Параграф22 Weekly

Специализираният съд ще реди

Октоподи зад бронирано стъкло

Съдът Антимафия все още не е напълно комплектуван с кадри, но вече са готови залите, в които ще се водят дела срещу организираната престъпност.


Параграф 22 предизвести в миналия си брой, че до няколко дни ще бъде открита реконструираната част от бившата сграда на ДАНС на ул. Черковна 90 в столицата, в която ще се настани новият съд. Това наистина се случи във вторник (18 октомври), когато заместник правосъдният министър Христо Ангелов разведе журналистите да огледат новите помещения, отредени за спецмагистратурата . Събитието не бе отбелязано с рязане на ленти, а само с водосвет.


Тук бяха и заместник главните прокурори Валери Йорданов и Камен Ситнилски, заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева, депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев и Красимир Ципов, а също и част от вече назначените съдии. Шефовете на новите спецоргани Борислав Сарафов и Светлозар Костов отсъстваха, тъй като били на семинар за обучение на спецпрокурорите, а председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев е в чужбина.


Както вече информирахме, съдебните зали засега са общо пет. По двама магистрати ще споделят един кабинет. Има и помещения за регистратура, за деловодство, за архив. Движението става чрез използване на магнитни карти, свободен достъп няма. В най-голямата от съдебните зали е монтирана обширна бронирана стъклена клетка, но без решетки, каквито има в модерните съдилища. В европейските страни подсъдимите се оплаквали, ако има метални решетки, защото се чувствали унизени...


По преценка на съдиите в елегантната клетка ще бъдат настанявани най-опасните и агресивни подсъдими, уточниха хората от правосъдното министерство. Помещението е озвучено и хората в него ще могат да чуват добре какво става, докато тече делото.


Кого ще видят най-напред съдиите през това стъкло, все още не е ясно, има само догадки. Дали това няма да бъде страховитата група на Октопода? Допускането е съвсем реално, като се има предвид, че обвиненията, повдигнати срещу главния заподозрян по това дело и кандидат за президент Алексей Петров, попадат точно в подсъдността на тази магистратура. Така или иначе избраният наскоро шеф на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев заяви, че очаква десетки дела да бъдат засилени към него след Нова година.


В сградата вече са оборудвали достатъчно зали, килии и кабинети за магистратите, поне засега. Остава само да бъдат обзаведени.


Тепърва ще се обявяват обществени поръчки за мебелиране на съдебните зали и кабинетите, както и за доставка на техническо оборудване. За Апелативния специализиран съд ще са необходими 90 398 лв. за мебели, а 115 700 лв. ще трябват за техника - компютри, лаптопи, сървъри, монитори, телефони, озвучителна техника, принтери, ксерокс и др. За обзавеждане на първоинстанционния съд са предвидени 100 287 лв. и 160 910 лв. за оборудване. Приблизително такива суми ще са нужни и на прокуратурата, за да се обзаведе с мебели и с техника.


По всяка вероятност първоначалният щат на съда ще бъде разширен. Вече го поиска новоизбраният началник на спецсъда Георги ушев преди десетина дни. ВСС гласува през февруари в специализирания съд да работят 11 съдии, девет следователи и 13 прокурори на първа инстанция, а на втора - 11 съдии и девет прокурори.


Представители от правосъдното министерство обясниха, че няма проблем да се направи пристройка на сградата, ако се налага в нея да се поберат повече хора. Както е известно специализирания съд трябва да заработи от началото на следващата година. Първоначалните разчети бяха новото съдилище да стартира в средата на август тази година, но по искане на главния прокурор Борис Велчев депутатите отложиха старта на спецсъда , като гласуваха корекция на Закона за съдебната власт.


Все още не е избран председател на Апелативния специализиран съд свободни са и 23 щатни бройки за съдии, прокурори и спецследователи . ВСС вече обяви конкурс за вакантните места. (sect; 22)


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във