Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Октопод-ът възкръсна

Върховната касационна прокуратура (ВКП) отмени в понеделник, 20 септември, скандалното постановление на наблюдаващия делото Октопод прокурор Костов, с което то беше разделено на две части. Държавното обвинение обясни, че остава единствено голямото дело срещу Алексей Петров и престъпната група около него, а отпада създаденото по-късно дело за по-малка група, която е извършвала престъпления срещу личността и собствеността.
Както Параграф 22 отбеляза, на 16 септември, при поредното гледане на мярката за неотклонение на Алексей Петров в Софийския апелативен съд (САС), бе постановено, че разделянето на материалите от разследването е незаконосъобразно. Магистратите бяха категорични, че не са компетентни да разглеждат жалбата на бившата барета срещу определената му мярка задържане под стража, тъй като по новото обвинение не е определяна никаква мярка за неотклонение.
Съдът препоръча на прокуратурата да прецени дали и каква мярка ще наложи по обвинението срещу Петров, Джотолов и Хамстера. Апелативните съдии се позоваха на това, че не може срещу бившата барета да бъде повдигнато обвинение по едно дело, а да му наложат мярка за неотклонение по друго обвинение. Действията на прокуратурата, които сега се оказват гаф, бяха определени от министъра на вътрешните работи като тактика на разследването. Главният прокурор Борис Велчев каза миналата седмица, че ако е допусната грешка, по-важно е тя да се отстрани.
Очевидно във ВКП сега са преценили, че няма смисъл да искат мярка по новото обвинение, а направо да отменят постановлението на прокурора Костов и така нещата идват на мястото си. Самият обвинител пък е излязъл в двуседмичен отпуск, а нищо чудно в скоро време да го върнат обратно в Бургас, откъдето е командирован в София. Очаква се в скоро време бившият лоялен гражданин и бивш съветник в ДАНС Петров да застане отново пред съда, защото адвокатите му вече са внесли жалба срещу задържането под стража по първото и вече единствено обвинение за групата Октопод. Сред доводите на защитата в искането й за промяна на мярката за неотклонение се поставя акцент върху здравословното състояние на бившата барета.
Трактора страда от атрофия на мускулатурата, има счупени елементи от металната си става, дискова херния, полиартрит и какво ли още не. Миналата седмица бившият спецагент се появи в съда с рана на носа и с бинтована дясна ръка, но така и не се разбра от какво са контузиите. Според заключенията на медици, представени от адвокатите, бившият спецагент се нуждае спешно от три операции, което не може да стане в болницата към затвора, а в Пирогов. Магистратите обаче досега си остават непреклонни и не го пускат от кауша.
От крехко здраве се оплаква и друг организатор на престъпна група Килърите - европейският шампион по сумо Петър Стоянов-Пешо Сумиста . До момента, в който полицията го арестува повторно в нощта на 21 септември (вторник) в скъпата болница Токуда. При задържането му полицаите са намерили в джобовете на пациента 12 000 евро... След залавянето му в елитната клиника Сумиста незабавно бил откаран в болницата на МВР, където било установено, че се намира в отлично здравословно състояние и спокойно може да бъде изпратен в шуменския арест, където да бъде разследван за убийството на местния бизнесмен Румен Рачев. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи всички подробности около ареста на килъра навръх Деня на независимостта във Велико Търново, където бе отишъл уж да празнува. Но за МВР явно няма празници, а само делници. Цветанов обясни също, че полицията вече разполага с достатъчно убедителни доказателства за дейността на Килърите като добре организирана и йерархично изградена престъпна група за пет поръчкови убийства. И се работи по оперативна информация за шесто. Всички тези престъпления са извършени на територията на страната през последните четири-пет години.
Веднага след задържането му Петър Стоянов бе обвинен за убийството през миналата година на шуменския бизнесмен. Рачев бе застрелян показно на 3 юли миналата година в джипа си пред шуменската болница. Освен Сумиста заподозрени за убийството на бизнесмена са и Янко Попов-Туци и Васил Костов-Кеца.
След като бе закопчан през тази седмица, Сумиста и петимата задържани при специализираната полицейска операция Килърите отново са в ареста. Първите арести по операция Килърите бяха на 23 юли тази година по обвинение за организиране на убийството на бившия общински съветник и президент на футболен клуб Рилски спортист Юри Галев. На този ден бяха задържани 20 души, но петима от тях останаха в ареста. На другия ден министърът на вътрешните работи съобщи, че Янко Попов-Туци е поръчителят на убийството на Юри Галев и че Петър Стоянов-Вожда и Васил Костов-Васко Кеца също са сред организаторите за финализирането и стрелбата по спортния бос.
На 26 юли Софийският окръжен съд остави в ареста петимата задържани. Адвокатите на Петър Стоянов поискаха по-лека мярка заради сериозни проблеми със сърцето му. Според защитниците той не трябвало дори да присъства на заседанието, а незабавно да бъде откаран в болница. В началото на август прокурорските доказателства не издържаха пред съда и Сумиста излезе на свобода. Заедно с останалите задържани. Зад решетките остана единствено нароченият за снабдител с оръжие на групата Методи Иванов.
След като излезе на свобода, Пешо Сумиста обяви, че ще направи шокиращи разкрития по една от националните телевизии. Но изобщо не се появи там, а изчезна мистериозно и бе в пълна неизвестност до момента на своя повторен арест тези дни.
В края на август срещу двама от цитираните по-горе килъри - Туци и Кеца, беше повдигнато ново обвинение и те бяха отново арестувани, но този път за убийството на шуменския бизнесмен.
Министър Цветанов отдавна твърди, че полицията работи по няколко убийства, дело на Килърите, които са били с абсолютно същия почерк, с абсолютно идентичен профил на престъплението. Тези думи повтаря и сега. Още в началото на акцията срещу наемните убийци се твърдеше, че доказателствата, събрани срещу тях, са железни. Съдът обаче - поне до момента, е на друго мнение. Той смята, че доказателствата не са достатъчни, и по тази причина освобождава задържаните от ареста. Вярно, мярката за неотклонение ни най-малко не означава оневиняване. Нито вкарването в ареста означава осъдителна присъда, нито изваждането от там - оправдателна. Но промяната на мерките за отклонение в по-леки в тези и други подобни случаи след знаковите полицейски операции стана причина за открита война между МВР и магистратите в черни тоги. Дали разследващите вече са се добрали до толкова солидни улики в случая с Килърите за толкова кратко време от края на юли досега, можем само да гадаем. Дано да е така, защото иначе играта на иди ми - дойди ми от ареста започва да става смешна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във