Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Октопод" на заден ход

Бившата барета Алексей Петров е напът да стане клиент на спецсъда, след като Софийският градски съд се отказа от него.

Софийският градски съд веднъж завинаги се отърва от скандалното дело "Октопод", което се влачи от 2011 г. и по пътя си се разрои на "Голям" и "Малък октопод". През февруари 2014 г. Специализираният съд изпрати по живо по здраво голямото главоного, като прекрати делото поради липса на доказателства за вината на бившата барета Алексей Петров и още няколко души, набедени, че са организирана престъпна група за рекет и принуда, за пране на пари, за изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, за източване на "Кремиковци" АД, за укриване на данъци и сводничество. А малкият му събрат след много перипетии докрета някак до Софийския градски съд. Това се случи заради скандалната съдия Румяна Ченалова, която беше определена да го води. Както е известно, в началото на 2015 г. Ченалова беше отстранена от длъжност за шест месеца заради ролята й в опита да се откраднат две фирми на френския инвеститор "Белведере" - дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада". ВСС започна по този повод и дисциплинарно производство срещу нея.

По тази причина делото за малкия "Октопод" бе преразпределено на съдия Атанас Атанасов от СГС, който тази седмица обаче окончателно се отърва от главоболния случай. В деня на шегата 1 април новият докладчик по наказателно дело 5249/2011 г. съвсем сериозно прекрати съдебното производство и изпрати делото на Специализираната прокуратура. Това разпореждане не подлежи на обжалване и на протестиране, уточниха от СГС.

Как така се случи, че малкото главоного се върна отново в първи клас с изгледи никога да не доизкласи? Според мотивите на съдия Атанасов сред материалите по делото има обвинения, които са подсъдни само на компетентния по случая Специализиран съд и на други съдилища. Но не и на СГС.  Единственото изрично предвидено изключение от Наказателнопроцесуалния кодекс е само по отношение на обвинения, подсъдни на военен съд.

Според Атанасов от общо инкриминираните четиринадесет отделни престъпления обвиненията за седем от тях са предметно подсъдни на Специализирания наказателен съд. Едно от обвиненията, неподсъдни на спецсъда, е за длъжностно престъпление на бившия прокурор Цеко Йорданов, завеждащ отдел "Следствен" при Върховната касационна прокуратура. Йорданов е обвинен, че като шеф на отдела е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин. Това обвинение би трябвало да е подсъдно на Софийския градски съд, подчертава съдия Атанасов в мотивите си. Още шест са престъпленията, които според обвинителния акт са извършени в съдебния район на СГС и затова са подсъдни на него, констатира той.

"При така установената предметна подсъдност на Специализирания наказателен съд по отношение на обвиненията за седем от четиринадесетте престъпления, посочени в обвинителния акт и на подсъдността на Софийския градски съд по отношение на останалите повдигнати обвинения, следва да се установи как процесуалният закон решава въпроса на кой от тези два съда е подсъдно настоящето дело", пише още Атанасов. Според него този въпрос не е стоял за обсъждане при насрочване на делото за разглеждане в открито заседание през 2011 г. от предишния докладчик Румяна Ченалова, тъй като промените в НПК са влезли в действие по-късно.

Ако "Октопод"-ът продължи да се тътри из инстанциите, нищо чудно да го хване абсолютната давност и всичко да се размие във времето. Ще остане да нагарча само споменът за голямата шумотевица, с която през февруари 2010 г. верните на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов антимафиоти "сгънаха" бившата барета и още десетина души. И с подробни видеорепортажи известиха на целокупната българска общественост, че са разбили голяма организирана престъпна група под ръководството на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

Междувременно на последното заседание на делото в СГС през март тази година посоченият за бос на групата Петров получи разрешение от съда да пътува където си иска в чужбина. Той може многократно да излиза извън България в периода от 15 март до 20 юни заради заседания на Световната федерация по карате. Петров ще пътува до Турция, Франция, Русия и Германия като председател на балканската и българската федерация по карате. Освен това досегашният съдия в процеса Атанасов позволи през следващите три месеца бившата барета да лекува дисковата си херния във Виена. А сподвижникът му Марчело Джотолов има право да замине по великденските празници в Сърбия.

В делото освен Петров и Джотолов са подсъдими са още четирима души - Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. В досегашните около 75 на брой заседания бяха разпитани около 180 свидетели, 31 вещи лица и 15 пострадали. Какъв ще е развоят на процеса в спецсъда и каква ще е съдбата на дадените вече показания, един Господ знае. Решението на съдия Атанасов обаче влиза в странно противоречие с преходните и заключителните разпоредби на променения през 2012 г. НПК и най-вече с Параграф 3. Според текста неприключените наказателни дела, чиято подсъдност се променя с този кодекс, се разглеждат от съдилищата, в които са били образовани. Тоест от СГС.

Очевидно и Господ ще трябва да хвърля шарен боб къде и кога ще се гледа делото, ако изобщо тръгне. През това време "Октопод"-ът, който според науката е изключително интелигентно същество, ще се спотаи на дъното и ще чака да мине време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във