Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Окошариха пак Октопода

Мегаделото срещу групата на Октопод-а започна да се заплита и да се разлива извън обсега на рекета и изнудванията, (заради които всъщност започна) към територията на мокрите поръчки. Посоката промениха показанията на ключов свидетел в процеса, който по време на едно от съдебните заседания тази седмица нарочи Алексей Петров и за поръчител на убийства. Бившият служител от Националната служба за охрана (НСО) Пламен Устинов призна, че Петров се срещал няколко пъти с него и се опитвал да му диктува какво да говори пред съда. Свидетелят дори помоли да му бъде назначена охрана, защото се страхува за живота си.


По тази причина наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Костов поиска от съда да промени мярката на бившата барета от подписка в задържане под стража или в домашен арест. Съдът се съобрази с доводите му и Алексей Петров бе изведен с белезници на ръцете от съдебната зала и в четвъртък (3 май) вечерта се отправи към ареста на Националното следствие.


Според Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) мярката на подсъдим може да бъде променена в тази фаза на делото, ако станат известни нови факти, които показват, че има вероятност обвиненият да се укрие или да извърши друго престъпление. Според мотивите на съдия Румяна Ченалова показанията на свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева, на която Трактора също опитвал да въздейства в процеса, са достатъчни да бъде върнат Петров отново зад решетките, където се намираше до октомври миналата година.


Бившият гард от НСО Устинов заяви пред съда, че се срещал с адвокатката на Антон Петров-Хамстера (също подсъдим по Октопод-а) Ваня Траянова, която искала да добие представа какво смята да разкаже в залата свидетелят. Освен това няколко дни преди съдебното заседание той имал среща и със самия Алексей Петров в Тетевенско и бил притискан да се откаже от показанията си. Веднага след ареста на Трактора при Устинов се явявали различни хора, които са опитвали да го мотивират и финансово. Те убеждавали свидетеля да твърди, че правителството стои зад атентат срещу Алексей Петров по време на предизборната кампания през септември 2011 година.


Бившият съветник от ДАНС определи тези твърдения на Устинов като безумни. Този процес е политически, правителството и лично премиерът Бойко Борисов ме рекетират, заяви пред журналисти в кулоарите главният подсъдим. Магистратите и присъстващите в залата обаче бяха шокирани от твърденията на бившия гард, според които главата на Октопода преди години му поръчал убийствата на шефа на Литекс Гриша Ганчев, на хазартния бос Васил Божков и на бившия служител на МВР и сегашен бизнесмен Валентин Шотев - също свидетел по делото Октопод.


Според версията на ключовия свидетел през 2001 г. Петров поръчал ликвидирането на Валентин Шотев. Пет години по-късно споделил пред Устинов, че Черепа иска да го ликвидира, затова Петров на свой ред поръчал да бъде гръмнат и Божков. През 2008 г. пък бившата барета дал поръчка за убийството на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. На изпълнителя били обещани 170 хиляди евро. Свидетелят обаче не искал да се замесва в убийство и се опитал да протака нещата. Накрая решил да отиде при Гриша Ганчев и да го предупредил за намеренията на Петров. Устинов поискал повторна среща с боса на Литекс, за да си подсигури безопасността, но не успял да се свърже с него. Затова се обърнал към бащата на Ангел Бончев и си уредил среща с него, тъй като знаел, че Бончев и Ганчев са близки. На сегашното заседание Устинов отричаше да е знаел, че Ангел Бончев ще бъде отвлечен, въпреки че в продължение на няколко месеца твърдеше пред медиите именно това. Според предишните му изявления Петров споменавал пред него, че може да поръча отвличане на някой от близките на Гриша Ганчев, а Бончев е сред тях.


Обрат тази седмица претърпяха и показанията на друг свидетел по делото Донка Митева - сестра на покойната винената царица Роза Георгиева. Митева вече беше разпитана от съда през януари тази година, но е поискала да говори отново. За разлика отпреди, когато защитаваше Петров, сега Митева го обяви за рекетьор, който си служи с подставени лица. Свидетелката разказа как Трактора й отнел апартамент в луксозна сграда на бул. Цар Борис III 136, където се намира ресторант Перфект. Вместо да й плати в брой, той й предложил Мерцедес, който бил собственост на княгиня Калина и го издирвали като краден.


Свидетелката Митева бе сред активистите в инициативния комитет за освобождаването на бившия съветник в ДАНС след неговото задържане през февруари 2010 година. Членовете му настояваха всички обвинения срещу лоялния гражданин да бъдат свалени. Алексей Петров бе категоричен, че никой не е оказвал натиск нито върху Донка Митева, нито върху Пламен Устинов. Подсъдимият дори заяви, че приемал Митева като своя майка. Страхотно я уважавах за това, което направи за мен след ареста, коментира Петров.


Прокуратурата обмисля да повдигне ново обвинение срещу Алексей Петров, след като анализира свидетелските показания, заяви прокурорът по делото Антония Близнакова. Казаното от Пламен Устинов обаче няма кой знае какво отношение към същността на това дело. Причината е, че Петров и още петима души са изправени пред съда за участие и ръководене на организирана престъпна група за рекет и изнудване, но никъде в обвинителния акт по това дело не става дума за поръчкови убийства.


Защитата на Алексей Петров поиска в петък сутринта отвод на съдебния състав. Адвокатите заявиха, че съдът е предубеден и е нарушил реда - новината за задържането на подсъдимия изтекла в интернет, преди още съдът да е произнесъл решението си официално. Според единия от адвокатите на Петров - Васил Василев, магистратите са се поддали на натиск от страна на изпълнителната власт. Съдът обаче определи исканията като несъстоятелни и заяви, че решенията са били взети изцяло по вътрешно убеждение. Съдия Румяна Ченалова каза, че чрез публикации в медиите се прави опит да се влияе върху работата на съда, но той все пак остава независима институция. С тези мотиви искането за отвод беше отхвърлено.


По искане на адвокатите от тази седмица нататък заседанията по делото се записват и показанията на всеки свидетел се прослушват, след като той бъде освободен от залата. Като аргумент бе посочено, че протоколите от всяко заседание се изготвят бавно, а са необходими на страните, за да реагират и да се подготвят за по-нататъшното си участие в процеса.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във