Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Октоподотново крета в съда

Последното знаково дело в списъка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Октопод - отново се появи в четвъртък (29 ноември) в Софийския градски съд след близо едномесечно отсъствие. Припомняме, че процесът се води срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов по чл. 321, 321а от НК за образуване или ръководене на организирана престъпна група, както и за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.


Предишното заседание по делото трябваше да се проведе на 25 октомври, но беше отложено за неопределен период от време заради заболявания на член на съдебния състав и подсъдимия Цеко Йорданов. На подновения процес в четвъртък бяха разпитани двама свидетели по делото Октопод, като прокуратурата поиска да бъдат заличени показанията на други осем свидетели, сред които и тези на бившия финансов министър Муравей Радев.


Защитата на подсъдимите също имаше искания, но съдебният състав не се вслуша в тях. Адвокат Ваня Траянова, която защитава правата на обвиняемия Антон Петров-Хамстера , поиска промяна на мярката за неотклонение на клиента й от парична гаранция от 20 000 лв. в подписка. Петров е в ареста на Националната следствена служба от 29 юни т.г., когато бе задържан по дело за трафик на проститутки. Според адвокат Траянова, тъй като е задържан по друго дело, клиентът й няма как да повлияе върху обстоятелствата по делото на Алексей Петров. Магистратите от СГС обаче не уважиха искането.


Защитникът на самия Петров - Васил Василев, пък поиска да бъде направена справка от Районна прокуратура -Тетевен извършена ли е проверка за това дали е имало натиск върху свидетеля Пламен Устинов да лъжесвидетелства.


Адвокат Василев заяви, че още преди месец е поискал промяна на мярката за неотклонение на Петров заради здравословното му състояние, но решение от съда още няма. Ще бъде ли изпълнено искането му ще стане ясно на следващото заседание по делото, което е насрочено за 5 декември. Петров има постоянна мярка задържане под стража още от май. На 6 август 2012 г. Софийският градски съд отказа да промени мярката му и го остави зад решетките. Бившата барета беше арестуван на 10 февруари 2010 г. при акцията на МВР Октопод. Заедно с него зад решетките попаднаха Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров - Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров - Полицая. Срещу Алексей Петров бяха повдигнати 8 обвинения, които са разделени в две дела с име Октопод. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 година. За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. Всички заедно формират и участват в т.нар. дело Малкия Октопод.


В началото на октомври с определение на 29-ти състав на Софийския градски съд (СГС) Алексей Петров бе настанен в Специализирана болница за рехабилитация Банкя АД - База Ясен. Преди това заради болежките си бившата барета беше насочен към здравно заведение в Овча купел, което обаче отказало да го настани поради липса на свободни места и невъзможност да се ползва лечебният комплекс в частта водолечение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във