите на всички са били задоволени. Въпреки че президентът би могъл да прояви инат и да откаже подобно назначение. Мотив за това можеше да е фактът, че дейността на НСО се регламентира в Закона за въоръжените сили, по силата на който службата е на пряко подчинение на президента. Според този закон именно президентът назначава шефа на службата и неговите заместници. Но в името на добрите отношения с премиера Бойко Борисов Първанов скърши хатъра си и пусна премиерския човек по стълбата нагоре.
Факт е, че Коджейков беше до Борисов в най-горещия момент през 2005 г., когато спецслужбите получиха информация за подготвяно покушение срещу тогавашния главен секретар. Както е известно, в района на Драгоман беше заловен автомобил със сръбска регистрация, в чийто багажник полицаите откриха укрит гранатомет. Тогава по нареждане на главния секретар всички завеси на втория етаж на сградата на МВР, които гледат към ул. Шести септември, бяха плътно дръпнати. По всичко личи, че преживяното от Борисов и неговия охранител № 1 тогава, както и годините на съвместна работа в столичното кметство са оставили дълбок отпечатък в душата на премиера. В такъв случай каква по-добра отплата за верния гард може да има освен от нещо, което самият Борисов продължава тайно силно да люби - чифт генералски лампази.

Facebook logo
Бъдете с нас и във