Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР НА РАЗГРАД НА СЪД ЗА ЗАБАТАЧЕНИ ДЕЛА

Ако някой ден се чуе, че все пак има ефективно осъден магистрат, големите от съдебната система най-вероятно ще трябва да издигнат паметник на съдията, дръзнал да прати в зандана свой колега, прокурор или следовател.
Параграф 22 вече писа надълго и нашироко за провалите на държавното обвинение по т.нар.магистратски дела. След като Софийската градска прокуратура миналото лято предваканционно се похвали колко и какви обвинителни актове е внесла в Софийския градски съд (СГС) срещу редица магистрати, година по-късно почти всички уличени бяха оправдани напълно.
В СГС е внесен поредният обвинителен акт срещу магистрат, който според разследващите е станал причина десетки досъдебни производства, преписки и дела да потънат в забрава и прах. Благодарение на което много хора вече са се изумили, че срещу тях е водено разследване и са избегнали челен удар с Темида.
Става дума за окръжния прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова. Нейната кариера тръгва стремглаво нагоре, след като още на 6 юни 1974 г. е назначена за заместник районен прокурор на Разград. Точно четири години по-късно магистратката вече е районен прокурор на града. Последователно Еленка Хаджидимитрова е преназначавана като заместник окръжен прокурор, редови обвинител в Окръжната прокуратура и окръжен прокурор на Разград.

Сигналът
На 26 юни 2006 г. във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал, според който следствено дело №1274/1991 г. на Окръжната следствена служба в Разград (което се води за кражба) се намира в Окръжната прокуратура в Разград, без по него да има произнасяне.
Още същия ден заместник главният прокурор Валери Първанов и шефката на Инспектората към ВКП Малена Филипова изискали от окръжния прокурор Еленка Хаджидимитрова да предостави документацията, която удостоверява движението на делото. Магистратката обяснила, че неоснователното задържане на следственото дело в Окръжната прокуратура сочи за груба небрежност от нейна страна, поради което следва да си подаде оставката. Така и станало. Искането за оставка е подадено от Хаджидимитрова във ВКП на 28 юни 2006 година.
След това окръжната прокурорка подала молба за отпуск до решаването на въпроса с нейната оставка. Издала и заповед, според която заместник окръжният прокурор Антония Донева ще я замества по време на отпуска. По-късно магистратката заминала за столицата при дъщеря си.
От своя страна Донева разпоредила на секретарката да вземе ключа от кабинета на Хаджидимитрова, за да се ограничи достъпът до него. А по-късно издала заповед, според която комисия - от редовия прокурор в Окръжната прокуратура Огнян Дамянов, административния секретар на ОП Даринка Петрова и деловодителката Деница Кънчева, трябвало да изготви опис на преписките и делата, които се намират в кабинета на Еленка Хаджидимитрова.
Резултатите
Проверката продължила две седмици и констатирала интересни резултати. Липсвала каквато и да било систематизация на преписките и делата. Голяма част от тях били намерени във вградените шкафове на кабинета, друга на бюрото на окръжния прокурор, а трета върху маса, която била предназначена за посрещане на гости.
Нещо повече. Голяма част от досъдебните производства били в много лошо състояние, с разпокъсани листове.
По време на проверката били проверявани входящите дневници за съответния период, книгата за следствени дела и тази за обвиняеми лица. Констатирано било, че с малки изключения в посочените книги не бил посочван наблюдаващ прокурор. Освен това не ставало ясно на кой обвинител е разпоредено делото и датата, на която е станало това.
С разпореждане от 27 септември 2006 г. на апелативния прокурор на Варна Лъчезар Добрилов досъдебните производства били разпределени между всички прокурори в Окръжната прокуратура в Разград с указание да бъдат решени по приоритети.
Намерените актове за начет и преписки също били разпределени между обвинителите. Голяма част от тях обаче били загубили давност.
В хода на извършената проверка било установено, че в деловодните книги срещу част от досъдебните производства (ДП) не е отбелязано как те са решени от прокурора.
Върху много малка част от делата, дознанията, актовете за начет и преписките е имало резолюция от Еленка Хаджидимитрова. Не е ясно дали същите са били отразявани в годишните отчети на Окръжната прокуратура, тъй като са били давани като бройка, без да бъдат конкретизирани.
На 24 октомври 2006 г. Огнян Дамянов (един от хората, извършили проверката) встъпил в длъжност окръжен прокурор на Разград. Малко по-късно той разпоредил да се извърши проверка, за да се установи дали има досъдебни производства, които по документи се водят в Окръжната прокуратура, но на практика не съществуват. Установено било, че това наистина е така и 21 досъдебни производства липсват.
За по-голяма яснота била изискана справка от Окръжната следствена служба в Разград, в която била посочено, че тези досъдебни производства са изпратени за решаване на Окръжната прокуратура в града. След извършена проверка станало ясно, че същите не са решени от окръжните прокурори. Част от производства, които не били отбелязани в деловодните книги, пък били открити в... районните прокуратури.
Обясненията
В писмените си обяснения Еленка Хаджидимитрова отбелязала, че причините се коренят в липсата й на качества като административен ръководител, тъй като имало недостиг на кадри в прокуратурите в окръга. Дълго време в Окръжната прокуратура в града работели основно двама обвинители. В районните прокуратури (РП) също имало недостиг на кадри и липса на кандидати за вакантните места. Голямо било текучеството и в РП - Разград, в която назначените напускали, за да стават адвокати.
По делото в качеството си на свидетели са разпитани обвиняеми тъжители по намерените в кабинета й досъдебни производства. Част от тях заявяват, че разследването по делата е продължило толкова дълго време, че самите те са забравили за тях и са смятали, че нещата отдавна са решени. Някои пък дори не знаели, че срещу тях е имало образувано дело.
Никой от разпитаните не е свидетелствал за даван подкуп към окръжната прокурорка с цел да ги избави от наказателно преследване.
Разпитана била и Антония Донева, която заместила Еленка Хаджидимитрова на поста окръжен прокурор на Разград. Тя заявила, че в по-голяма част от времето работели двете. Донева била натоварена горе-долу със същия брой дела и преписки, които били разпределени и на Хаджидимитрова. Донева била затруднена също и при спазването на срока за решаването им, но се стараела в рамките на текущата година да приключи всичко, което е останало. И наистина се справяла.
Разследването срещу Еленка Хаджидимитрова е водено от Националната следствена служба. Тя е привлечена като обвиняема на 28 януари тази година по чл.288 от Наказателния кодекс, където е записано: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
В постановлението от НСлС в обобщен вариант е записано, че в качеството си на окръжен прокурор на Разград през периода 1 април 1992 г. - 21 юли 2006 г. е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите си относно наказателно преследване по 31 досъдебни производства, две прокурорски преписки и 15 актове за начет с цел да избави другиго от престъпление.
Внесен е обвинителен акт в Софийския градски съд, като наблюдаващ прокурор е Иван Аврамов от СГП. Делото е разпределено на съдия-докладчик в Софийския градски съд и в най-скоро време можем да очакваме началото и на този магистратски процес.
Дано този път обаче доказателствата издържат в съда. Може би тогава ще станем свидетели и на истински прецедент - първия осъден магистрат в страната...

ЩАСТЛИВЦИТЕ, ОТЪРВАЛИ СРЕЩА С ТЕМИДА ЗАРАДИ ХАДЖИДИМИТРОВА
Ето малка част от списъка със следствени дела, решаването на които Елена Хаджидимитрова артистично е пропуснала да реши:
- по обвинение в кражба (чл.195 от НК) срещу осем души;
- по обвинение в безстопанственост (чл.219 от НК) срещу Али Ахмедов по следствено дело №143 от... 1982 година;
- по обвинения в присвояване (чл.205 от НК), съставяне на документ с невярно съдържание (чл.311 от НК) и длъжностно престъпление (чл.282 от НК) срещу Благовест Ангелов по следствено дело №65 от 1987 година;
- по шест следствени дела, образувани по обвинение в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващи особено тежък случай (чл.203 от НК) срещу общо седемнайсет души;
- по обвинение в противозаконно присвояване на чужда движима вещ, която владее или пази - обсебване (чл.206 от НК), повдигнато по следствено дело №453/1988 година;
- по обвинение в използване на документ с невярно съдържание (чл.212 от НК) срещу четирима души по следствено дело №37/1989 година;
- по обвинение в убийство с цел да бъде прикрито друго престъпление (чл.116, ал.8 от НК) по следствено дело №419/1990 г. срещу неизвестен извършител. Целта е била да се избави от наказание Юзджан Тиракиев и Адриан Ганев;
- по обвинение в поръчково убийство (чл.116, ал.10 от НК) по следствено дело №287/1992 г. срещу неизвестен извършител. Целта е била да се избави от наказание Мустафа Тетавалъ;
- по обвинение в умишлено убийство (чл.115 от НК) по следствено дело №276/1999 г. срещу Айдън Мехмедали;
- по обвинение в изнасилване (чл.152, ал.3 от НК) по следствено дело №237/2003 г. срещу Мехмед Селимов и Исмаил Османов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във