Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Октопод по домашни пантофи

Наближават три години, откакто бившата барета Алексей Петров и неколцина от неговите ортаци бяха арестувани и обвинени, че са най-голямата престъпна група за рекет и изнудване. Оттогава се изписаха литри мастило за мегаделото Октопод. През цялото това време бившият съветник на ДАНС прави на маймуни и съда, и прокуратурата. Петров ту влиза в килията, ту излиза от нея. Прибират го, за да не натиска свидетели по делото, и пак го освобождават. Припада в несвяст в ареста и пак става. Ту го пращат на лечение в затворническата болница, ту го настаняват в някоя елитна клиника.


Трудно е вече да му се хване краят на това дело. Едно е ясно - нашумелият процес тъпче на едно и няма абсолютно никакво развитие. Безплодни се оказват всички усилия и на МВР, и на прокуратурата.


Че делото е в як застой, се видя и тази седмица. Бившият шампион по карате отново бе освободен от ареста и отиде да се лекува у дома. Но този път причината е не само и нетолкова в здравословното му състояние. Болен ли е Трактора, или не - това никой не знае, при положение че нашите лекари често изкарват престъпници здрави като канара за фатално болни.


Но тази седмица Софийският градски съд (СГС) пусна Алексей Петров в домашен арест, най-вече заради неубедителните действия на държавното обвинение. Според съдия Румяна Ченалова има две причини да бъде променена мярката на бившия съветник от ДАНС. Първо, според съдията не са получили подкрепа твърденията на държавното обвинение, че основният обвиняем по делото е оказвал въздействие върху свидетели. Трактора беше задържан с мотива, че е подбуждал свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева да лъжесвидетелстват. Но според адвокатите на бившата барета Районната прокуратура в Тетевен е образувала досъдебно производство (при което жертва на престъпление е ключовият свидетел на прокуратурата Устинов), но производството е срещу неизвестен извършител, а не срещу Алексей Петров.


Прокурорите се скъсаха да обясняват, че няма промяна в обстоятелствата, при които подсъдимият е задържан, но думите им не убедиха магистратите в черни тоги. Съдът прецени, че прокуратурата е имала достатъчно време и основание да завърши образуваното производство, но от май до ноември проверката, която предполага събиране на доказателства, не е приключила. Има и необоснована пасивност, и бездействие на прокуратурата, безпощадна бе Ченалова.


Колкото до крехкото здравословното състояние на обвиняемия, съдът сметна, че той страда от хронично заболяване, че е необходима рехабилитация при лечението и че престоят му в килията засилва неговите болежки в кръста. Не би могло да се провежда лечение в болницата в Софийския затвор. Адвокатите на бившата барета определиха факта, че той е още зад решетките, като репресия, която нарушава нормите на Европейския съд по правата на човека.


Медицинските експерти бяха категорични, че в ареста няма условия за лечение. Нещо повече, те бяха категорични, че няма как Алексей Петров периодично да бъде извеждан от ареста за водолечение, че трябвало състоянието му да се контролира от специалисти, в противен случай можело и да стане инвалид. Разпитите на анонимните свидетели ще се проведат на отделна дата, за която страните ще бъдат информирани допълнително. Нека припомним, че подсъдими по делото освен Алексей Петров са още Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов.


По ирония на съдбата съдия Румяна Ченалова водеше и делото за парите от САПАРД срещу бизнесмена Марио Николов - тя го осъди на 10 години, но после горната инстанция го оправда. В случая с Октопода обаче е още рано да се говори за присъда и като се имат предвид неубедителните действия на прокуратурата, нищо чудно държавното обвинение да претърпи още един провал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във