Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Октопод-ът пусна пипала към бившия МВР-шеф

Бившата барета и екссъветник в ДАНС Алексей Петров пална фитила на истинска бомба под краката на бившия шеф на МВР Цветан Цветанов и на подчинения му директор на Главна дирекция Борба с организираната престъпност Станимир Флоров. Това се случи, след като бе отложено поредното заседание по делото Октопод в Софийския градски съд (в четвъртък, 21 март). Новата дата за процеса е 28 март заради смъртен случай в семейството на един от съдебните заседатели.


Подсъдимият Петров остана верен на тактиката си да хвърля обвинения срещу душманина си Цветанов. Този път той набеди вътрешното ведомство за съпричастност в показния отстрел на друг виден клиент на Темида - Златомир Иванов-Баретата. Според Петров МВР определено има вина за случилото се на стълбите на Съдебната палата, тъй като противозаконно е обезоръжило охраната на Баретата. Не са изпълнени две прокурорски постановления да се върне оръжието на неговата охрана. Повод за отнемането е арестът на сина му в Слънчев бряг. Четири дни преди покушението съпругата и охранителите са направили опит да си върнат вещите и оръжието, но МВР противозаконно е отказало, защото има прокурорско постановление, разкри Алексей Петров. В добавка той попита кой ще провери версията дали Флоров е замесен в това покушение и какво се цели с това да стрелят по него пред Съдебната палата.


Според бившата барета има напрежение в отношенията между Станимир Флоров и Златомир Иванов - Баретата. Петров обаче уточни, че то не е възникнало между тях в качеството им на антимафиотски шеф и на подсъдим. Отношения между тях датират още от студентските им години, а напрежението се е явило през юли миналата година, заяви Петров, без да уточни какъв е бил поводът. Известно е, че Флоров е възпитаник на Националната спортна академия, Златко Баретата също е преминал през нейния тепих. Неофициална информация сочи, че пътищата на двамата се пресичат, след като Флоров става оперативен работник в отдел Наркотици, на който става и шеф през 2006 година. Тогава Златко Баретата вече е от другата страна на барикадата и по всяка вероятност Флоров го е използвал за някои услуги и информация.


Цветанов избърза да насочи разследването към мен, за да ме дискредитира, както много пъти преди това. От самото начало целта е да бъда изваден от обществено-политическия живот - така Петров коментира твърденията на бившия МВР-шеф, че е замесен в покушението срещу Златко Баретата. За тези три години аз не съм обвинен в нищо друго и не съм злоупотребил с властта, с която съм разполагал, колкото и малка или голяма да е била тя. Ако президентът Първанов не беше реагирал своевременно да опровергае текста на онова писмо, чрез което Цветанов ме обвини, аз сега може би щях да бъда в ареста като обвиняем за покушението срещу Златомир Иванов - Баретата, каза Петров.


Бившият съветник в ДАНС продължи да коментира и отвличането на дъщерята на Евелин Банев - Лара. Миналата седмица Петров бе привикан в ГДБОП да каже какво знае за похищението и той поиска да го направи пред прокурори, а в четвъртък (21 март) подхвърли, че отвличането е залог както за мълчанието на Брендо, така и за връщането на Цветан Цветанов отново на власт. Според него в похищението на 10-годишното момиченце са замесени не само Цветан Цветанов, но и Станимир Флоров, и Кирил Кирилов-Японеца. Трябва да се разследва кой каза на Евелин Банев ще замълчиш пред италианския съд. Трябва да се разследват и медиите, които направиха услуга, като тиражираха заплахата към него, категоричен бе Петров.


Според Алексей Петров, по времето, когато е бил заедно с Брендо в ареста, той не е споделял за никакви колумбийци и африканци. Той се зарече, че ако всичко това продължи с него, ще каже пред италианския съд с какво се занимават Цветан Цветанов, шефът на ГДБОП Станимир Флоров и Кирил Кирилов-Японеца, заяви Алексей Петров.


Междувременно от изявления на италианските адвокати на Брендо става ясно, че той е бил шокиран от отвличането на дъщеря си, тъй като не е имал врагове. До момента детето е в неизвестност, очевидно откуп не е поискан, а МВР продължава да мълчи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във