Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОКРЪЖНА ПРОКУРОРКА ОПЪНАЛА ЧАДЪР НАД ДЕСЕТКИ ПРЕСТЪПНИЦИ

Ако човек си направи труда да обиколи разградските селца със звучните имена Голям и Малък Поровец, Недоклан, Малко Йонково, Лудогорци, ще си помисли, че е попаднал в родното място на прочутия комбинатор Остап Бендер - сигналите за далавери, измами и корупция са толкова много, че друго не може да ти мине през главата.
Тук се шири всякаква престъпност, споделят местните - от кражби на крави, кочове и овце до прикриване на убийства, изнасилвания, грабежи и прочие. Регионът е потънал в бандитизъм, за който окръжната прокуратура, изглежда нехае, по простата причина, че голяма част от престъпленията остават ненаказани.
Параграф 22 вече писа за десетките забатачени дела и преписки от бившия окръжен прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова. В бр.26 от 28 юни тази година публикувахме материала Бивш окръжен прокурор на съд за забатачени дела, в който подробно описахме как магистратката е хвърлила в забрава десетки дела, преписки, досъдебни производства.
В следващите редове отново ще стане дума за прикрити сериозни престъпления, а поредица от факти сочи, че чадърът отново е бил в ръцете на разградската прокурорка.

Престъпление без наказание
На 23 август 2004 г. петима души от околните на Разград селца - Шериф Мустафа, Рафи Хатибрашид, Мехмед Али, Басри Садък и Селвет Зюлкяр, пускат жалба до Висшия съдебен съвет, главния прокурор Никола Филчев, Варненската апелативна прокуратура, Националната следствена служба и Национална служба Полиция срещу магистрат Хаджидимитрова.
В сигнала си те заявяват: ...тази прокурорка е образувала по няколко следствени дела срещу нас неоснователно... Единствената й цел е да престанем да сигнализираме за злоупотребите, извършени от нейните приятели, които са я подкупили, и тя ги закриля и защитава и прекратява техните следствени дела по няколко пъти, считано от 1995 г. до настоящия момент. От 1995 г. въпросната прокурорка е опънала чадър над закононарушителите от Разградски регион и ги защитава, защото законарушителите й дават рушвети.
След това писмо следват още жалби от групичката, някои от които насочени към конкретно покровителстване на тогавашния шеф на ликвидационния съвет към бившето ТКЗС край селото Мехмед Ахмед Али от страна на Еленка Хаджидимитрова. След няколко подобни сигнала до Териториалното управление Държавен финансов контрол в Разград за злоупотреби при ликвидирането на бившето ТКЗС следва двумесечна проверка на ревизорите.
Резултатите от проверката са описани в ревизионен акт от 40 страници и са доста интересни. Мехмед Али продал без разрешение 500 дка с пшеница на президента на фирма Караджа-ФАГ - Исперих Гюнай Хюсмен. Сделката била спазарена за 460 лв. на декара, като общо за нивата Али прибрал 430 800 неденоминирани лева. Парите, естествено, отишли в неговия джоб, а в касата на ликвидационния съвет не останала и стотинка.
Само за справка - Гюнай Хюсмен е тогавашен кмет на Исперих, настоящ едър земевладелец и фермер и общински председател на ДПС.
Освен това Мехмед Али на своя глава е продавал още стотици декари, засети с пшеница и сливови насаждения общо за над 6 700 000 лв., които не са влизали в касата на ликвидационния съвет. В документа се казва, че посочената сума е по вина на Гюнай Хюсмен.
След като излизат наяве данните за злоупотребите, е образувано следствено дело №119/1995 г. по описа на Окръжната следствена служба в Разград по обвинение в безстопанственост (чл.219 от Наказателния кодекс). Приблизително след година по-късно (20 февруари 1996 г.) следователят Пенчо Минков завършва делото с... мнение за прекратяване, защото не може по безспорен начин да се докаже престъплението.
Жалбоподателите обаче така и не получили това заключение и започнали да пишат молби до окръжния прокурор Еленка Хаджидимитрова да ги запознае с хода на следственото дело. Такъв обаче също не получили.
Ето защо групичката решила години по-късно да сигнализира Апелативната прокуратура (АП) във Варна. На 13 юли 2001 г. въззивните магистрати уведомяват петимата души, че следствено дело №119/1995 г. не е установено, т.е. не е открито такова. Ето защо е разпоредено на Окръжната прокуратура в Разград да възстанови делото.
Две години по-късно, на 10 октомври 2003 г. от Агенцията за приватизация уведомяват групата, че през юни същата година е изтекла абсолютната погасителна давност. А при това положение апелативните магистрати не е имало как да отменят постановлението за прекратяване на наказателното производство, е записано още в писмото от АП-Варна.
Къде е потънало това следствено дело, унищожено ли е и какво всъщност се е случило с него? На този въпрос няма как да се даде 100% верен отговор, но със сигурност може да се направи предположение, че отговорна за безследното му изчезване е окръжният прокурор Еленка Хаджидимитрова, категорични са жалбоподателите.
Според Рафи Хатибрашид, един от мъжете, подали сигналите срещу нея, причината за това най-вероятно е прозаична - потулване на делото от хората, които имат достъп до него, срещу солидна сума.
Хатибрашид сподели пред Параграф 22, че Хаджидимитрова е разпростряла пипалата си и до Апелативната прокуратура във Варна, тъй като там магистратката имала железни връзки. Затова и отговорът от въззивната инстанция пристигнал няколко месеца след като изтекла давността на делото.
Убийството
Имената на следователя Пенчо Минков и тогавашния окръжен прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова са замесени и в още един скандален случай, този път свързан с убийството на 22-годишен младеж.
На 15 март 2003 г. Ангел Ангелов празнувал новобранска вечер на свой приятел в дискотека Ескейп в Исперих. Около един часа след полунощ Ангелов се скарал с Христо Аргилов, който също се намирал в заведението. Христо ударил няколко пъти Ангелов в главата и гърдите пред погледите на неговите приятели. След кютека на Ангел му прилошало, свлякъл се в сепарето и си глътнал езика. Заобиколили го няколко човека от компанията, като един от тях се сетил да отвори устата му и да му извади езика. През това време нападателят Христо осъзнал какво е надробил и решил да помогне. Заедно с още няколко души той натоварил Ангел в колата си и дал газ към болницата. Въпреки това обаче по-късно момчето починало там.
Двама свидетели описват пред следователя Пенчо Минков ситуацията. Един от тях е Яшар Карамахмуд, който организирал новобранската вечер:Видях, че Христо удря с юмруци Ангел. Първо, го удари в областта на корема, а после в областта на лицето. Аз като видях това, отидох при тях. Хванах Христо и го дръпнах настрани... Натоварихме го (б. ред. - Ангел) на колата на Христо. Той беше много уплашен. През цялото време повтаряше влизам в затвора, убих го, убих го. Всички видяха как Христо биеше Ангел. Цялото заведение го видя това.
По-късно е направена съдебно-медицинска експертиза на трупа. Тя обаче излиза със странно становище - причината за смъртта не е заради травмите, а заради вродена аневризма. Тя се оказала фатална, категорични са съдебните лекари. Родителите на починалия младеж Ради и Стефка Радеви обаче бяха категорични, че детето им никога не е боледувало и дори нито една инжекция през живота не му е слагана.
Образувано е следствено дело по обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда (чл.124, ал.1 от НК) срещу Христо Аргилов.
Родителите на Ангел искат повторна съдебно-медицинска експертиза и ексхумация на трупа. Следователят Минков обаче отказва да назначи и двете заради първоначалното твърдение за вродена аневризма.
Малко по-късно следователят приключва делото със, меко казано, странно решение - да се прекрати наказателното производство заради несъставомерност на деянието. От Окръжната прокуратура в Разград като че ли само това и чакат - делото наистина е прекратено, въпреки свидетелските показания за побоя.
Родителите на Ангел обжалват решението пред Окръжната прокуратура, но и там срещат отпор. Еленка Хаджидимитрова също отхвърлила жалбата им, споделиха Ради и Стефка Радеви.
По този начин човекът, за когото всички знаят, че е убиецът, остава на свобода. Без да лежи в затвора, без дори да плаща кръвнина и без дори да изрази съжаление пред почернените родители.
Това са само два от случаите, които хвърлят дебела сянка на съмнение върху дейността магистратката в червена тога. И само малка част от случаите, които са ровени от Националната следствена служба, за времето, когато Хаджидимитрова е била окръжен прокурор на Разград. Близкото минало на скандалната прокурорка обаче остана тайна за сляпата Темида, която допусна Хаджидимитрова да напусне храма й невинна като сълза. И днес по ирония на съдбата бившата обвинителка жъне слава и пари на адвокатското поприще...

Борислав Радославов

ТПС - U/Параграф/Фото/Брой/Елена Хаджидимитрова
Около бившия окръжен прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова има редица сигнали за прикриване на дела и преписки, които тепърва ще стане ясно дали ще намерят опора в съдебната зала.

КАРЕ
Стефка Радева - майка на убития Ангел Ангелов.

ХАДЖИДИМИТРОВА ЗАГРОБИ ДЕЛОТО СРЕЩУ УБИЕЦА

Всички знаят, че Христо Аргилов е удрял Ангел, след което той е починал. За съжаление май само прокуратурата не го видя...
- Да, така е за съжаление. Христо Аргилов го е ударил два пъти със саблен удар и детето ни е починало внезапно. Докато го закарат в болница, той вече е бил издъхнал. Имало е удари, защото детето имаше синина на лицето, тялото му също беше посинено. Това го видях от снимка, приложена към делото.
Истина ли е, че Ангел е имал вродена аневризма?
- В експертизата наистина е дадена такава диагноза. Сигурна съм обаче, че още вечерта са подкупили съдебния лекар, за да се изготви такава експертиза. Детето ми до 22-годишна възраст не е лежало в болница и не му е бита дори и една инжекция. Той беше здрав, не мога да проумея как може да е имал такава болест. Ако делото ми бъде преразгледано, нали има свидетели, които могат да го потвърдят. Изобщо не ни дадоха шанс да стигнем до съд.
А кой има пръст в това според вас?
- Окръжният прокурор Елена Хаджидимитрова. За мен тя е прекратила моето дело. Отидох да я попитам защо го е направила, тя дори не искаше да ме допусне до кабинета си. Аз обаче влязох и малко се разправяхме. Казах й даже: Вие вземате пари, госпожо. Тя попита: Кой взема?'. Аз й викам вие и си излязох.

Facebook logo
Бъдете с нас и във